Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Εμπόδιο στην προσπάθεια της Καταλονίας να διακηρύξει την ανεξαρτησία της η τρομοκρατική επίθεση

tags :
Deutsche Welle: Εμπόδιο στην προσπάθεια της Καταλονίας να διακηρύξει την ανεξαρτησία της η τρομοκρατική επίθεση
Για πολλούς, το μήνυμα είναι σαφές: Χωρίς την Ισπανία, η Καταλονία δεν είναι ασφαλής
Εμπόδιο στην προσπάθεια της Καταλονίας να διακηρύξει την ανεξαρτησία της θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία.
Σύμφωνα με ανάλυση της αγγλικής έκδοσης της γερμανικής Deutsche Welle, η επίθεση στη Βαρκελώνη και το περιστατικό στο Καμπρίλς θα μπορούσαν να έχουν πολιτικές συνέπειες για το μέλλον της Καταλονίας.
Όπως αναφέρει, όταν το φορτηγό βαν χθες έπεσε πάνω στους πεζούς στη Las Ramblas, τον αγαπημένο πεζόδρομο στην κεντρική Βαρκελώνη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες, το λεγόμενο «ισλαμικό κράτος» (ISIS) γρήγορα ανέλαβε την ευθύνη.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, η τρομοκρατική ομάδα απειλούσε να επιτεθεί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ισπανία.
Έχουν εκπληρώσει ενδεχομένως την υπόσχεσή τους με την επίθεση της Πέμπτης το βράδυ, κατά την οποία τα περισσότερα από τα θύματα ήταν τουρίστες, σύμφωνα με την DW.
Μετά την επίθεση, ένας 28χρονος από το Μαρόκο και ένας ακόμη που ήρθε από την ισπανική αυτόνομη πόλη της Θέουτα συνελήφθησαν.
Σύμφωνα όμως με την DW, oι συλλήψεις τους επικεντρώνονται σε μια άλλη πτυχή: η αυξανόμενη μετανάστευση από το Μαρόκο στις ισπανικές ακτές και οι εντάσεις στις αυτόνομες πόλεις της Θέουτα και της Μελίλιας έχουν αυξηθεί.
Οι ισπανικές και μαροκινές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται στενά, τουλάχιστον σε διακυβερνητικό επίπεδο.
Η Μαδρίτη συμφώνησε επίσης με πρόσθετες οικονομικές ρυθμίσεις με το Ραμπάτ προκειμένου να συμβάλει στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αλλά μετά την καταστολή της μετανάστευσης στην κοντινή Λιβύη, αυξήθηκε η πίεση στο Μαρόκο. Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκαταλείπονται καθημερινά στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, όχι μακριά από τους τουρίστες που την επισκέπτονται για να απολαύσουν τον ήλιο και την άμμο.
Η Deutsche Welle τονίζει ότι αυτό που φαίνεται να έχει καταστεί σαφές από τις επιθέσεις της Πέμπτης είναι ότι η Καταλονία έχει πρόβλημα ασφάλειας, κάτι που έχει επισημάνει επανειλημμένα η καταλανική εφημερίδα El Periodico κατά το παρελθόν έτος.
Η αυτόνομη περιοχή έχει, όπως και η Χώρα των Βάσκων, τη δική της αστυνομική δύναμη, το "Mossos d'Esquadra" ή το "Mossos".
Έχει επίσης τη δική της μονάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η οποία θεωρητικά ελέγχεται από τη Μαδρίτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η μονάδα δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ισπανικού κράτους εδώ και μήνες.
Για πολλούς, το μήνυμα είναι σαφές: Χωρίς την Ισπανία, η Καταλονία δεν είναι ασφαλής.
Και αυτό ήταν και το μήνυμα του εκπροσώπου του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΑ) Rafael Hernando κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας την Παρασκευή: "Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η εμπειρία του ισπανικού κράτους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας".
Όπως ερμηνεύει η Deutsche Welle, η δήλωση αυτή έχει σαφή διπλή έννοια: "Μη φοβάστε, είμαστε εδώ για σας" και "Καταλονία χρειάζεται Ισπανία".
Φυσικά, αυτό το μήνυμα πρέπει να διαβαστεί στο πλαίσιο του αυξανόμενου κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου θα γιορτάζεται η Εθνική Ημέρα της Καταλονίας και την 1η Οκτωβρίου διοργανώνεται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής - το δεύτερο στην ιστορία της Καταλονίας.
Είναι παράνομο σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα και έχει ήδη οδηγήσει για πρώτη φορά σε τρία χρόνια στη σύλληψη πολιτικού.
Ο Hernando ελπίζει ότι "οι αστυνομικές μονάδες θα συνεργαστούν τώρα και ότι αυτός ο αγώνας θα διεξαχθεί με στήριξη την Ισπανία, όπως θα έπρεπε".
Ενώ ο αριθμός των νεκρών από τη χθεσινή επίθεση εξακολουθεί να είναι υπό αμφισβήτηση, αρχίζει ήδη ένας σκληρός αγώνας μεταξύ των αρχών ως προς το ποιος είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις.
Κατά την DW, ο Ισπανός πρωθυπουργός Marianno Rajoy χρησιμοποίησε την περίσταση για να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη και ζήτησε εθνική ενότητα και συνοχή. Δεν είχε σχέδιο Β για την πιθανή ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά τώρα μπορεί να υπολογίζει στο γεγονός ότι οι αυτονομιστικές προσπάθειες της περιφερειακής κυβέρνησης θα ανασταλούν καθώς η προσοχή μετατοπίζεται προς την πρόληψη μιας άλλης τέτοιας επίθεσης.
Ο Rajoy αποδεικνύει τα πολιτικά του ένστικτα και έχει ήδη ανακοινώσει ότι η εθνική αντιτρομοκρατική μονάδα - η μεγαλύτερη στην Ευρώπη λόγω της μακρόχρονης πάλης κατά της βασκικής αυτονομιστικής ομάδας ΕΤΑ - θα συντονίσει τις έρευνες και τα περαιτέρω μέτρα ασφάλειας για την περιοχή.
"Έχουμε ήδη κερδίσει πολλούς αγώνες κατά της τρομοκρατίας, και εμείς οι Ισπανοί θα κερδίσουμε και αυτό", δήλωσε.
Κανείς όμως δεν έχει ακούσει ακόμη τίποτα από το "Mossos"...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης