Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Πρέπει να ενισχύσουμε τον ESM και να τον μετατρέψουμε σε ένα είδος ΔΝΤ για την Ευρωζώνη

Schaeuble: Πρέπει να ενισχύσουμε τον ESM και να τον μετατρέψουμε σε ένα είδος ΔΝΤ για την Ευρωζώνη
Η Ευρωζώνη χρειάζεται μια αρχή που θα εφαρμόζει τις αναγκαίες αποφάσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Την ανάγκη ενδυνάμωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και μετατροπής του σε ένα είδος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ευρωζώνη, υπογράμμισε σήμερα (15/8/2017) ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.
Παράλληλα, αναφερθείς στην ιδέα ενός υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη, ο Schaeuble δήλωσε πως το νομισματικό μπλοκ χρειάζεται μια αρχή που θα εφαρμόζει τις αναγκαίες αποφάσεις, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ, ECB) είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε παράλληλα ότι έχουμε κάθε συμφέρον να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με όσο το δυνατόν μικρότερες ζημιές για την Ευρώπη.
Επιπρόσθετα, ο Schaeuble τόνισε ότι ένα μοντέλο Ελβετίας-Ε.Ε. θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας.
Παράλληλα, ο Schaeuble δήλωσε πως δεν συμμερίζεται την άποψη του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να παραβιάζει τους νόμους για τη νομισματική πολιτική με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 2,3 τρισ. ευρώ.
«Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη», δήλωσε ο Schaeuble κατά τη διάρκεια επαγγελματικού δείπνου που διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Business Handbalsblatt».
«Πιστεύω ότι η εντολή (της ΕΚΤ) εφαρμόζεται», πρόσθεσε σε μια σπάνια υπεράσπιση της κεντρικής τράπεζας.
Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να παραβιάζει την απαγόρευση χρηματοδότησης των κυβερνήσεων με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης να αποφανθεί επί του θέματος.
Ο Schaeuble δήλωσε ότι η ΕΚΤ εξαντλεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να «εκπληρώσει το διαβολικά δύσκολο έργο της να διαμορφώσει μια νομισματική πολιτική για πολλές διαφορετικές χώρες».
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι χρήσιμο στη συζήτηση για την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ να παρουσιάζεται ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ως πιθανός διάδοχος του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης