Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έτοιμη δηλώνει η Βρετανία για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, εστιάζοντας στη μετά Brexit σχέση της με την ΕΕ

Reuters: Έτοιμη δηλώνει η Βρετανία για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, εστιάζοντας στη μετά Brexit σχέση της με την ΕΕ
"Αγκάθια" παραμένουν το πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία για το Brexit, τα δικαιώματα των πολιτών και το πού θα χαραχτούν τα σύνορα της ΕΕ μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας
Η Βρετανία υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση των συνομιλιών για το Brexit και καθορίζει τις λεπτομέρειες της μελλοντικής σχέσης που θέλει να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το Reuters.
H έναρξη των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες έχει σημειώσει μικρή πρόοδο με τους διαπραγματευτές της ΕΕ να ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια από τη βρετανική αντιπροσωπία.
Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό και δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις πέρα από τον Μάρτιο του 2019.
Η Βρετανία θέλει να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη μετά Brexit σχέση της με την ΕΕ, σε μία προσπάθειά της να καθησυχάσει τους αγχωμένους επιχειρηματίες, πολίτες και επενδυτές.
Αλλά οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι πρώτα πρέπει να γίνει πρόοδος στους όρους του διαζυγίου.
"Είμαστε ξεκάθαροι ότι θέματα σχετικά με την αποχώρησή μας και τη μελλοντική σχέση είναι αλληλένδετα και οι διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα ενισχύουν αυτή την άποψη" υποστήριξε μέλος της βρετανικής αντιπροσωπίας.
Η Βρετανία ανέφερε ότι ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει διάφορα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων και των νέων τελωνειακών κανονισμών και μία πρόταση για το πώς θα επιλυθούν οι δυσκολίες ενός μη φυσικού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
"Αυτά τα έγγραφα δείχνουν ότι είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε το πεδίο των διαπραγματεύσεων" ισχυρίζονται στη βρετανική αποστολή.
Ο νέος γύρος των συνομιλιών είναι προγραμματισμένος για το τέλος Αυγούστου 2017 με στόχο να βρεθούν λύσεις σε τρία ακανθώδη ζητήματα του Brexit.
- Στο πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία για να αποχωρήσει από την ΕΕ
- Τι δικαιώματα θα έχουν οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες
- Πώς θα σχεδιαστούν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιρλανδία
Η απόφαση να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα έγγραφα, δείχνει την επιθυμία της Βρετανίας να αντικρούσει τις κριτικές των Βρυξελλών για την προσέγγισή της στο Brexit.
Toν Ιούλιο του 2017 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι δεν επιτυγχάνεται πρόοδος όχι επειδή τα αιτήματα της Βρετανίας δεν είναι αποδεκτά, αλλά διότι δεν υπάρχει βρετανική θέση σε πολλά θέματα.
Μία βρετανική εφημερίδα έγραψε ότι θέματα ειδικά για τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία αναμένεται να απασχολήσουν τις διαπραγματευόμενες πλευρές στις συνομιλίες, χωρίς, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες για αυτά στο κυριακάτικο φύλλο της.
Άλλες εφημερίδες εστίασαν στη "συνέχιση και διαθεσιμότητα των αγαθών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.
Για να ωθήσει τις συνομιλίες από τα θέματα του διαζυγίου στους μελλοντικούς εμπορικούς και νομικούς δεσμούς με την ΕΕ, η Βρετανία υποσχέθηκε επίσης να παρουσιάσει μία σειρά εγγράφων για τη "μελλοντική συνεργασία" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2017.
Το πρώτο που θα δοθεί στη δημοσιότητα θα αφορά τη βρετανική πρόταση για τους νέους τελωνειακούς κανονισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης