Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζουν οι ΗΠΑ να πιέζουν τη Β. Κορέα - Στις 21/8 η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση διεθνώς... με τη Ν. Κορέα

tags :
Συνεχίζουν οι ΗΠΑ να πιέζουν τη Β. Κορέα - Στις 21/8 η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση διεθνώς... με τη Ν. Κορέα
Η άσκηση Ulchi-Freedom Guardian είναι η μεγαλύτερη άσκηση ελέγχου στον κόσμο
Μπορεί οι traders να έχουν μειώσει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, μετά και τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων το περασμένο σαββατοκύριακο, αλλά από τη Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017, οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν και πάλι.
Δυστυχώς, ο κίνδυνος ενός "πυρηνικού πολέμου" πρόκειται να επιστρέψει, καθώς τη Δευτέρα προγραμματίζονται να ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.
Είναι μια τεράστια εκδήλωση δύναμης που, κάθε φορά στο παρελθόν, εξόργιζε τη Βόρεια Κορέα, προκαλώντας μερικές φορές παράσταση και της δικής της δύναμης.
Η άσκηση Ulchi-Freedom Guardian είναι η μεγαλύτερη στρατιωτιωική άσκηση  στον κόσμο.
Περίπου 30.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας συμμετέχουν συνήθως, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες ανταποκριτές και πολίτες, όπου εξασκούνται και για πιθανή επίθεση χημικών όπλων.
Προγραμματισμένοι πολύ πριν από την πρόσφατη διπλωματική κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ, οι αμερικανοί και νοτιοκορεάτες στρατιώτες θα προσομοιώσουν τον πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου, γνωρίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να ανταποκριθεί με μια άλλη δοκιμή πυραύλων, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Υπό το φως αυτής της αντιλαμβανόμενης ως πρόκλησης από τη Βόρεια Κορέα, η οποία σίγουρα θα προκαλέσει κάποια αντίδραση, ο Scott A. Snyder, ειδικός επί της Κορέας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένω κλιμάκωση των εντάσεων.
Αυτό είναι πάντα ένα ευαίσθητο ζήτημα, αλλά είναι πιο τρελό, καθώς οι Βορειοκορεάτες είναι πολύ ευαίσθητοι στα αεροπλάνα που είναι ικανά για πυρηνικά όπλα».
Ενώ το Πεντάγωνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εξαμηνιαίες ασκήσεις είναι "αμυντικές" στη φύση, τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Κίνα έχουν επί μακρόν επικρίνει αυτές, ως πρόκληση και προσβολή στην περιφερειακή ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Kim έριξε τους τόνους σχετικά με τη νήσο Γκουάμ, λέγοντας ότι θα παρακολουθεί "την ανόητη και ηλίθια συμπεριφορά των Yankees" πριν αποφασίσει για οποιαδήποτε ενέργεια.

Δεν είναι μόνο η Βόρεια Κορέα: Το Πεκίνο θα είναι πιθανώς μάλλον δυσαρεστημένο

Οι αμερικανικές ασκήσεις προκαλούν συχνά αντιπολεμικές διαμαρτυρίες στη Νότια Κορέα και καταδίκη από την Κίνα.
Ενώ ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ήταν προσεκτικός για τον Kim Jong Un, επικρίνοντας την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, η Κίνα έχει από καιρό ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συρρικνώσουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων και των δώδεκα βάσεων στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Με άλλα λόγια, η Κίνα - η οποία αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να αναχαιτίσει τη Βόρεια Κορέα σε κάποια απερισκεψία - έχει υποδηλώσει ότι η ίδια η άσκηση μπορεί να είναι η πρόκληση για τον Kim.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων Ulchi-Freedom Guardian του 2015, η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα αντάλλαξαν πυρά στα σύνορά τους.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα και η Ρωσία προέτρεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν μια συμφωνία για να μειώσουν τις εντάσεις.
Σε μια τέτοια συμφωνία, η Πιονγιάνγκ θα συμφωνούσε να αναστείλει τις δοκιμές των πυραύλων και των πυρηνικών όπλων και η Ουάσινγκτον και η Σεούλ θα συμφωνούσαν να αναστείλουν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις.
Αυτό όμως δεν συνέβη, καθώς οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ συμβούκεψαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα έδινε ένα πλεονέκτημα στη Βόρεια Κορέα, η οποία θα μπορούσε να συνεχίσει τη στρατιωτική της εκπαίδευση, ακόμη και όταν οι ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας σταματούσαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης