Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναπάντεχος σύμμαχος της ΕΚΤ ο Schäuble - Υπεραμύνθηκε της νομιμότητας του QE

tags :
Αναπάντεχος σύμμαχος της ΕΚΤ ο Schäuble - Υπεραμύνθηκε της νομιμότητας του QE
Πιστεύει ότι η εντολή της ΕΚΤ εφαρμόζεται
Έναν αναπάντεχο σύμμαχο βρήκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να παραβιάζει νόμους για τη νομισματική χρηματοδότηση με το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 2,3 τρισ. ευρώ.
"Δεν συμμερίζομαι αυτή τη γνώμη", δήλωσε ο κ. Schäuble την Τρίτη κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού δείπνου που διοργάνωσε η Handelsblatt.
"Πιστεύω ότι η εντολή της ΕΚΤ εφαρμόζεται."
Ήταν μια σπάνια υπεράσπιση της κεντρικής τράπεζας από τον κ. Schäuble ο οποίος, στο παρελθόν, διαφώνησε έντονα με την χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Μάλιστα, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ελπίζει ότι οι πολιτικές υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες οδήγησαν σε κυρώσεις για ορισμένους κατόχους καταθέσεων, σύντομα θα έληγαν.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου Handelsblatt, ο κ. Schäuble δήλωσε ότι η ΕΚΤ εξαντλούσε τα εργαλεία που είχε στη διάθεσή της για να «εκπληρώσει το σκληρά δύσκολο έργο της να σχεδιάσει μια νομισματική πολιτική σε πολλές διαφορετικές χώρες».
Νωρίτερα την Τρίτη, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να παραβιάζει την απαγόρευση χρηματοδότησης των κρατικών προϋπολογισμών με το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ - κυρίως κρατικών ομολόγων της ΕΕ - και ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης να αποφανθεί επί του θέματος.
Στη συζήτηση για την ανεξάρτητη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε επίσης ότι δεν ήταν χρήσιμο να αναφερθεί ο Πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann ως πιθανός διάδοχος του αφεντικού της ΕΚΤ Mario Draghi.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης