Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βομβιστική επίθεση με 15 νεκρούς και 40 τραυματίες στο Πακιστάν - Μοτοσυκλετιστής έπεσε σε στρατιωτική περίπολο

Βομβιστική επίθεση με 15 νεκρούς και 40 τραυματίες στο Πακιστάν - Μοτοσυκλετιστής έπεσε σε στρατιωτική περίπολο
Στόχος ήταν και οι εορταστικές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για αύριο, Δευτέρα 14/8, για τα 70 χρόνια ανεξαρτησίας από τη Βρετανία

Μία βόμβα εξερράγη σε μία πολυσύχναστη αγορά στο Πακιστάν στην πόλη Quetta το Σάββατο 12/8, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους, ενώ το Reuters μεταδίδει ότι ήταν η πιο πρόσφατη από μία σειρά επιθέσεων στην επαρχία Baluchistan.
Λίγο αργότερα την ευθύνη ανέλαβε μία οργάνωση της Μέσης Ανατολής, φίλα προσκείμενη στο Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζοντας ότι μοτοσυκλετιστής αυτοκτονίας σκότωσε 17 στρατιώτες.
Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε όταν μία παραστρατιωτική περίπολος περνούσε τον δρόμο στην επαρχία Baluchistan, όπου βρίσκεται το σπίτι του υπουργού Srafraz Bugti, αλλά στόχος μπορεί να ήταν η ίδια η περίπολος.
Σύμφωνα με τον Bugti υπάρχουν 15 νεκροί, μάρτυρες όπως τους αποκαλεί, αλλά και 40 τραυματίες, ενώ η πόλη τέθηκε υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και σε όλα τα νοσοκομεία έχει σημάνει συναγερμός.
Ο επικεφαλής εξουδετέρωσης βομβών στην πόλη Quetta, Aslam Tareem, είπε ότι αρχικά υπήρχε η πληροφορία για έναν μοτοσυκλετιστή που έπεσε πάνω σε ένα στρατιωτικό όχημα.
Η υπηρεσία τύπου του στρατού επιβεβαίωσε ότι ο στόχος ήταν η περίπολος, αλλά και τον αριθμό των 15 νεκρών, εκ των οποίων οι εφτά ήταν πολίτες.
Ο επικεφαλής του στρατού Qamar Javed Bajwa θεωρεί ότι η επίθεση ήθελε να πλήξει τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν αύριο, Δευτέρα 14/8, για τα 70 χρόνια ανεξαρτησίας του Πακιστάν από τη Βρετανία.
"Δεν θα υποκύψουμε" έστειλε το μήνυμα ο Bajwa με ανάρτησή του στο Twitter.
Οι αυτονομιστές στην περιοχή του Baluchistan είναι εδώ και δεκαετίες σε κόντρα με την κεντρική κυβέρνηση, ζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στον τόπο τους.
Οι Ταλιμπάν και άλλοι ισλαμιστές μαχητές κάνουν επίσης επιθέσεις στην περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν και τοι Ιράν.
Ένα αμερικάνικο drone σκότωσε πριν ένα χρόνο τον ηγέτη των Ταλιμπάν στην επαρχία Baluchistan, Mullah Akhtar Mansour.
Aπό τις επιθέσεις που έγιναν στη συγκεκριμένη επαρχία στα τέλη του 2016 έχασαν τη ζωή τους 180 άνθρωποι και υπάρχουν ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία, που περιλαμβάνει και μαχητές φίλα προσκείμενους στο Ισλαμικό Κράτος.
Μία δικαστική έρευνα μετά από μία επίθεση στην επαρχία των δικηγόρων με 70 νεκρούς, επέκρινε την ασφάλεια στην περιοχή, όπου υπάρχει ένα δίκτυο 500-1.000 μαχητών στα ορεινά, το οποίο καθοδηγείται από πρώην στρατιωτικούς.
Οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες αρνούνται, ωστόσο, την ύπαρξη ενός τέτοιου δικτύου και ο πατέρας του φερόμενου ως ηγέτη του, λέει ότι ο γιος του δεν θα έκανε ποτέ επιθέσεις κατά του κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης