Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gabriel (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Εκτός Ευρωζώνης ήθελαν την Ελλάδα ο Schaeuble και άλλοι - Η Ευρώπη είναι το μέλλον

Gabriel (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Εκτός Ευρωζώνης ήθελαν την Ελλάδα ο Schaeuble και άλλοι - Η Ευρώπη είναι το μέλλον
Εμείς υποστηρίξαμε ότι θα διαλυόταν η Ε.Ε., τόνισε στο «Stern» ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας
Εκτός Ευρωζώνης ήθελαν να βγάλουν την Ελλάδα ο Wolfgang Schaeuble και άλλοι κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Stern» ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel.
«Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε το εθνικο-συντηρητικό κομμάτι του CDU να μην παίζει με τη φωτιά.
Ο Schaeuble και άλλοι ήθελαν η Ελλάδα να βγει από το ευρώ.
Εμείς υποστηρίξαμε ότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι αγορές θα στοιχηματίσουν κατά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.
Και τότε θα διαλυόταν η Ε.Ε.», συνέχισε ο Gabriel.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της Ελλάδας απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγκη αλλαγής του μεγάλου συνασπισμού μετεκλογικά στη Γερμανία.
«Το μέλλον της Γερμανίας είναι η Ευρώπη.
Με όλες τις απαραίτητες αλλαγές.
Και το εθνικό-συντηρητικό κομμάτι του CDU δεν θέλει αυτές τις αλλαγές, αλλά παραμένει δεσμευμένο ως φύλακας των Ευρωπαίων».
Για αυτό πρέπει να τερματιστεί ο μεγάλος συνασπισμός.
O γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάνει επίσης λόγο για επικίνδυνες εξελίξεις στην Τουρκία.
«Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι απομακρύνεται από τη Δημοκρατία και φυλακίζει αθώους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και εννέα Γερμανοί πολίτες, αναφέρει ο Gabriel.
Η Γερμανία δεν συμφωνεί με τον όρο της τρομοκρατίας στην Τουρκία, δηλαδή όποιος αντιστέκεται στην κυβέρνηση θεωρείται τρομοκράτης.
«Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τη στρατηγική της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος ως δικαιολογία για κατάχρηση εξουσίας, για τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης στην Τουρκία», τονίζει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Η επαναφορά της θανατικής ποινής σηματοδοτεί το τέλος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζει.
Εξηγεί ότι η Τουρκία αντιδρά μόνο όταν πλήττονται τα οικονομικά της συμφέροντα (τουρισμός, επενδύσεις).
Πολλές φορές η διπλωματία χρειάζεται να ασκήσει οικονομική πίεση, παραδέχεται ο Gabriel, αναφερόμενος στην αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το γερμανικό ΥπΕξ για την Τουρκία.
«Δεν με χαροποιεί», αναφέρει, διότι πλήττει όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, δηλ. τους περισσότερο φιλο-Γερμανούς Τούρκους.
«Η ένδειξη φιλίας, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση» από γερμανικής πλευράς δεν εκτιμήθηκαν από την Τουρκία που συνέκρινε τη Γερμανία με τους Ναζί, συμπληρώνει.
Ο ίδιος αναφέρεται και στο θέμα του λιμού και της φτώχειας στην Αφρική.
Εάν η Ευρώπη δεν ασχοληθεί σοβαρά με την Αφρική, το κύμα μετανάστευσης θα συνεχιστεί, προειδοποιεί.
Θεωρεί ότι το μεταναστευτικό αποτελεί δικαίως ένα ζήτημα που θα θέσει στον προεκλογικό αγώνα ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία Martin Schulz, ο οποίος και κατηγορεί την καγκελάριο Angela Merkel ότι μένει άπρακτη και τηρεί στάση απλού παρατηρητή.
«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο θέμα», υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Ταυτόχρονα, στηρίζει τη θέση του Schulz που ζητά από τη Merkel να μην επιτρέπεται στα ευρωπαϊκά κράτη που δε συμμετέχουν στην κατανομή των προσφύγων να έχουν οικονομικές απαιτήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Η Ευρώπη δεν είναι μια ένωση για οικονομικό κέρδος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Gabriel.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης