Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κανόνες προέλευσης προϊόντων στο επίκεντρο των συζητήσεων του NAFTA

tags :
Οι κανόνες προέλευσης προϊόντων στο επίκεντρο των συζητήσεων του NAFTA
Το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017, οι εκπρόσωποι έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν ένα σύστημα επίλυσης διαφορών για υποθέσεις αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων που οι ΗΠΑ θέλουν να καταργήσουν
Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού άρχισαν την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017, να συζητούν ορισμένα από τα πιο καυτά ζητήματα στον εκσυγχρονισμό της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) , όπως τους κανόνες της προέλευσης προϊόντων, των υπηρεσιών του εμπορίου και ενός αμφιλεγόμενου συστήματος διευθέτησης διαφορών.
Ο Αμερικανός Αντιπρόσωπος Εμπορίου, τόνισε κατά την έναρξη των συνομιλιών την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ, επιζητούν σημαντικές αυξήσεις για να περνούν τα εμπορεύματα χωρίς δασμούς μεταξύ των τριών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης για "ουσιαστικό αμερικανικό περιεχόμενο" στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ο Καναδάς, το Μεξικό και η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ προκρίνουν μια πολύ πιο ήπια προσέγγιση στους κανόνες προέλευσης, προκειμένου να αποφευχθεί μία πολύπλοκη διαδικασία που δημιουργήθηκε στα 23 χρόνια λειτουργίας της NAFTA.
Η ημερήσια διάταξη έδειξε ότι οι εκπρόσωποι έκαναν τουλάχιστον τις επαφές για όλα τα μείζονα ζητήματα τις πρώτες μέρες για να αποτιμήσουν πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές μεταξύ των τριών χωρών.
Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι μια κοινή δήλωση στο τέλος των συνομιλιών την Κυριακή δεν θα περιγράψει, όπως αναμένεται, τους τομείς που θα επέλθει συμφωνία.
Ο επόμενος γύρος θα διεξαχθεί στο Μεξικό τον Σεπτέμβριο 2017.
Την Τετάρτη και Πέμπτη ο Καναδάς και το Μεξικού ζήτησαν μεγαλύτερη πρόσβαση στα δημόσια έργα των ΗΠΑ και στις κρατικές προμήθειες - ένα ζήτημα που έρχεται σε σύγκρουση με τα σχέδια του προέδρου Donald Trump.
Οι συνομιλίες έχουν επίσης αφιερώσει πολύ χρόνο στο ψηφιακό εμπόριο - ένα νέο κεφάλαιο δεν υπήρχε κατά τη διαπραγμάτευση της NAFTA στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - καθώς και τις διασυνοριακές επενδύσεις, την πνευματική ιδιοκτησία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η καναδική υπουργός Εξωτερικών Chrystia Freeland δήλωσε ότι ο Καναδάς προωθεί μια ατζέντα για την αλλαγή του κλίματος στις συνομιλίες, σε αντίθεση με την υπόσχεση του Trump να αναβιώσει τη βιομηχανία άνθρακα των ΗΠΑ.
Το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017, οι εκπρόσωποι έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν ένα αμφιλεγόμενο σύστημα επίλυσης διαφορών για υποθέσεις αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων που οι ΗΠΑ θέλουν να καταργήσουν.
Ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν υποσχεθεί να διατηρήσουν τις λεγόμενες διατάξεις του "Κεφαλαίου 19" που τους έχουν προστατεύσει από τις εμπορικές υποθέσεις των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού Ildefonso Guajardo στην αρχή των συνομιλιών την Τετάρτη δήλωσε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εντοπιστούν οι περιοχές όπου η πρόοδος θα μπορούσε να σημειωθεί πιο γρήγορα.
Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον επόμενο γύρο συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί για το Μεξικό τον Σεπτέμβριο 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης