Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Στο 87% υποχώρησε το ποσοστό συμμόρφωσης απέναντι στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο 2017

ΟΠΕΚ: Στο 87% υποχώρησε το ποσοστό συμμόρφωσης απέναντι στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο 2017
Το ποσοστό της Σαουδικής Αραβίας διαμορφώθηκε στο 99%, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο του Ιράκ ήταν μόλις 43%
Περαιτέρω πτώση κατέγραψε το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία του Νοεμβρίου για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο 2017, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες μέσα από τις οποίες διέρχεται η προσπάθεια του καρτέλ να εξισορροπήσει την αγορά.
Ειδικότερα, το ποσοστό συμμόρφωσης του Οργανισμού υποχώρησε στο 87%, την ίδια στιγμή που τους προηγούμενους μήνες είχει ανέλθει ακόμα και στο 99%, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής Νιγηρίας και Λιβύης, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
Παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο ποσοστό στη Σαουδική Αραβία παραμένει εξαιρετικά υψηλό (99%), κατέγραψε πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, όταν και είχει σκαρφαλώσει στο 108%, προκειμένου να αντισταθμίσει τις ελλειπείς περικοπές υπολοίπων χωρών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ιράκ, το ποσοστό του οποίο διαμορφώθηκε μόλις στο 43%, καθώς η χώρα πασχίζει να τηρήσει τη συμφωνία εξαιτίας της πολύμηνης μάχης που δίνει εντός των συνόρων κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά +0,5%, στα 32,87 βαρέλια ημερησίως, με τη σχετική άνοδο να μετραφράζεται σε 172.600 εκατ. βαρέλια επιπρόσθετου όγκου παραγωγής σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
Παρά το γεγονός ότι η άνοδος ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για τις προσπάθειες που καταβάλει το καρτέλ να μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής για τον μαύρο χρυσό.
Ωστόσο, στην πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου μέσα στο 2017 κατά 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 1,37 εκατ. βαρέλια συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης