Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το στρατιωτικό σχέδιο δράσης των ΗΠΑ κατά της Βορείου Κορέας - Τί αποκαλύπτει το Stratfor για την ένοπλη σύρραξη

Το στρατιωτικό σχέδιο δράσης των ΗΠΑ κατά της Βορείου Κορέας - Τί αποκαλύπτει το Stratfor  για την ένοπλη σύρραξη
Στρατιωτική δράση κατά της Β. Κορέας θα προκαλούσε πολύ μεγάλες απώλειες μεταξύ των πολιτών στη Νότια Κορέα, ενδεχομένως στην Ιαπωνία καθώς και των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στον Ειρηνικό
Η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο βρίσκεται στο "κόκκινο" μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Donald Trump.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος, μέσω ανάρτησης που πραγματοποίησε στο twitter, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι στρατιωτικές λύσεις είναι πλέον πλήρως εξοπλισμένες, γεμάτες και σε ετοιμότητα, εφόσον η Βόρεια Κορέα λειτουργήσει αλόγιστα».
Η τελευταία δήλωση του Trump έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα απειλών και φραστικών επιθέσεων που ανταλάσσουν τις τελευταίες μέρες οι δύο χώρες, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία παγκοσμίως.
Παράλληλα, επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για το ότι οι δύο χώρες δεν έχουν διαύλους επικοινωνίας, γεγονός που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης.
Ωστόσο καθώς η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σκοτώνει αθώους, απειλεί τις ΗΠΑ και τους γείτονές της με πυρηνικό πόλεμο και επιμένει σε ανεφάρμοστους όρους διπλωματίας, κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί να εισέλθει η μεγαλύτερη στρατιωτική υπερδύναμη στον κόσμο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση με το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ.
Το Business Insider μίλησε με τον Sim Tack του Stratfor, ανώτερο αναλυτή που είναι ειδικός στη Βόρεια Κορέα, για να καθορίσει με ακρίβεια πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια στρατιωτική επίθεση ενάντια στη Βόρεια Κορέα.
Η στρατιωτική δράση κατά της Βόρειας Κορέας θα είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις, καθώς θα υπήρχαν πολύ μεγάλες απώλειες μεταξύ των πολιτών στη Νότια Κορέα, ενδεχομένως στην Ιαπωνία καθώς και των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στον Ειρηνικό.
Εν ολίγοις, πρόκειται για απόφαση που κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα έπαιρνε ελαφρά την καρδία.

Η κρίσιμη απόφαση των ΗΠΑ

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας και των επίγειων δυνάμεων ή την ταχύτερη επίθεση μόνο στις σημαντικότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η δεύτερη επιλογή θα επικεντρωθεί περισσότερο στην καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και στην καταστροφή βασικών απειλών για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Δεδομένου ότι μια επίθεση πλήρους κλίμακας θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια μακροχρόνια σύγκρουση στην Ανατολική Ασία, σύμφωνα με τον Tack of Stratfor, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επικεντρωθούν σε μια γρήγορη χειρουργική στρατιωτική επέμβαση για να εξαλείψουν τις πυρηνικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας.
Ωστόσο καθώς η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει έως και 60 πυρηνικές συσκευές, οι ΗΠΑ θα εξετάσουν μόνο μια επιλογή μόνο εάν ο πόλεμος φαινόταν αναπόφευκτος.



Αμερικανικά αεροσκάφη χτυπούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας

Τα καλύτερα "εργαλεία" που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας θα ήταν τα αεροσκάφη τύπου stealth όπως τα βομβαρδιστικά F-22 και B-2, δηλώνει ο Tack.
Οι ΗΠΑ θα τοποθετούσαν σταδιακά υποβρύχια, πολεμικά πλοία και τα μαχητικά αεροσκάφη σε βάσεις κοντά στη Βόρεια Κορέα με τρόπους που δεν θα προκαλούσαν καχυποψία στην Πιονγκγιανγκ.
Στη συνέχεια, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί από τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία θα εκτοξεύσουν δεκάδες πυραύλους εναντίον στρατηγικών στόχων της Βόρειας Κορέας.
"Ξαφνικά θα δείτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές", δήλωσε ο Tack.
Ένας άλλος τύπου βομβαρδιστικού που θα χρησιμοποιηθεί είναι το το B-1 Lancer.
Κάθε φορά που η Βόρεια Κορέα εκτελεί μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, οι ΗΠΑ αντιδρούν στέλνοντας τέτοιου τύπου αεροσκάφη πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο.
Τα αεροσκάφη B-1 Lancer είναι εξοπλισμένα με τεράστιες βόμβες 13,6 χιλιάδων κιλών, που είναι ιδανικές για να εξουδετερώσουν τα υπόγεια πυρηνικά καταφύγια της Βορείου Κορέας.



Οι πρώτοι στόχοι

Οι αρχικοί στόχοι θα περιλαμβάνουν πυρηνικούς αντιδραστήρες, εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και βάσεις εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, δήλωσε ο Tack.
Η δύναμη πυρός των ΗΠΑ θα είναι τεράστια, καθώς τα πολεμικά πλοία θα εξαπολύουν πυραύλους κρουαζ, τα μαχητικά F-22 θα στοχεύουν στις υποτυπώδεις αεροπορικές άμυνες της Βόρειας Κορέας και τα βομβαρδιστικά Β-2 θα στόχευαν κάθε γνωστή βάση εκτόξευσης πυραύλων.
Τα αεροσκάφη, όπως το F-35 και το F-22, θα στόχευαν τις κινητές μονάδες εκτόξευσης πυραύλων, οι οποίες μπορούν να κρύβονται σε όλο το ορεινό τοπίο της Βόρειας Κορέας.
Σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα τελικά εξαπολύσει βαλλιστικό πύραυλο, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν ήδη έτοιμες  πυραυλικές άμυνες με στόχο να ρίξουν τον πύραυλο της Βορείου Κορέας όσο είναι ακόμα στον αέρα.
Αμέσως οι αμάχοι στη Σεούλ θα έτρεχαν στα καταφύγια.
Οι αεροπορικές και πυραυλικές άμυνες θα βρίσκονταν σε ¨κόκκινο συναγερμό¨ και οι 30.000 αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Νότια Κορέα θα εκκένωναν τις βάσεις τους, που θα ήταν πρωταρχικός στόχος της Πιονγκγιανγκ και θα  όδευαν προς τα σύνορα για να αποκρούσουν τα βορειοκορεατικά στρατεύματα.




Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τα αντίποινα της Βόρειας Κορέας

Μόλις οι ΗΠΑ εξαπολύσουν την επίθεσή τους κατά της Βόρειας Κορέας, πώς θα αντιδράσει ο Kim Jong Un;
Ακόμα και με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του να έχουν καταστραφεί και με το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικών του εγκαταστάσεων να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ¨η Βόρεια Κορέα έχει πολλές επιλογές", είπε ο Tack.
"Έχουν τις τεράστιες δυνάμεις πυροβολικού που μπορούν να ξεκινήσουν να βάλλουν κατά ριπάς κατά της Νότιας Κορέας σε δευτερόλεπτα."
Αλλά όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, τα περισσότερα βορειοκορεατικά πυροβολικά δεν μπορούν να φτάσουν στη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.
Επιπλέον, η Σεούλ διαθέτει σημαντικά καταφύγια και υποδομές για να προστατεύει γρήγορα τους πολίτες της, αν και κάποιες καταστροφές στην πόλη θα ήταν αναπόφευκτες.




Σύμφωνα με τον Tack, μεγάλο μέρος του πυροβολικού της Βορείου Κορέας θα χτυπούσε στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, στοχεύοντας να εκραγούν οι νάρκες που υπάρχουν εκεί, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις βορειοκορεατικές στρατιωτικές δυνάμεις και να προελάσουν προς το Νότο.
Επίσης εντός της εμβέλειας θα ήταν οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Περίπου 25.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο από το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας.
Ωστόσο οι δυνάμεις πυροβολικού της Πιονγκγιανκγ είναι απαρχαιωμένες.
Θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων ή θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε επίθεση κατά της Σεούλ, αλλά η διάσπαση της δυνάμεων μεταξύ των δύο στόχων θα περιόριζε τον αντίκτυπο των απωλειών.
Επιπλέον, καθώς το πυροβολικό θα αρχίζει να εκτοξεύει βολές, τότε γίνεται στόχος για αμερικανικά αεροσκάφη.

Η επόμενη φάση του πολέμου θα είναι στη θάλασσα



Η Βόρειος Κορέα διαθέτει υποβρύχια που μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι θα αποτελούσαν μεγάλο κίνδυνο για τις αμερικανικές δυνάμεις.
Ευτυχώς για τις ΗΠΑ, είναι τελείως ασαφές αν η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει να έχει υποβρύχια με ανώτερη τεχνολογία υποβρύχιας εκτόξευσης και είναι γνωστό ότι τα αμερικανικά υποβρύχια είναι οι καλύτεροι "κυνηγοί" υποβρυχίων παγκοσμίως.
Τα αμερικάνικά ελικόπτερα που θα εποπτεύουν τη θαλάσσια περιοχή, τα αμερικανικά αντιτορπιλικά θα χρησιμοποιήσουν προηγμένα ραντάρ ακούγοντας και τον παραμικρό ασυνήθιστο θόρυβο στο βυθό.
Τα παλαιάς τεχνολογίας υποβρύχια της Βόρειας Κορέας δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνδυασμένες δυνάμεις του ναυτικού των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τα βορειοκορεατικά υποβρύχια να βρεθούν στον πάτο της θάλασσας.



Τί θα γίνει εάν σκοτωθεί ο Kim Jong Un;

Ο "αποκεφαλισμός", ή η απομάκρυνση του καθεστώτος του Kim Jong Un, θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τη Βόρεια Κορεά.
Οι στρατηγικές αναλύσεις αναφέρουν ότι ο Kim Jong Un έχει προχωρήσει σε μια κακή εκστρατεία εκτελέσεων ανώτερων  αξιωματούχων για έναν απλό λόγο, σύμφωνα με τον Tack, "έχουν δεσμούς με την Κίνα".
Η απομάκρυνση του οποιουδήποτε αξιωματούχου έχει δεσμούς με την Κίνα σημαίνει ότι έχει δομήσει έτσι το καθεστώς του και έχει αυξήσει τη δύναμή του σε βαθμό που τον καθιστά απαραίτητο για τη λειτουργία της χώρας.
Χωρίς ηγέτη, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις θα αντιμετώπιζαν σοβαρό πλήγμα στο ηθικό τους καθώς και στη δομή τους, αλλά δεν θα έληγε η μάχης.
"Τεχνικά, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό την κυριαρχία του "παντοτιμού ηγέτη "Kim Il Sung", δήλωσε ο Tack, προσθέτοντας ότι "ένας πιθανός θάνατός του δεν εγγυάται ότι οι δομές κάτω από αυτόν θα καταρρεύσουν, αλλά θα ήταν δύσκολο για τους αντικαταστάτες του να καταφέρουννα διοικήσουν τη χώρα".
Στην πρώτη ένδειξη μιας επίθεσης, ο Kim Jong Un πιθανότατα θα είναι κρυμμένος σε κάποιο υπόγειο καταφύγιο καθόλη τη διάρκειά της.




Οι ΗΠΑ αμύνονται

"Αν η Βόρεια Κορέα δεν αντιδράσει σε μια επίθεση, το θα έχει χάσει τις ικανότητές της και θα φαίνεται αδύναμη", δήλωσε ο Tack.
Λίγοι περιμένουν ότι η Βόρεια Κορέα δε θα αντιδράσει δυναμικά σε μια ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.
Μέσω μαζικών υπόγειων σηράγγων που βρίσκονται κάτω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη θα προσπαθούσε να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στο νότο.
"Το στοιχείο του εδάφους για τη συγκεκριμένη πολεμική σύρραξη είναι ένα πολύ μεγάλο σημαντικό στοιχείο", είπε ο Tack. "Νομίζω ότι από τις πιο σημαντικές μάχες που θα δοθούν θα είναι στην αποστρατικοποιημένη ζώνη", όπου οι ΗΠΑ δεν θα προσπαθούσαν να εισβάλουν στη Βόρεια Κορέα αλλά μάλλον θα υπερασπιστούν τη θέση τους στο Νότο.
Αν και οι αεροπορικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας είναι λιγοστές και απαρχαιωμένες, τα μαχητικά της αεροσκάφη θα πρέπει να αποτελέσουν στόχο των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων.

Εντωμεταξύ...

Οι δυνάμεις των ειδικών μονάδων των ΗΠΑ, μετά την καταστροφή της αεράμυνας της Βόρειας Κορέας, θα έπεφταν με αλεξίπτωτα με στόχο την καταστροφή ή την απενεργοποίηση των κινητών μονάδων εκτόξευσης πυραύλων.
Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν μια μεγάλη πρόκληση προσπαθώντας να βρουν τους περίπου 200 εκτοξευτήρες πυραύλων σε ολόκληρη τη Βόρεια Κορέα, μερικά από τους οποίους βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές και απρόσιτες από τα αμερικανικά αεροπλάνα.
Οι ειδικές αμερικανικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στη δημιουργία μονάδων παρακολούθησης των βορειοκορεατικών δυνάμεων και θα καθοδηγούν τα αμερικανικά αεροπλάνα σε χειρουργικά χτυπήματα.




Τελικά πώς τελειώνει ο πόλεμος;

Η Βόρεια Κορέα δεν είναι ούτε ένας χάρτινος πύργος ούτε αδιαπέραστο φρούριο.
Επιπλέον, η αποφασιστικότητα των Βορειοκορεάτων παραμένει ένα μυστήριο.
Η Βόρεια Κορέα πιθανότατα να ξεκινήσει κυβερνοεπιθέσεις, ενδεχομένως να "χτυπήσει" μονάδες ηλεκτρικών δικτύων των ΗΠΑ ή των συμμάχων της, αλλά η αμερικανική μονάδα κατά των κυβερνοεπιθέσεων είναι προετοιμασμένη γι 'αυτό.
Η Βόρεια Κορέα πιθανότατα θα καταστρέψει κάποιες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, θα καταστρέψει μέρος της Σεού, θα εκτοξεύσει μια χούφτα πυραύλων - αλλά και πάλι, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα είναι έτοιμοι γι 'αυτό.
Στο τέλος, θα ήταν μια βίαιη, αιματηρή σύγκρουση, αλλά ο Tack εκτιμά ότι ακόμη και οι Βορειοκορεάτες παρά την προπαγάνδα που δέχονται από το καθεστώς θα πρέπει να γνωρίζουν τα μειονεκτήματά τους.
Ακόμη και μετά από μια καταστροφική επίθεση πυραύλων, ορισμένα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας πιθανότατα θα παραμείνουν κρυμμένα.
Κάποιες μονάδες του βορειοκορεατικού στρατού θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αντίποινα, αλλά ποιό είναι το νόημα;
"Αν η Βόρειος Κορέα επιλέξει το δρόμο της αντεπίθεσης και της διεξαγωγής αντιποίνων μεγάλης κλίμακας, στην ουσία θα προκαλέσουν τη συνέχιση μιας πολεμικής σύγκρουσης που τελικά δεν μπορούν να κερδίσουν...
Κανείς δεν πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο ενάντια Τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία", κατέληξε ο Tack.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης