Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citigroup: Πιθανώς «κολλημένες» στα 40 - 60 δολ. τα επόμενα 5 χρόνια οι τιμές του πετρελαίου

Citigroup: Πιθανώς «κολλημένες» στα 40 - 60 δολ. τα επόμενα 5 χρόνια οι τιμές του πετρελαίου
Υπάρχουν περιθώρια για «σοκ» εάν αυξηθούν οι διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου
Στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για τις τιμές πετρελαίου κατά τα επόμενα πέντε χρόνια προχώρησε η ερευνητική ομάδα εμπορευμάτων της Citigroup, αλλά «βλέπει» περιθώρια για «σοκ» εάν οι διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου αυξηθούν δραματικά ή υποχωρήσουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Η αμερικανική τράπεζα είχε προβλέψει τον Φεβρουάριο του 2017 ότι οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ πιθανότατα θα διαπραγματεύονται σε ένα εύρος 40 - 65 δολ. από το 2017 έως το 2022.
Τώρα βλέπει τις τιμές να διαπραγματεύονται σε ένα εύρος 40 - 55 δολ. ανά βαρέλι την περίοδο 2018 - 2020 και στη συνέχεια στα 50 - 60 δολ. έως το 2022.
Το όριο των 60 δολ. μέχρι το 2022 συνεπάγεται μια «ομαλή πορεία» για τις αγορές πετρελαίου κατά τη διάρκεια της εν λόγω χρονικής περιόδου, αλλά η Citigroup βλέπει περιθώρια για μια σημαντική αστάθεια των τιμών.
Η Citigroup σημειώνει ότι η αγορά πετρελαίου έχει βιώσει υψηλά επίπεδα διακοπής της προσφοράς αργού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 70 δολ. το βαρέλι, εάν η πρόσφατα αποκαταστημένη παραγωγή σε περιοχές όπως η Νιγηρία και η Λιβύη υποχωρήσει και πάλι.
Αλλά θα μπορούσαν επίσης να βυθιστούν κάτω από τα 40 δολ., εάν αντιμετωπιστούν οι διαταραχές σε άλλα μέρη του κόσμου, «ρίχνοντας» περισσότερο αργό στην αγορά.
Η τράπεζα αμφισβητεί τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) και των κυριότερων παραγωγών κρατών ότι η μείωση των ρυθμών παραγωγής και η έλλειψη νέων projects θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπαρκή την αγορά πετρελαίου.
Η Citigroup πιστεύει ότι η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ και οι βελτιωμένες προοπτικές για projects σε χώρες όπως το Μεξικό, την Γουιάνα, την Βραζιλία και τον Καναδά μπορούν να διατηρήσουν ισορροπημένη την αγορά και οι τιμές να περιοριστούν στα 60 δολ. μέχρι το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης