Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guajardo (ΥΠΟΙΚ Μεξικό): Αδύνατο να συμπεριληφθούν κανόνες προέλευσης των προϊόντων στη συμφωνία NAFTA

tags :
Guajardo (ΥΠΟΙΚ Μεξικό): Αδύνατο να συμπεριληφθούν κανόνες προέλευσης των προϊόντων στη συμφωνία NAFTA
Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού άρχισαν σήμερα να συζητούν ορισμένα από τα πιο καυτά ζητήματα στον εκσυγχρονισμό της NAFTA
Αδύνατο χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικό, Ildefonso Guajardo, το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν συγκεκριμένοι ανά χώρα κανόνες προέλευσης των προϊόντων που εμπορεύονται Μεξικό, Καναδάς και ΗΠΑ.
Η δήλωση αυτή έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την επικαιροποίηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), που σύναψαν το 1994 οι τρεις χώρες.
O Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, διερευνά εάν οι κανόνες προέλευσης, που καθορίζουν το πόσο "τοπικός" χαρακτήρας συμπεριλαμβάνεται στα προϊόντα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική, θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να καθορίσουν τα επίπεδα "τοπικότητας" για τα προϊόντα που παρασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού άρχισαν σήμερα να συζητούν ορισμένα από τα πιο καυτά ζητήματα στον εκσυγχρονισμό της NAFTA, όπως τους κανόνες της προέλευσης προϊόντων, των υπηρεσιών του εμπορίου και ενός αμφιλεγόμενου συστήματος διευθέτησης διαφορών.
Νωρίτερα, ο Guajardo δήλωσε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εντοπιστούν οι περιοχές όπου η πρόοδος θα μπορούσε να σημειωθεί πιο γρήγορα. 
Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον επόμενο γύρο συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί για το Μεξικό τον Σεπτέμβριο 2017.
Ο Αμερικανός Αντιπρόσωπος Εμπορίου, τόνισε κατά την έναρξη των συνομιλιών την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ, επιζητούν σημαντικές αυξήσεις για να περνούν τα εμπορεύματα χωρίς δασμούς μεταξύ των τριών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης για "ουσιαστικό αμερικανικό περιεχόμενο" στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ο Καναδάς, το Μεξικό και η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ προκρίνουν μια πολύ πιο ήπια προσέγγιση στους κανόνες προέλευσης, προκειμένου να αποφευχθεί μία πολύπλοκη διαδικασία που δημιουργήθηκε στα 23 χρόνια λειτουργίας της NAFTA.
Την Τετάρτη και Πέμπτη ο Καναδάς και το Μεξικού ζήτησαν μεγαλύτερη πρόσβαση στα δημόσια έργα των ΗΠΑ και στις κρατικές προμήθειες - ένα ζήτημα που έρχεται σε σύγκρουση με τα σχέδια του προέδρου Donald Trump.
Οι συνομιλίες έχουν επίσης αφιερώσει πολύ χρόνο στο ψηφιακό εμπόριο - ένα νέο κεφάλαιο δεν υπήρχε κατά τη διαπραγμάτευση της NAFTA στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - καθώς και τις διασυνοριακές επενδύσεις, την πνευματική ιδιοκτησία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017, οι εκπρόσωποι έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν ένα αμφιλεγόμενο σύστημα επίλυσης διαφορών για υποθέσεις αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων που οι ΗΠΑ θέλουν να καταργήσουν.
Ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν υποσχεθεί να διατηρήσουν τις λεγόμενες διατάξεις του "Κεφαλαίου 19" που τους έχουν προστατεύσει από τις εμπορικές υποθέσεις των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης