Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Μέχρι το Χονγκ Κονγκ έφτασαν τα μολυσμένα αυγά της Ευρώπης - Συνολικά 17 χώρες έχουν επηρεαστεί

Le Monde: Μέχρι το Χονγκ Κονγκ έφτασαν τα μολυσμένα αυγά της Ευρώπης - Συνολικά 17 χώρες έχουν επηρεαστεί
Γερμανία και Γαλλία κατηγορούν Ολλανδία και Βέλγιο για τη μόλυνση με το εντομοκτόνο fipronil αυγών και εκτροφείων πουλερικών
Η κρίση με τα μολυσμένα αυγά ξεπερνάει τα σύνορα της Ευρώπης, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν την Παρασκευή 11/8 τον Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν αυγά προερχόμενα από την Ολλανδία, που ήταν μολυσμένα και τα οποία σημαδεύτηκαν με κόκκινο χρώμα για να μην καταναλωθούν, όπως γράφει η Le Monde.
H υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ Sophia Chan διαβεβαίωσε το Σάββατο 12/8 ότι οι αρχές θα ενισχύσουν τους ελέγχους και θα επιθεωρούν λεπτομερώς όλα τα αυγά που προέρχονται στην Ευρώπη, τόσο στο επίπεδο της εισαγωγής τους, όσο και σε αυτό της πώλησής τους.
Μετά τις νέες αποκαλύψεις, είναι πλέον 17 οι χώρες - οι 16 ευρωπαϊκές - που έχουν επηρεαστεί από αυτό το διατροφικό σκάνδαλο.
Τα ύποπτα αυγά διανεμήθηκαν φρέσκα ή, σε υγρή μορφή στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Γαλλία.
Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θέλουμε να δουλέψουμε μαζί για να πάρουμε τα απαραίτητα μαθήματα, ενώ προανήγγειλε και μία συνάντηση των υπουργών και των αντιπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικήςε ασφάλειας στις 26 Σεπτεμβρίου.
Αλλά χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας, η Γερμανία και η Γαλλία άρχισαν να ασκούν δριμεία κριτική στο Βέλγιο και την Ολλανδία ότι μόλυναν τα εκτροφεία τους με το εντομοκτόνο fipronil.
Σε αυτές τις δύο χώρες έχουν βρεθεί πάνω από 200 μολυσμένα εκτροφεία πουλερικών, ενώ το Βέλγιο που ήταν η πρώτη χώρα που ενημέρωσε την Κομισιόν για τις ανησυχίες της στις 20 Ιουλίου, κατηγόρησε την Ολλανδία για τη χρήση του εντομοκτόνου fipronil στα εκτροφεία από τον Νοέμβριο του 2016.
Αλλά μόλις την 1η Αυγούστου η Χάγη ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το συγκεκριμένο εντομοκτόνο σε εκατοντάδες εκατομμύρια αυγά και δεκάδες εκτροφεία πουλερικών σφραγίστηκαν.
Από τότε δεκάδες εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν από την αγορά σε πολλές χώρες.
"Σε αυτή την κρίση έγιναν πολλά λάθη, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το fipronil είχε ξαναβρεθεί μέσα σε αυγά και παλιότερα" ανέφερε η Ολλανδή υπουργός υγείας Edith Schippers.
Δύο διευθυντές της ολλανδικής εταιρίας ChickFriend συνελήφθησαν, εξάλλου, την Πέμπτη 10/8 στην Ολλανδία, ενώ στο Βέλγιο 26 άτομα έχουν μπει στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.
Στη Γαλλία ο υπουργός Γεωργίας Stephane Travert διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από fipronil, ανακοινώνοντας ότι από τον Απρίλιο του 2017 είχαν περάσει στην αγορά 250 χιλιάδες μολυσμένα αυγά και δύο κέντρα στα βόρεια της χώρας είχαν προμηθευτεί μολυσμένα αυγά από την Ολλανδία και το Βέλγιο.
"Το επίπεδο της μόλυνσης δεν συνιστά κίνδυνο για τους καταναλωτές" διαβεβαίωσε ο Travert, προσθέτοντας ότι "γνωρίζοντας τον αριθμό της παρτίδας, αν προτιμούν να τα καταστρέψουν ή, να τα αποσύρουν, έχουν κάθε ελευθερία να το κάνουν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης