Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 9 τρισ. δολ. ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις - Η «παράξενη» κληρονομιά της οικονομικής κρίσης

tags :
Πάνω από 9 τρισ. δολ. ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις - Η «παράξενη» κληρονομιά της οικονομικής κρίσης
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει οι ίδιες τεράστιοι αγοραστές ομολόγων, οδηγώντας υψηλότερα τις τιμές και πιέζοντας τις αποδόσεις κάτω από το μηδέν
Πάνω από 9 τρισ. δολάρια ομολόγων διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν το Bloomberg και οι Financial Times, αφήνοντας αιχμές για την πιο "παράξενη" κληρονομιά που άφησαν οι κεντρικές τράπεζες.
Η ανταπόκριση των κεντρικών τραπεζών στη χρηματοπιστωτική κρίση έστρεψε ανάποδα τους συνήθεις κανόνες της αγοράς ομολόγων.
Οι ομολογιούχοι συνήθως αναμένουν την καταβολή των τόκων προκειμένου να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο που ενδεχομένως θα λάβουν.
Ωστόσο, περί τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους διαπραγματεύονται σε τιμές τόσο υψηλές ώστε η απόδοση τους είναι αρνητική.
Οι αγοραστές των ομολόγων που κρατούν τους τίλους μέχρι τη λήξη τους είναι εγγυημένο ότι θα χάσουν χρήματα.
Με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει οι ίδιες τεράστιοι αγοραστές ομολόγων, οδηγώντας υψηλότερα τις τιμές και πιέζοντας τις αποδόσεις κάτω από το μηδέν.
Αυτή η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης είχε ως στόχο τη μείωση των επιτοκίων για τους επιχειρηματίες και τους δανειολήπτες, την τόνωση της ανάπτυξης, τον πληθωρισμό και τον εξαναγκασμό των διαχειριστών χρημάτων να αποσύρουν τα κεφάλαια τους από τις ασφαλείς επενδύσεις.
Από το ποσό του 1 τρισ. το 2007, ο ισολογισμός της Federal Reserve έχει τετραπλασιαστεί σε μέγεθος.
Καθώς η οικονομική κρίση εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας εντάχθηκαν στην νομισματική επέκταση.
Οι ισολογισμοί των τεσσάρων κεντρικών τραπεζών ξεπέρασαν τα 14 τρισ. δολάρια.
Με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και την Riksbank της Σουηδίας, ο αριθμός αυτός ανεβαίνει σε 15 τρισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του συνολικού δημόσιου χρέους των έξι χωρών.
Μαζί με τις περικοπές των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες -συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού πρωτοφανών αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία- τα προγράμματα αγοράς ομολόγων εξηγούν γιατί τα 9 τρισ. δολάρια ομολόγων εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με αρνητική απόδοση και γιατί τα επιτόκια κάτω από το μηδέν είναι μια πραγματικότητα που οι επενδυτές πιθανώς πρέπει να αντιμετωπίσουν για τα επόμενα χρόνια.
Ήταν η επέκταση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών κρίσιμη για την επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη;, αναρωτάται στην ανάλυση του ο αρθρογράφος των Financial Times.

Sub-zero commission

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης