Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάλυση: Γιατί η Βαρκελώνη είναι το κυριότερο πεδίο δράσης των τζιχαντιστών στην Ισπανία

Ανάλυση: Γιατί η Βαρκελώνη είναι το κυριότερο πεδίο δράσης των τζιχαντιστών στην Ισπανία
Η Βαρκελώνη είναι το «έδαφος αναπαραγωγής» για τα τρομοκρατικά αυτά δίκτυα
Η Βαρκελώνη και η Καταλονία αποτελούν το κυριότερο πεδίο δράσης των τζιχαντιστών στην Ισπανία.
Τα δίκτυα των τζιχαντιστών στη Βαρκελώνη είναι πολύ πιο οργανωμένα και τροφοδοτούν την τρομοκρατία στην περιοχή αυτή, εν αντιθέσει με άλλες περιπτώσεις στις οποίες οι τρομοκράτες δρουν μεμονωμένα, όπως εξηγούν ακαδημαϊκοί στο Sky News.
Η Βαρκελώνη είναι το «έδαφος αναπαραγωγής» για τα τρομοκρατικά αυτά δίκτυα, εξηγεί ο καθηγητής του Ινστιτούτου «Elcano Royal» Fernando Reinares. 
Οι περισσότερες από τις μισές ισλαμιστικές εκκλησίες των σαλαφιστών της Ισπανίας βρίσκονται στην Καταλονία, επισημαίνει ο καθηγητής Reinares .
Ο σαλαφισμός είναι ένα εξαιρετικά ριζοσπαστικό σουνιτικό κίνημα, υποστηρικτές του οποίου τάχθηκαν υπέρ της τρομοκρατίας, σημειώνει ο Reinares, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν είναι όλοι οι Σαλαφιστές τρομοκράτες.
«Η Καταλονία είχε ιστορικά μια πολύ μεγάλη και ενεργή σαλαφική κοινότητα στις επαρχίες και τις πόλεις έξω από τη Βαρκελώνη», σημείωσε από την πλευρά του ο Lorenzo Vidino, διευθυντής του προγράμματος για τον εξτρεμισμό στο Πανεπιστήμιο George Washngton.
«Δεν ήταν πάντα βίαιος ο σαλαφισμός αλλά έχουμε δει μερικές περιπτώσεις στις οποίες τα μέλη αυτού του κινήματος έχουν προχωρήσει πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει ο καθηγητής Vidino συμφωνώντας με την ανάλυση του Reinares.
Όπως επισημαίνει ο Reinares στην ισπανική εφημερίδα El Pais το 25% των ατόμων, που έχουν συλληφθεί από το 2013 μέχρι το 2016 για κατηγορίες σχετικές με την ισλαμιστική τρομοκρατία, προέρχονται από την Καταλονία ενώ μόνο 13% των 178 αυτών ατόμων θεωρείται, πως δρούσε μεμονωμένα ως «μοναχικοί λύκοι». 
Επίσης η Βαρκελώνη και η μητροπολιτική της περιοχή φιλοξενούν το 40% των καταδικασθέντων για τρομοκρατικές δραστηριότητες στη χώρα μεταξύ 2004 και 2012 όπως συμπληρώνει ο Reinares.

Πως συνδέεται η Καμπρίλς με την Αλ Κάιντα

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η πόλη Καμπρίλς, στην οποία έγινε η δεύτερη επίθεση των τρομοκρατών συνδέεται από παλιά με την τρομοκρατία.
Είναι η πόλη την οποία είχε επισκεφθεί ο τρομοκράτης της Αλ Κάιντα, Mohamed Atta, πριν εξαπολύσει την τρομοκρατική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης την 11η Σεπτεμβρίου 2001.



Σύμφωνα με τον καθηγητή Vidino από το Καμπρίλς προέρχονταν ένας μαχητής, ο οποίος επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ το 2004 και είχε στρατολογηθεί από το κίνημα των Σαλαφιστών.
Ο ειδικός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας Otso Iho μιλώντας στο Sky News έκανε λόγο για ένα τρομοκρατικό δίκτυο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής στις επιθέσεις με οχήματα στην Ευρώπη και πολύ πιο οργανωμένο.
«Ως εκ τούτου, είναι μια αρκετά ασυνήθιστη κατάσταση και θέτει πλήθος ερωτημάτων », σημειώνει αναφερόμενος στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη (16/8) στην πόλη Αλκανάρ και η οποία συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Εάν δεν καταστρεφόταν το σημείο στο οποίο κατασκεύαζαν τις βόμβες, θα βλέπαμε μία επίθεση πολύ διαφορετική από τη χθεσινή (17/8), τονίζει ο αναλυτής.
Ο καθηγητής Reinares σημείωσε επίσης πως μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξήχθη στην Καταλονία το 2003 αποκάλυψε ένα δίκτυο συνδεδεμένο με την αλ Κάιντα και βρήκε κινητά τηλέφωνα τα οποία αργότερα ήταν ίδια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης το 2004.
Περισσότεροι από 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.000 τραυματίστηκαν το πρωί της  11ης Μαρτίου 2004, όταν πραγματοποιήθηκαν 10 εκρήξεις σε τέσσερα τρένα στη Μαδρίτη.
Μια επίσημη έρευνα διαπίστωσε ότι οι επιθέσεις είχαν κατευθυνθεί από δίκτυο της Αλ Κάιντα, αλλά δεν υπήρξε ποτέ άμεση συμμετοχή της οργάνωσης.
Αυτά και άλλα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στη Βαρκελώνη, δεν μπορούσαν να εξηγηθούν χωρίς τη συνεχιζόμενη παρουσία ισλαμιστών εξτρεμιστών στην Καταλονία, σύμφωνα με τον Reinares.
Ο καθηγητής τονίζει ότι, η διατήρηση και η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ της αντιτρομοκρατικής και της αστυνομίας αλλά και της υπηρεσίας πληροφοριών είναι μέγιστης προτεραιότητας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης