Διεθνή

Deutsche Welle: MKO αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο

Deutsche Welle: MKO αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο
Θετικό «το ότι πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογράφουν τον κώδικα δεοντολογίας της ιταλικής κυβέρνησης», σύμφωνα με τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο
Μετά την μη κυβερνητική οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" και η γερμανική οργάνωση αρωγής See Eye ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, όπως γράφει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Για το θέμα αυτό μίλησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως θετικό «το ότι πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογράφουν τον κώδικα δεοντολογίας της ιταλικής κυβέρνησης», όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως πρόκειται για κώδικα που μεταξύ των άλλων, ζητά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να μεταφέρουν στα πλοία τους και ένοπλους αστυνομικούς.
Τον κανονισμό αυτό αρνήθηκαν να υπογράψουν οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» και έκαναν γνωστό, χθες, ότι διακόπτουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κάτω Ιταλία και στην Λιβύη, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η γερμανική οργάνωση αρωγής See Eye.
Ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle , σχολιάζει ότι η παρουσία αστυνομικών όμως «αποτελεί μια επιπλέον εγγύηση για τους πρόσφυγες που διασώζονται, όπως και για το πλήρωμα», ενώ εκφράζει την στήριξή του στην αποστολή του ιταλικού πολεμικού ναυτικού σε λιβυκά χωρικά ύδατα, με στόχο την καταπολέμηση των διακινητών, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ακτοφυλακή της Τρίπολης.
Για την στάση της Ευρώπης, ο αρμόδιος Επίτροπος τονίζει ότι αν η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν συνεργασθούν  στο θέμα των μετεγκαταστάσεων, η διαδικασία κυρώσεων σε βάρος τους θα συνεχισθεί.

Προσφυγική συμφωνία και με τη Λιβύη;

Κληθείς να απαντήσει αν η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας η  οποία υπεγράφη το 2016 μπορεί να επαναληφθεί και με την Λιβύη, αναφέρει πως «η πολιτική, νομική και διοικητική πραγματικότητα της Λιβύης δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Τουρκίας.
Η Λιβύη χρειάζεται μια συνολική πολιτική λύση αλλά και να βοηθηθεί στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».
Σχετικά, δε με τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ισπανία, ο Δ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι καταγράφεται όντως αύξηση, αλλά δεν μπορεί να γίνει ακόμη λόγος για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
«Αν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή παρουσία και βοήθεια και στην περιοχή αυτή», δηλώνει, τέλος, στην Il Messaggero, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης