Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Το Ιράν θα διαθέσει 520 εκ. δολ. για την ανάπτυξη του βαλλιστικού του προγράμματος και την ενίσχυση του στρατού

Le Monde: Το Ιράν θα διαθέσει 520 εκ. δολ. για την ανάπτυξη του βαλλιστικού του προγράμματος και την ενίσχυση του στρατού
Πρόκειται για μία απάντηση των Ιρανών στις νέες κυρώσεις που τους επέβαλαν οι Αμερικάνοι τον Ιούλιο του 2017 για τα βαλλιστικά τους προγράμματα
Το κοινοβούλιο του Ιράν αντιδρώντας στις αμερικάνικες κυρώσεις, ψήφισε την Κυριακή 13/8 σχεδόν ομόφωνα (240 στους 244 βουλευτές) την αποδέσμευση 520 εκ. δολ. για την ανάπτυξη ενός βαλλιστικού προγράμματος και την ενίσχυση του επίλεκτου στρατού του, όπως γράφει η Le Monde.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει, μάλιστα, ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ari Larijani είπε ότι πρόκειται για μέτρα ενάντια στις τρομοκρατικές και επεκτατικές κινήσεις των ΗΠΑ.
Αυτή η ψηφοφορία έγινε μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τους Αμερικάνους στα τέλη Ιουλίου 2017 ενάντια στα βαλλιστικά προγράμματα του Ιράν.
Η διεθνής συμφωνία που είχε υπογραφεί στις 14 Ιουλίου 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη προέβλεπε ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να κάνει βαλλιστικές δοκιμές με πυρηνικές κεφαλές.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθύτατα για τις δραστηριότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή που υπονομεύουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής, ενώ καταδίκασαν και τη στήριξη που παρέχει σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολά, η Χαμάς και οι τζιχαντιστές Παλαιστίνιοι που απειλούν το Ισραήλ.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει από την πλευρά της ότι το βαλλιστικό της πρόγραμμα δεν παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία του 2015.
"Αυτό το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση και είναι μέρος μίας δέσμης μέτρων για την εκπλήρωση του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε από τις ΗΠΑ" δήλωσε την Κυριακή 13/8 ο Abbas Araghchi, νεότερος διαπραγματευτής, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης