Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: "Να πάτε σπίτια σας" ήταν το μήνυμα που έστειλε στους ακροδεξιούς ταραχοποιούς ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια

tags :
BBC:
Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Terry McAuliffe τους χαρακτήρισε επίσης ανεπιθύμητους και πρόσθεσε "δεν είστε πατριώτες, ντροπή σας"
Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Terry McAuliffe είπε ότι το μόνο μήνυμα που έχει να στείλει στους ακροδεξιούς, οι οποίοι πιστεύουν στην ανωτερότητα της λευκής φυλής και έφεραν το χάος στην πόλη Charlottesville είναι "να πάτε σπίτια σας", όπως μεταδίδει το BBC.
Μία γυναίκα σκοτώθηκε και 19 άτομα τραυματίστηκαν όταν ένα αμάξι έπεσε σε πλήθος κόσμου που εξέφραζε την αντίθεσή του στη διαδήλωση των ακροδεξιών.
Το FBI άνοιξε έρευνα για την υπόθεση, ενώ νωρίτερα είχαν γίνει οδομαχίες μεταξύ εθνικιστών και αντιδιαδηλωτών.
Ο γενικός εισαγγελέας Jeff Sessions έκανε λόγο για χτύπημα στην καρδιά του αμερικάνικου δικαίου και για προδοσία των αρχών, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ενώ ο 20χρονος οδηγός του αμαξιού που έπεσε στον κόσμο, James Field κρατείται με την κατηγορία του υπόπτου για δολοφονία δευτέρου βαθμού.
Πέρα από όσους τραυματίστηκαν στο συγκεκριμένο περιστατικό, υπάρχουν άλλοι 15 τραυματίες από τη βία που ξέσπασε στην πορεία των ακροδεξιών.
Αργά το απόγευμα ένα ελικόπτερο της αστυνομίας που ήταν επιφορτισμένο με την επίβλεψη των ταραχών, συνετρίβη σε δασική περιοχή της Βιρτζίνια, με συνέπεια να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί.
Η πορεία των ακροδεξιών έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη απομάκρυνση του αγάλματος του στρατηγού των Νοτίων Robert E Lee  στον αμερικάνικο εμφύλιο από το πανεπιστήμιο της Charlottesville.
Ο ΜcAuliffe δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι "το μήνυμα που έχω να στείλω στους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής και σε όλους αυτούς τους ναζί που ήρθαν στην Charlottesville είναι απλό, γυρίστε σπίτια σας, είστε ανεπιθύμητοι και ντροπή σας, παριστάνετε τους πατριώτες, αλλά μόνο αυτό δεν είστε".
"Ήρθατε εδώ για να πληγώσετε ανθρώπους και το κάνατε, αλλά είμαστε πιο δυνατοί από εσάς" συμπλήρωσε ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια.
Ο κυβερνήτης που είναι Δημοκρατικός είπε ότι μίλησε για το θέμα με τον Trump, ενώ ευχαρίστησε και την αστυνομία, διότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αλλά και τα συνεργεία διάσωσης που βοήθησαν τους τραυματίες.
Η βία στη Charlottesville, που είναι μία φιλελεύθερη κολεγιακή πόλη, ανέδειξε και το ολοένα και αυξανόμενο πολιτικό χάσμα που υπάρχει στις ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Τrump.
Ακροδεξιός μπλόγκερ έκανε λόγο για μία πορεία υπέρ των λευκών, άλλοι σχολίασαν την παρουσία νεοναζί και της Κου Κλουξ Κλαν σε αυτή, ενώ υπήρχαν και συνθήματα κατά των Εβραίων.
Αντιρατσιστικές οργανώσεις, όπως "η ζωή των μαύρων μετράει" έκαναν επίσης διαδήλωση, την ίδια στιγμή που εθνικιστές κρατούσαν πυρσούς και τραγουδούσαν "η ζωή των λευκών μετράει".
Ο Trump καταδίκασε τη βία και το μίσος και είπε ότι "πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί ως Αμερικάνοι", αλλά κάποιοι Γερουσιαστές ακόμα και από το κόμμα του, τους Ρεπουμπλικάνους τον κάλεσαν να αποδοκιμάσει και τους λευκούς εθνικιστές, κάνοντας λόγο για εγχώρια τρομοκρατία.
Μία φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter ο συγγραφέες J K Rowling έδειχνε έναν άνδρα να κρατάει τη ναζιστική σημαία με τη σβάστικα.
Τέλος, ο δήμαρχος της Charlottesville Michael Signer δήλωσε ότι "ξεπεράσαμε τον μακαρθισμό, θα το ξεπεράσουμε και αυτό" και είπε και ότι αυτοί που έφεραν πυρσούς ανήκουν στα σκουπίδια της ιστορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης