Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταλανοί ηγέτες: Η επίθεση της Βαρκελώνης δεν θα εκτροχιάσει τον «δρόμο» μας προς την ανεξαρτησία

tags :
Καταλανοί ηγέτες: Η επίθεση της Βαρκελώνης δεν θα εκτροχιάσει τον «δρόμο» μας προς την ανεξαρτησία
Το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα ήλθε σε μία περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης πριν από το προγραμματισμένο δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου 2017
H πολύνεκρη επίθεση με το βαν στο κέντρο της Βαρκελώνης δεν θα επηρεάσει τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και την απόσχισή της από την Ισπανία, όπως δήλωσαν σήμερα (18/8) οι ηγέτες της γεωγραφικής αυτής περιοχής.
Το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα ήλθε σε μία περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης πριν από το προγραμματισμένο δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου 2017, το οποίο η κεντρική κυβέρνηση σκοπεύει να μπλοκάρει στα δικαστήρια με το σκεπτικό ότι έρχεται σε αντίθεση με το ισπανικό σύνταγμα.
«Ο δρόμος της Καταλονίας προς την ανεξαρτησία δεν θα εκτροχιαστεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις», ξεκαθάρισε σήμερα (18/8) ο περιφερειακός ηγέτης της περιοχής Carles Puigdemont.
Η δήλωση αυτή ήλθε να διαψεύσει τις προσδοκίες όλων όσοι ανέμεναν διαφορετικές εξελίξεις μετά τη συγκρότηση για λίγες ώρες ενός σπάνιου ενιαίου μετώπου του Puigdemont με τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy, όπως παρατηρεί το Reuters.
Μάλιστα ο Καταλανός ηγέτης κάλεσε τα κόμματα της περιοχής να «επιστρέψουν στην πραγματικότητα», αν και δήλωσε ότι τώρα η τρομοκρατική απειλή και η φροντίδα των τραυματιών παραμένει προτεραιότητα.
«Δεν είμαστε η μόνη ή η πρώτη πόλη στην Ευρώπη, όπου υπήρξε μια τέτοια σφαγή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Καταλονία διαθέτει εδώ και καιρό ένα ισχυρό κίνημα ανεξαρτησίας, με την ακμάζουσα οικονομία της να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ισπανικού ΑΕΠ.
Ο Carlos Barrera, καθηγητής των πολιτικών επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρας, δήλωσε ότι είναι απίθανο να αναβληθεί το δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι θα στείλει το λανθασμένο μήνυμα για τα χτυπήματα των επιθέσεων.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ηγέτες στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν με προσοχή, ωστόσο, για να αποφευχθούν ακόμη περισσότερο οι εντάσεις προσπαθώντας να κερδίσουν πολιτικά σημεία μετά τις δολοφονίες.
Τόσο η καταλανική διοίκηση όσο και η κεντρική κυβέρνηση θα κάνουν καλά να ξεχωρίσουν την εγχώρια πολιτική από την τρομοκρατία δήλωσε ο Barrera στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης