Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mega deal - Το Energy Capital εξαγοράζει στις ΗΠΑ την Calpine έναντι 5,5 δισ. δολ.

tags :
Mega deal - Το Energy Capital εξαγοράζει στις ΗΠΑ την Calpine έναντι 5,5 δισ. δολ.
Το deal αποτιμάται σε περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια συμπελαμβανομένων και των χρεών
Η εταιρεία ιδιωτικών μετοχικών εταιρειών Energy Capital Partners κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Calpine Corp. έναντι 5,5 δισ. δολάρια σε μετρητά, δήλωσαν πηγές στο Bloomberg.
Οι επενδυτές της Calpine θα λάβουν 15,25 δολάρια ανά μετοχή ως μέρος της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται σε περισσότερα από 17 δις.δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, ανέφεραν.
Η Calpine είναι μία από τις λίγες επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ που εξακολουθούν να πωλούν απευθείας στις χονδρικές αγορές ενέργειας.
Αυτές οι εταιρείες έχουν δει τα περιθώριά τους να συμπιέζονται από το φθηνό φυσικό αέριο, την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις επιδοτήσεις που έχουν δημιουργήσει ορισμένα κράτη για την πυρηνική ενέργεια.
Το Energy Capital έχει εξασφαλίσει συν-επενδυτές για την συμφωνία με την Calpine, σύμφωνα το Bloomberg.
 Η μετοχή της Calpine αυξήθηκε κατά 9,2% στα 14,74 δολάρια στις αγορές μετά την είδηση την  Πέμπτη. Οι μετοχές έκλεισαν στα 13,50 δολάρια, δίνοντας στην εταιρεία με έδρα το Χιούστον αγοραία αξία 4,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Energy Capital είναι ένας από τους πιο δραστήριους επενδυτές ιδιωτικών μετοχών στον τομέα της ενέργειας των ΗΠΑ.
Δημιούργησε μια κοινοπραξία πέρυσι με την Dynegy Inc. για να αγοράσει το χαρτοφυλάκιο της αμερικανικής εταιρείας Engie SA για 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια και συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της στην Dynegy πριν κλείσει η συμφωνία. Ο επενδυτής ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Dynegy, βάσει στοιχείων που συνέταξε το Bloomberg.
Το Energy Capital αγόρασε επίσης ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου από την Calpine στη Νότια Καρολίνα το 2012 για περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια. Η Calpine διαθέτει 80 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έχει περίπου 6,5 εκατομμύρια λιανικούς πελάτες στην Καλιφόρνια, το Τέξας και τις ΗΠΑ Βορειοανατολικά.
Εκτός από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, η Calpine λαμβάνει πληρωμές από τους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρισμού για να εγγυηθεί μελλοντική δυναμικότητα όταν τη χρειάζονται.
Σε μια δημοπρασία το Μάιο, η Calpine πώλησε 5,3 gigawatts  αξίας  326 εκατομμύρια δολάρια από την παραγωγική ικανότητα για το έτος που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2020.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης