Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Αγνοήθηκαν οι «προειδοποιήσεις» για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία;

Telegraph: Αγνοήθηκαν οι «προειδοποιήσεις» για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία;
Οι λόγοι για τους οποίους η Ισπανία αποτέλεσε στόχο του Ισλαμικού Κράτους
Παρά τη μακρά και αιματηρή ιστορία εγχώριας τρομοκρατίας της Ισπανίας, είναι πάνω από 13 χρόνια από τότε που οι ισλαμιστές πραγματοποίησαν επιτυχώς επίθεση στη χώρα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Telegraph», στις 11 Μαρτίου 2004, 191 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν όταν βόμβες άρχισαν να εκρήγνυνται σε τρένα, τα οποία βρίσκονταν σε τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης.
Ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τη βομβιστική επίθεση στο Lockerbie το 1988, ενώ πιστεύεται ότι υπεύθυνη ήταν μια ακραία ισλαμιστική ομάδα που είχε δεσμούς με την Αλ-Κάιντα.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε 911 ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και πυροδότησε τον γενικό φόβο ότι σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας επίθεσης από τους τζιχαντιστές στην Ευρώπη.
Αλλά ενώ οι σύμμαχοι και γείτονές της, ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και τη Γερμανία, χτυπήθηκαν στη συνέχεια από αιματηρές επιθέσεις, η Ισπανία είχε μέχρι στιγμής γλιτώσει από οποιαδήποτε επίθεση μεγάλης κλίμακας.
Η ανακοίνωση της Ισπανίας το 2015 ότι δεν θα συμμετάσχει στην εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων των συμμάχων στη Συρία θεωρήθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο να αποτελέσει η χώρα στόχο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Όμως, ενώ η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές, εξέφρασε την υποστήριξή της στη διεθνή μάχη κατά του ISIS.
Ο υπουργός Εσωτερικών Jorge Fernández Díaz δήλωσε τότε ότι το ISIS έχει «κηρύξει τον πόλεμο σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».
Η δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης να στηρίξει τη διεθνή κοινότητα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, θεωρήθηκε από τους τζιχαντιστές ως… πρόσκληση για επίθεση.
Το γεγονός ότι η Ισπανία βρισκόταν κάποτε σε μεγάλο βαθμό υπό μουσουλμανική κυριαρχία, την καθιστούσε επίσης πιθανό στόχο με αρκετές εξτρεμιστικές ιστοσελίδες να αυξάνουν την προοπτική επιθέσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, περισσότεροι από 180 «τζιχαντιστές τρομοκράτες» έχουν συλληφθεί από τον Ιούνιο του 2015, όταν η Ισπανία αύξησε το επίπεδο προειδοποίησης για τρομοκρατικό χτύπημα στο 4 από το ανώτατο 5.
Η φήμη της Ισπανίας ως ένα από τα κορυφαία τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης, με εκατομμύρια παραθεριστές κάθε χρόνο, αύξησε επίσης τον κίνδυνο τρομοκρατίας.
Νωρίτερα φέτος, οι τζιχαντιστές είχαν προειδοποιήσει ότι θα προσπαθήσουν να φέρουν την εκστρατεία θανάτου και καταστροφής τους σε δημοφιλή τουριστικά σημεία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Η ισπανική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών προσέφεραν επιπλέον 3.000 αξιωματικούς για να διερευνήσουν πιθανές απειλές σε όλη τη χώρα.
Περισσότεροι από 150 πολεμιστές από την Ισπανία ταξίδεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν με το ISIS και η τύχη πολλών από αυτές παραμένει άγνωστη.
Την ίδια ώρα, η Ισπανία βρισκόταν επίσης στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης, με εκατοντάδες να φτάνουν κάθε μέρα στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική.
Υπήρχαν φόβοι ότι η χώρα θεωρείται τώρα μια εύκολη διαδρομή για τους τζιχαντιστές προκειμένου να.. γλιστρήσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη ανάμεσα στους πραγματικούς πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότερα από 9.000 άτομα έχουν φτάσει στην Ισπανία από τη Βόρεια Αφρική φέτος, τρεις φορές περισσότερα από πέρυσι.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης