Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Όλοι προειδοποιούν για τη φούσκα των αμερικανικών μετοχών, αλλά κανείς δεν αποσύρεται...

tags :
Financial Times: Όλοι προειδοποιούν για τη φούσκα των αμερικανικών μετοχών, αλλά κανείς δεν αποσύρεται...
Αυτές οι αγορές είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικές από τις φούσκες που έχουμε δει στο παρελθόν, αναφέρουν οι αναλυτές
Οι κίνδυνοι που ολοένα και αυξάνονται στις διεθνείς αγορές δείχνουν όλο και πιο καθαρά το αδιέξοδο που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές σε περίπτωση που ξεκινήσει μια ευρείας κλίμακα διόρθωση.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times, η οποία υπενθυμίζει την "Μαύρη Δευτέρα" του Οκτωβρίου 1987, όταν ξεκίνησε το ντόμινο πτώσης σε όλα τα μήκη του πλανήτη.
Ο Dow Jones Industrial Average κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, προκαλώντας τον πανικό στις υπόλοιπες αγορές.
Όμως τότε, όσοι επενδυτές είχαν δει την υπερτίμηση των μετοχών, είχαν μεταφερθεί εγκαίρων στην αγορά ομολόγων.
Τρεις δεκαετίες αργότερα, πολλοί επενδυτές ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν ένα παρόμοιο τέχνασμα, καθώς ένα από τα μακρύτερα ράλι στο χρηματιστήριο στην ιστορία σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις μετοχών έχουν από καιρό γίνει πολύ ακριβές.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που λειτούργησε στη δεκαετία του '80 δεν φαίνεται να λειτουργεί πια.
Τα ομόλογα είναι επίσης ακριβά - η τιμή τους διογκώνεται, όπως και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία, λόγω των έκτακτων μέτρων τόνωσης.
Οι απαισιόδοξοι των χρηματιστηριακών αγορών έχουν παραμείνει στην άκρη του δρόμου, με οποιαδήποτε πτώση στις τιμές να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αγοράς.
Ο μακρύς αγώνας έδειξε την παγκόσμια ορμή καθώς φέτος ο δείκτης MSCI World, ο ευρύτερος δυνατός δείκτης μετοχών, έχει αυξηθεί σε αξία για οκτώ συνεχόμενους μήνες.
Ακόμα και ο Ben Inker, επικεφαλής της GMO - ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Βοστώνης, διάσημος για την άρνηση να αγοράσει τις λεγόμενες μετοχές dotcom στη δεκαετία του 1990, αναφέρει: "τα πράγματα μπορούν να επανέλθουν στο παλιό φυσιολογικό;
Για μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη ερώτηση.
Αυτές οι αγορές είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικές από τις φούσκες που έχουμε δει στο παρελθόν.
Σύμφωνα με ένα δημοφιλές μακροπρόθεσμο μέτρο αποτίμησης που συγκρίνει την αξία ενός χρηματιστηρίου με το μέσο μέγεθος των εταιρικών κερδών κατά την προηγούμενη δεκαετία, ο δείκτης S & P 500 είναι βαθιά σε έδαφος υπερτίμησης.
"Μόνο δύο φορές από το 1881 οι μετοχές ήταν τόσο ακριβές", λέει ο Russell Napier, ιδρυτής του Electronic Research Interchange και συγγραφέας βιβλίου σχετικά με την ύφεση της αγοράς, Anatomy of the Bear.
Μάλιστα, όλα αυτά την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει να σταματήσει την επανεπένδυση των χρημάτων καθώς τα δικά της ομόλογα λήγουν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων αξίας 60 δισ. ευρώ το μήνα.
Υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να πνίξει την ανάκαμψη.
Αναζητώντας σημάδια ευθραυστότητας, κάποιοι δείχνουν την εμπειρία της Snap, της εταιρείας εφαρμογών για ανταλλαγή μηνυμάτων που προσφέρθηκε στο κοινό τον Μάρτιο.
Έκτοτε οι μετοχές υποχώρησαν κατά ένα τρίτο χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής τους.
Ωστόσο, μια τέτοια διάκριση μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένδειξη μιας υγιούς αγοράς.
Ωστόσο, πολλοί επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγνοήσουν αυτή τη δυσπιστία, τουλάχιστον προς το παρόν.
Η κύρια εξήγηση γι 'αυτό είναι η συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, οι οποίες σε μια δεκαετή προσπάθεια καταπολέμησης του αποπληθωρισμού έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού.
Για τα ομόλογα, οι χαμηλότερες αποδόσεις σημαίνουν υψηλότερες τιμές.
Για τις μετοχές, ένα περιβάλλον με αργή οικονομική ανάπτυξη και μέτριο πληθωρισμό σημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη γίνονται πολύτιμα: οι επενδυτές τα αγοράζουν λιγότερο αναμένοντας την ταχεία ανάπτυξη, αλλά επειδή είναι δύσκολο να βρεθούν εισοδήματα οποιουδήποτε είδους.
Εάν τα επιτόκια παραμείνουν χαμηλά για τα επόμενα χρόνια, τα μελλοντικά κέρδη από επενδύσεις θα είναι πιθανώς χαμηλότερα από ό, τι στο παρελθόν, αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα υποστηρίζει επίσης το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν υψηλές αποτιμήσεις.
Παράλληλα, ενώ οι υψηλές αποτιμήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες μιας συντριβής στην αγορά, δεν αρκούν για να την προκαλέσουν.
Σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, με περιόδους χαμηλής μεταβλητότητας, όπου οι τιμές των μετοχών παρουσιάζουν λίγη καθημερινή κίνηση, μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια.
Αυτό που απαιτείται για να τερματιστεί η ηρεμία είναι κάποια μορφή σοκ.
Η Goldman Sachs έχει εντοπίσει 13 περιπτώσεις από τη δεκαετία του 1950, όταν S&P 500 έχασε περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας του σε πραγματικούς όρους, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό.
Ο Christian Mueller-Glissmann, στρατηγικός αναλυτής της Goldman, ανέφερε: "Μετά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι περισσότερες περίοδο ύφεσης οφείλονται σε διαταραχές των τιμών και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν την πολιτική τους για να αποτρέψουν τον πληθωρισμό.
Κοιτάξτε γύρω από τον κόσμο και η απειλή της ύφεσης, ή ακόμα και μια σημαντική επιβράδυνση, είναι δύσκολο να βρεθεί.
Για όσους επενδυτές πιστεύουν ότι η αγορά ταύρων δεν μπορεί να διαρκέσει, οι προειδοποιήσεις τους τείνουν να επικεντρώνονται σε παράγοντες που θα επιδεινώσουν τον επιχειρηματικό κύκλο, όπως η συσσώρευση εταιρικού χρέους και το περιορισμένο περιθώριο από τις κεντρικές τράπεζες.
Έτσι ο Mueller-Glissmann απαντά: "Αφού μελετήσαμε κάποιες από αυτές τις αγορές, δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει τέτοιος παραλληλισμός για σήμερα"
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι το 1982 η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς συνέπεσε με τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού από την Fed, υπό τον Paul Volcker.
Το 1994, ο Alan Greenspan προκάλεσε χάος στην αγορά ομολόγων όταν αύξησε τα επιτόκια περαιτέρω και ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν.
Οι αμερικανικές μετοχές έχασαν περίπου το ένα δέκατο της αξίας τους, πριν αρχίσει να εμφανίζεται το μακρύ τεχνολογικό ράλι.
Ωστόσο, οι απαισιόδοξοι απαιτούν υπομονή.
Ο κ. Mueller-Glissmann βλέπει ελάχιστα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
"Κανείς που δεν λέει ότι αναμένεται πληθωρισμός 10% εκατό κατά την επόμενη δεκαετία".
Ο Barry Southcott, ο υπεύθυνος των χαρτοφυλακίων μετοχών και ομολόγων της CIN, τονίζει ότι η χαμηλή μεταβλητότητα θεωρείται ως σήμα εσφαλμένων αγοραίων σημάτων.
Για τον Andrew Lapthorne, της Société Générale, η ηρεμία των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προειδοποιητικά σημάδια της ενδεχόμενης αναταραχής.
Οι καθημερινές μεταβολές των τιμών των μετοχών, των ομολόγων και των νομισμάτων έχουν συρρικνωθεί σε πολλές περιπτώσεις σε απλές ανατροπές.
Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε πρόσφατα 15 συνεχόμενες ημέρες χωρίς να κινείται πάνω ή κάτω περισσότερο από 0,3%.
Για κάποιους, η ηρεμία λαμβάνεται ως ένδειξη διαβεβαίωσης, μια αντανάκλαση των ευνοϊκά οικονομικών συνθηκών.
Ο Richard Turnill, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της BlackRock, υποστηρίζει ότι οι περίοδοι χαμηλής μεταβλητότητας μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.
"Η χρηματοπιστωτική ρύθμιση μετά την κρίση και οι περιοδικές εκρήξεις άγχους έχουν κρατήσει υπό έλεγχο τις αποτιμήσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης