Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Πώς η Σ. Αραβία έπληξε την ενότητα του Περσικού Κόλπου και προκάλεσε την κρίση με το Κατάρ

tags :
Bloomberg: Πώς η Σ. Αραβία έπληξε την ενότητα του Περσικού Κόλπου και προκάλεσε την κρίση με το Κατάρ
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κρίση έχει πλήξει τον στόχο της βαθύτερης συνεργασίας στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κόλπου
Το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην κρίση του Περσικού Κόλπου, αναλύει το πρακτορείο Bloomberg, σε ανάλυση του, τονίζοντας πόσο έχει πλήξει την ενότητα των χωρών στην περιοχή.
Η Σαουδική Αραβία έχει από καιρό υποστηρίξει, να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των αραβικών μοναρχιών που συνορεύουν στον Περσικό Κόλπο.
Θεωρεί τον εαυτό της φυσικό ηγέτη των χωρών αυτών και της συμμαχίας τους, ως μέσο για τη διαμόρφωση μιας ενωμένης εξωτερικής πολιτικής που αντιτίθεται στο αντίπαλό της, Ιράν.
Αυτό εξηγεί γιατί η Σαουδική Αραβία έχει οδηγήσει μια ομάδα χωρών, να διακόψουν τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Κατάρ, ένα έθνος που ακολουθεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, με το βασίλειο και οι σύμμαχοί του λένε ότι έχει απειλήσει την ασφάλειά τους.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κρίση έχει πλήξει τον στόχο της βαθύτερης συνεργασίας στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κόλπου.
Παρακάτω παρατίθενται μερικά ερωτήματα

1. Πόσο συνεργάζονται τώρα τα κράτη του Κόλπου;

Έξι από αυτά - το Μπαχρέιν, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία - αποτελούν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).
Δημιουργήθηκε το 1981 για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν, το οποίο κατοικείται κυρίως από Σιίτες μουσουλμάνοους, ενώ οι χώρες του ΣΣΚ από Σουνίτες.
Τα μέλη του ΣΣΚ υιοθέτησαν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανακοινώθηκε η τελωνειακή ένωση το 2003 και έχει καθιερωθεί πλήρως το 2015.
Η πρόοδος ήταν ανομοιογενής προς μία κοινή αγορά, η οποία ανακοινώθηκε το 2008 και είχε ως στόχο να μετατρέψει τη χερσόνησο του Κόλπου σε ένα ενιαίο οικονομικό μπλοκ, ενώ οι επιχειρήσεις να απολαμβάνουν τις ίδιες νομικές προστασίες και οι πολίτες να επωφελούνται από την ισότητα στις ευκαιρίες για απασχόληση και κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία στα σύνορα.

2. Τι γίνεται με τη στρατιωτική συνεργασία;

Το ΣΣΚ ίδρυσε μια Δύναμη δύο ταξιαρχιών το 1982 με έδρα και διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται σε οποιεσδήποτε εξωτερικές απειλές για τα μέλη.
Οι ιθύνοντες θεωρούν τη δύναμη αυτή ως μη λειτουργική.
Θεωρητικά, τα μέλη του ΣΣΚ δεσμεύονται για μια ενοποιημένη στρατιωτική διοίκηση, αλλά η ένταξη των ενόπλων δυνάμεών τους παραμένει περιορισμένη.

3. Έχει ποτέ ενεργοποιηθεί η δύναμη του ΣΣΚ;

Η μόνη σημαντική ανάπτυξή της ήταν στο Μπαχρέιν, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης, να καταστείλει μία αραβική εξέγερση τη άνοιξη του 2011.
Αν και το Μπαχρέιν είναι υπό την ηγεσία των σουνιτών βασιλέων, έχει σιιτική πλειοψηφία και το ΣΣΚ δικαιολόγησε την παρέμβασή του με το επιχείρημα ότι η εξέγερση ξεκίνησε από το Ιράν.
Εκτός του πλαισίου του ΣΣΚ, η Σαουδική Αραβία ηγείται του συνασπισμού αραβικών χωρών στην Υεμένη, που μάχονται με του σιίτες αντάρτες που συνδέονται με το Ιράν.
Το μέλος του ΣΣΚ Ομάν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια, υπογραμμίζοντας συχνά ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελών της ομάδας για το ποιος είναι ο εχθρός.
Ο ρόλος του Κατάρ στον συνασπισμό της Υεμένης έληξε μετά το μποϋκοτάζ που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία.

4. Ποια περαιτέρω συνεργασία θέλει η Σαουδική Αραβία;

Έχει αναγκάσει το ΣΣΚ να γίνει "μία ενιαία οντότητα", χωρίς να ορίζει τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό, εκτός από το ότι θα περιλάμβανε ένα κοινό νόμισμα, ένα σχέδιο που δεν έλαβε ομόφωνη έγκριση από τα έξι μέλη.
Οι Σαουδάραβες επίσης εδώ και χρόνια υποστήριζαν ένα "Αραβικό ΝΑΤΟ", μια ιδέα που φαίνεται τώρα να έχει υποστήριξη από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, η οποία μοιράζεται την ίδια εχθρότητα για το το Ιράν.

5. Πώς επηρέασε η κρίση του Κατάρ την ενότητα του Κόλπου;

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας αναφέρουν ότι η ρήξη ήταν αναπόφευκτη λόγω των πολιτικών του Κατάρ.
Η κρίση δημιούργησε την πιο σοβαρή διαίρεση στο ΣΣΚ από τότε που ιδρύθηκε, χωρίζοντας την ομάδα σε δύο στρατόπεδα.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το ΣΣΚ έχει αποδυναμωθεί ανεπανόρθωτα.
Μόνο το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ έχουν προσχωρήσει στο μποϊκοτάζ του Κατάρ που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.
Το Κουβέιτ προσπάθησε να μεσολαβήσει στη σύγκρουση και το Ομάν βοήθησε, επιτρέποντας στα πλοία του Κατάρ να αποβιβαστούν στα λιμάνια του.
Το Ιράν και η Τουρκία, βοηθούν το Κατάρ, στέλνουν τρόφιμα και στην περίπτωση της Τουρκίας, προωθούν ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ορισμένων στρατευμάτων εκεί.
Εκτός από τις ψυχρές σχέσεις με το Ιράν, το σαουδάραβικο μπλοκ θέλει το Κατάρ να απορρίψει τις ομάδες και τα άτομα που θεωρούν τρομοκράτες.

6. Ποια είναι η κατανομή του ΣΣΚ;

Σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το Ιράν και ομάδες όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μια περιφερειακή ισλαμική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Κατάρ.
Τα ΗΑΕ χαρακτηρίζουν την Αδελφότητα ως τρομοκρατική ομάδα.
Η συμμαχία θέλει επίσης το Κατάρ να κλείσει την το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera με έδρα τη Ντόχα.
Το Κατάρ απέρριψε όλα τα αιτήματα.

7. Πώς αντιμετωπίζει η Σαουδική Αραβία το Ιράν;

Ως αντίπαλος για την εξουσία στον Περσικό Κόλπο και στη Μέση Ανατολή.
Μετά την Ισλαμική Επανάστασή του το 1979, το Ιράν ορίσθηκε ως παράγοντας αλλαγής στην περιοχή, προς απογοήτευση των Σαυοδαράβων.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κρατών εντατικοποιήθηκε μετά την καταδίκη του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ το 2003.
Έκτοτε, οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί αντιμετώπισαν αντιφατικές συγκρούσεις στην περιοχή, από τη Συρία έως την Υεμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης