Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Άσχημα τα νέα για την Ελλάδα, εάν η Merkel σχηματίσει κυβέρνηση με το FDP

tags :
Reuters: Άσχημα τα νέα για την Ελλάδα, εάν η Merkel σχηματίσει κυβέρνηση με το FDP
Ο αρχηγός του FDP, Christian Lindner έχει επανειλημμένα ζητήσει την εκδίωξη της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ
Η νίκη της Angela Merkel στις προσεχείς γερμανικές εκλογές είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Αυτό είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Όμως η νίκη Merkel θα φέρει νέα προβλήματα.
Και αυτό διότι ενδέχεται να αναγκαστεί να κυβερνήσει με μικρή πλειοψηφία σε συνεργασία με τους ελεύθερους δημοκράτες (FDP).
Αυτά θα ήταν κακά νέα για τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει νέα ανάλυση του πρακτορείου Reuters και του αρθρογράφου Olaf Storbeck.
Το FDP, ο παραδοσιακός εταίρος του συνασπισμού για το κόμμα CDU / CSU της Merkel δεν κατάφερε να κερδίσει αρκετές ψήφους για να μπει στο κοινοβούλιο το 2013.
Αλλά τρεις από τις επτά μεγάλες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι τα δύο κόμματα θα έχουν μαζί μια λεπτή πλειοψηφία αυτή τη φορά.
Σε αυτή την περίπτωση, ο σημερινός εταίρος του "μεγάλου συνασπισμού", το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), είναι απίθανο να είναι πρόθυμο να συνεργαστεί ξανά.
Ένας διαφορετικός πολιτικός εταίρος θα δημιουργήσει μια νέα προσέγγιση στην οικονομική πολιτική και στην Ευρώπη.
Το σύνθημα της καμπάνιας του FDP μεταφράζεται σε μεγάλο βαθμό ως "Σκεφτείτε διαφορετικά", αλλά το κόμμα παριστάνει παλιές οικονομικές ορθοδοξίες.
Το μανιφέστο του υπόσχεται μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα και δεσμεύεται να μειώσει ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος και τους φόρους.
Αυτό θα περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να επενδύει περισσότερο σε υποδομές.
Και ενώ το FDP υποστηρίζει την ενσωμάτωση στην ΕΕ, απορρίπτει επιρρεπώς περαιτέρω προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα, ο αρχηγός του FDP, Christian Lindner, ο οποίος μπορεί να γίνει αντιπρόεδρος καγκελαρίου σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, έχει επανειλημμένα ζητήσει την εκδίωξη της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Ο Lindner, ο αρχιτέκτονας της αναγέννησης του κόμματός του, επιθυμεί να δείξει ότι το FDP δεν είναι πλέον πρόθυμο να αποτρέψει τις υποσχέσεις του εύκολα για μια θέση στην κυβέρνηση.
Επομένως, είναι πιθανό να εμποδίσει την ικανότητα της Merkel να επιτύχει μια μεγάλη συμφωνία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Η πολιτική πίεση για μια σκληρή στάση απέναντι στην Ευρώπη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν η άκρα δεξιά  Alternative for Germany κερδίσει θέσεις στο Bundestag, όπως φαίνεται πιθανό.
Τέλος, η μικρή πλειοψηφία θα καταστήσει την Merkel ευάλωτη εάν υπάρξει νέα κρίση στη ζώνη του ευρώ - μπορεί να χρειαστεί μόνο μια χούφτα διαφωνούντων για να απορρίψει άλλο ένα ελληνικό σχέδιο διάσωσης.
Έτσι, η επανεκλογή της Merkel ενδέχεται να φθήνει τη φήμη της Γερμανίας για πολιτική σταθερότητα.
Αλλά δεν θα χρειαζόταν πολύ για να βλάψει αυτό το αφήγημα, καταλήγει ο αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης