Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρίτος μνηστήρας για την εξαγορά της Oncor Electric Delivery - Πονοκέφαλος σε Buffett και Singer

tags :
Τρίτος μνηστήρας  για την εξαγορά της Oncor Electric Delivery - Πονοκέφαλος σε Buffett και Singer
Τρίτος "μυστηριώδης" επενδυτής μπαίνει στο παιχνίδι για την εξαγορά της Oncor Electric Delivery της Energy Future Holding, με προσφορά 9,3 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswire, χωρίς να αναφέρει το όνομα του τρίτου παίκτη, η προσφορά ακούστηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής ακρόασης.
Μια ακόμη ακρόαση με τη διαδικασία της διαιτησίας, θα γίνει, όσον αφορά στην εξαφορά, την ερχόμενη Δευτέρα.
Η Energy Future είχε καταθέσει αίτημα υπαγωγής στο κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2014, αφού δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, εν μέσω της πτώσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ότι συμφώνησε να εξαγοράσει έναντι 9 δισ. δολαρίων τον κεντρικό πάροχο της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας, Oncor Electric, συνεχίζοντας την επένδυση σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και σε έργα υποδομής.
Εάν η εξαγορά πάρει την έγκριση από τις ομοσπονδιακές και κρατικές ρυθμιστικές αρχές, η μονάδα Berkshire Hathaway Energy του Buffett, θα έχει τον έλεγχο μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, η Elliott Management προσέφερε 9,3 δισ. δολάρια για την εξαγορά.
Η Elliott Management, του δισεκατομμυριούχου Paul Singer, είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της μητρικής Oncor Future Holdings και –ως εκ τούτου– θεωρεί επιβλαβή οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα εμπεριέχει τους δανειστές. 
Η προσφορά της Elliott είναι μια σπάνια πρόκληση για τον μεγιστάνα Warren Buffett, ο οποίος αποφεύγει τις δημοπρασίες και δεν επιθυμεί ποτέ να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους «πολέμους».
Ο Buffett θεωρεί τις επενδύσεις υποδομής ως μια καλή μακροπρόθεσμη επένδυση, καθώς με τις σχετικά περιορισμένες ευκαιρίες που διαθέτει μια εταιρεία του μεγέθους της Berkshire, είναι αποδεκτές επενδύσεις όπως η Oncor, οι οποίες είναι πιθανό να αποδώσουν 8-10% ετησίως.
Η εξαγορά αναδεικνύει επίσης το γενικό διευθυντή Greg Abel, 55 ετών, της Berkshire Hathaway Energy.
Οι επενδυτές τον θεωρούν τον πιο πιθανό υποψήφιο για να διαδεχθεί τον Buffett, 86 ετών, στο τιμόνι της εταιρείας που εδρεύει στην Ομπάμα της Νεμπράσκα.
Η Oncor, που εδρεύει στο Dallas, παρέχει ενέργεια σε περισσότερα από 3,4 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέσω γραμμών μεταφοράς και διανομής περίπου 196.000 χλμ. 
Το 80% ανήκει στην Energy Future, την εταιρεία που η Berkshire συμφώνησε να εξαγοράσει για να μην πτωχεύσει.
Η Oncor ανακοίνωσε κέρδη 431 εκατ. δολαρίων το 2016 και παρόμοια ποσά τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Ο Buffett εκτιμά την συνέπεια αυτή, λέγοντας στους μετόχους της Berkshire τον Φεβρουάριο 2017, ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας δημιουργούν κέρδη "ανθεκτικών στην ύφεση" επειδή προσφέρουν μια "βασική υπηρεσία" που δημιουργεί "εξαιρετικά σταθερή" ζήτηση.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης