Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Στις 33 μονάδες υποχωρεί σήμερα 17 Αυγούστου το Βαρόμετρο για το Brexit

tags :
Bloomberg: Στις 33 μονάδες υποχωρεί σήμερα 17 Αυγούστου το Βαρόμετρο για το Brexit
Τα επίπεδα αυτά χαρακτηρίζονται ως "συννεφιασμένα", και εξηγούνται βάσει της των μάκρο που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις στη χώρα
Στις 33 μονάδες υποχωρεί σήμερα, Πέμπτη 17 Αυγούστου, το βαρόμετρο του Bloomberg, που καταρτίστηκε για να μετρήσει τον αντίκτυπο της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, τα επίπεδα αυτά χαρακτηρίζονται ως "συννεφιασμένα", και εξηγούνται βάσει της των μάκρο που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις στη χώρα.
Ειδικότερα, περιορίσμένη άνοδο κατέγραψαν οι λαινικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούλιο του 2017, σε μηνιαία βάση, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες.
Ενισχύθηκαν μόλις κατά +0,3%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η άνοδος να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, στο +0,4%.
Παράλληλα, σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +1,3% με την άνοδο να είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στο 1,7%.
Η ανάπτυξη του κλάδο δέχθηκε ώθηση μόνο από τους τομείς των τροφίμων και των οικιακών προϊόντων, με όλους τους υπόλοιπους τομείς να καταγράφουν πτώση.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος συνείσφερε περίπου στο 0,1% της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα για το δεύτερο τρίμηνο, ανακάμπτοντας από την ασθενή έναρξη του έτους.
Παρ' όλα αυτά, τα επίπεδα της ανάπτυξης των λιανικών πωλήσεων παρέμειναν σε χαμηλό τετραετίας.

Tί είναι όμως το "Βαρόμετρο για το Brexit";
Πρόκειται για έναν προσαρμοσμένο δείκτη, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αναδεικνύει τον αντίκτυπο της διαδικασίας της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Το βαρόμετρο λαμβάνει υπόψη του επιπτώσεις στην απασχόληση, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την οικονομική αισιοδοξία.
Εκτός του πληθωρισμού, οι υπόλοιπες μετρήσεις αποτελούνται από δευτερεύοντες δείκτες που ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο.
Όσο υψηλότερο είναι το βαρόμετρο, τόσο πιο υγιής αποτιμάται η οικονομία της Βρετανίας και το αντίστροφο.
Η βελτίωση των παραπάνω επιμέρους δεικτών βοήθησε το βαρόμετρο να φτάσει σε στο 48,6 κατά μέσο όρο το Σεπτέμβριο του 2016, από 36,9 τον περασμένο Αύγουστο.
Πλέον όμως έχει υποχωρήσει...
Η αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με τις επιχειρηματικές συνθήκες και η υποχώρηση της απασχόλησης οδήγησαν το βαρόμετρο χαμηλότερα και τον Νοέμβριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης