Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Ισπανία έγινε στόχος του ISIS - Το κάλεσμα των μαχητών εναντίον της... ιστορίας

tags :
Γιατί η Ισπανία έγινε στόχος του ISIS - Το κάλεσμα των μαχητών εναντίον της... ιστορίας
Το ISIS υπενθύμισε στους μαχητές του ότι οι Ισπανοί σκότωσαν 60.000 μουσουλμάνους στη μάχη του al-Uqab το 1212
Η τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη στις 17 Αυγούστου του 2017, έληξε 13 χρόνια στην Ισπανία χωρίς ισλαμική επίθεση, αλλά δεν οφείλεται σε έλλειψη προσπαθειών, αναφέρει σε ανάλυσή του το Business Insider.
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι είναι νεκροί και 100 τραυματίες καθώς ένα φορτηγάκι έπεσε σε πλήθος πεζών σε μια τουριστική περιοχή στη Las Ramblas.
Ο οδηγός του φορτηγού δεν είναι μεταξύ των δύο υπόπτων που βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ η αστυνομία εξακολουθεί να ψάχνει για τον οδηγό.
Κατά το παρελθόν έτος, ισπανοί αξιωματούχοι έχουν αποτρέψει τουλάχιστον τρεις σοβαρές περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων:
- Νοέμβριος 2016: Η αστυνομία συλλαμβάνει έναν μαροκινό κοντά στη Μαδρίτη, ο οποίος προγραμμάτιζε μια επίθεση τύπου «μοναχικού λύκου», προειδοποιούμενη από την «αδιάκοπη δραστηριότητα του στο διαδίκτυο μέσω του οποίου ανέφερε ότι σκοπεύει να διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις».
- Δεκέμβριος 2016: Εικαζόμενος τρομοκράτης συνελήφθη στη βόρεια Ισπανία ο οποίος σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει φορτηγό για να αντιγράψει την επίθεση της Νίκαιας την Ημέρα της Βαστίλης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 86 θανάτους και 458 τραυματισμούς
- Μάιος 2017: Δύο μαροκινοί άνδρες που συνελήφθησαν στη Μαδρίτη υποτίθεται ότι σχεδίαζαν επίθεση με φορτηγό.
Κάποιος είχε υποβάλει αίτηση για άδεια οδήγησης του ίδιου τύπου φορτηγού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Νίκαιας και αμφότεροι φέρονται να αποτελούν μέρος ενός online τρομοκρατικού δικτύου.
Την τελευταία φορά που ισλαμιστική επίθεση πέτυχε σε ισπανικό έδαφος ήταν τον Μάρτιο του 2004, όταν οι μέλη της Αλ Κάιντα έβαλαν βόμβες σε τέσσερα τρένα στη Μαδρίτη, σκοτώνοντας 191 άτομα.
Έκτοτε, η χώρα έχει αυξήσει τις δυνάμεις ασφαλείας και το δίκτυο πληροφοριών, και αυτή τη στιγμή παρακολουθεί περίπου 1000 άτομα που είναι ύποπτα για συνδέσεις με την τρομοκρατία και το ISIS.
Αλλά εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times του Λονδίνου, "η καλύτερη ένταξη" για τον μουσουλμανικό πληθυσμό έχει βοηθήσει την Ισπανία να αποφύγει το ίδιο επίπεδο επιθέσεων που παρατηρείται στη Γαλλία.
"Εδώ δεν έχουμε γκέτο όπως στη Γαλλία.
Η ενσωμάτωση του μουσουλμανικού πληθυσμού είναι μεγαλύτερη και η ριζοσπαστικοποίηση δεν είναι τόσο μεγάλη ", ανέφεραν οι Times.
Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ισπανία θεωρείται στόχος για τζιχάντ, λόγω του γεγονότος ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό μουσουλμανική κυριαρχία από το 711 έως το 1492.
Πέρυσι, το ISIS έδωσε το έναυσμα για να υπενθυμίσει στους μαχητές ότι οι Ισπανοί σκότωσαν 60.000 μουσουλμάνους στη μάχη του al-Uqab το 1212.
Μάλιστα, τους κάλεσε εναντίον των Ισπανών σε τουριστικά σημεία όπως η Las Ramblas της Βαρκελώνης και να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά και φορτηγά για να εκδικηθούν για "τα εγκλήματα που διέπραξε η Ισπανία κατά των Μουσουλμάνων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης