Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη NAFTA στην Ουάσινγκτον - Στο "σκοτάδι" ο επιχειρηματικός κόσμος

tags :
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη NAFTA στην Ουάσινγκτον - Στο
Ενώ ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τρίτη 16 Αυγούστου στην Ουάσινγκτον, λομπίστες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των τριων χωρών συνασπίζονται, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα τις τρεις πλευρές: "Μη μας βλάψετε".
Μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων παραδέχτηκαν ότι παρέμειναν ως επί το πλείστον στο σκοτάδι, ανταλλάσσοντας φήμες σχετικά με ημερομηνίες και ώρες των μελλοντικών συναντήσεων, αλλά δεν ήταν σίγουροι για την πρόοδο που σημειώθηκε στον πρώτο γύρο των συζητήσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι συνεδριάσεις σε μεγάλο βαθμό αναμενόταν να είναι διαδικαστικές, με ελάχιστες συζητήσεις επί της ουσίας στις πρώτες μέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για τη NAFTA θα φιλοξενηθεί στο Μεξικό στις 10 Σεπτεμβρίου.
Η απόφαση για την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA προήλθε σε μεγάλο βαθμό από πολιτικά κίνητρα, κυρίως από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος νωρίτερα φέτος απειλούσε να αποσύρει τη χώρα του εντελώς από τη συμφωνία.
Μέχρι πρότινος, πάντως, οι επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό επαινούσαν τη συμφωνία και ελπίζουν έτσι να πείσουν τις τρεις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να προβούν σε ελάχιστες αλλαγές στο σύμφωνο.
Χαρακτηριστικά, ο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά-Μεξικού έχει τετραπλασιαστεί από τότε που η NAFTA τέθηκε σε ισχύ το 1994, ξεπερνώντας τα 1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης