Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogoff: Αναγκαία η εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων στην επόμενη μεγάλη κρίση

Rogoff: Αναγκαία η εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων στην επόμενη μεγάλη κρίση
Ο καθηγητής υπογραμμίζει πως τα αρνητικά επιτόκια είναι πιο δραστικό μέτρο από την ποσοτική χαλάρωση...
Αναγκαία για την αντιμετώπιση της επόμενης μεγάλης ύφεσης κρίνει την εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κ. Kenneth Rogoff, συστήνοντας στις κεντρικές τράπεζες να εστιάσουν από τώρα στις πολιτικές που θα ακολουθήσουν σε ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο.
Σε σημείωμά του στο Economic Perspectives, ο καθηγητής υπογραμμίζει πως τα αρνητικά επιτόκια είναι πιο δραστικό μέτρο από την ποσοτική χαλάρωση (αγορά ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες), άποψη που έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ορισμένων έτερων οικονομολόγων που έχουν χαρακτηρίσει ως «καταστροφική» μία καθολική εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων, τόσο στο διατραπεζικό δανεισμό όσο και στις καταθέσεις των πολιτών.
Επί αυτού, ο κ. Rogoff αναφέρει ότι δεν υπάρχει φόβος για μαζικές αναλήψεις από τους πολίτες σε μία τέτοια περίπωση, λόγω της σχεδόν πλήρους καθιέρωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Με τα σημερινά πολύ χαμηλά επιτόκια των επιτοκίων, είναι απογοητευτικό να αναρωτηθούμε το τι θα κάνουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εάν κάποια άλλη μεγάλη παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση, έρθει σύντομα.
Είναι εύλογο να μην περιμένουμε μέχρι την επόμενη οικονομική κρίση για την ανάπτυξη σχεδίων και, εν πάση περιπτώσει, είναι καιρός οι οικονομολόγοι να σταματήσουν να ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων είναι δύσκολη.
Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών και η αυξανόμενη περιθωριοποίηση των μετρητών σε νομικές συναλλαγές δημιουργεί σήμερα πολύ πιο ομαλή πορεία προς την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, από πριν από δύο δεκαετίες.
Τα μετρητά τείνουν πλέον να χρησιμοποιούνται για μικρού μεγέθους μόνο συναλλαγές», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ, επίσης, συμβουλεύει τους χαράκτες της νομισματικής πολιτικής να υποστηρίξουν την ιδέα του περιορισμού της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και τη φοροδιαφυγή.
Σημειώνεται ότι τα επιτόκια της Federal Reserve μειώθηκαν 5,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο στις εννέα ύφεσες από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, κάτι που είναι αδύνατο με τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης