Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Κούβα ο ΥΠΕΞ του Μεξικό - Ζητά στήριξη για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα

tags :
Στην Κούβα ο ΥΠΕΞ του Μεξικό - Ζητά στήριξη για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα
Ο σκοπός του ταξιδιού είναι επίσης να εξασφαλίσει στην Κούβα ότι το Μεξικό θα συνταχθεί για να στηρίξει το νησιωτικό έθνος αν καταρρεύσει η Βενεζουέλα
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Luis Videgaray, βρίσκεται στην Αβάνα με την ελπίδα να πείσει την Κούβα, έναν από τους κορυφαίους συμμάχους της Βενεζουέλας, να βοηθήσει στην επίλυση της έντονης πολιτικής κρίσης στην τελευταία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Ο Videgaray δεν πήγε με άδεια χέρια, και σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, συμφώνησε με το αίτημα της Αβάνας να επεκτείνει μια πίστωση με την κρατική τράπεζα Bancomext του Μεξικού από 30 εκατομμύρια σε 56 εκατομμύρια ευρώ.
Η Κούβα χρησιμοποιεί την πιστωτική γραμμή για να πληρώσει για τις βασικές εισαγωγές.
Το Μεξικό μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ για να πείσει την Κούβα να συμβάλλει στις προσπάθειές της.
Η Βενεζουέλα είναι ο στενότερος στρατηγικός και ιδεολογικός σύμμαχος της Κούβας και έχει προσφέρει στο νησί με δισεκατομμύρια δολάρια φθηνού πετρελαίου από την αρχή του αιώνα.
Η Κούβα αποπειράθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ για να πιέσουν την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Mauro για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης μετά από μήνες θανατηφόρων διαμαρτυριών.
Σύμφωνα με το Reuters, αν η Κούβα πιέσει περισσότερο τη Βενεζουέλα, θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το Maduro και θα μπορούσε να παρακινήσει άλλους μικρότερους νησιώτικους συμμάχους της Βενεζουέλας στην Καραϊβική να ακολουθήσουν το προβάδισμα της Αβάνας.
Ο Maduro ήταν στην Αβάνα αυτήν την εβδομάδα και παρόλο που υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των πρεσβειών των δύο χωρών, ο Videgaray αναμένει ότι οι απόψεις του Maduro θα έχουν κοινοποιηθεί από Κουβανέζους αξιωματούχους.
Ο σκοπός του ταξιδιού είναι επίσης να εξασφαλίσει στην Κούβα ότι το Μεξικό θα συνταχθεί για να στηρίξει το νησιωτικό έθνος αν καταρρεύσει η Βενεζουέλα.
Η παροχή μεξικανικού πετρελαίου δεν είναι επισήμως στο τραπέζι, αλλά ο αξιωματούχος δήλωσε ότι πίστευε ότι θα μπορούσε να προσφερθεί στο μέλλον.
Για το Μεξικό, το καλύτερο σενάριο για το ταξίδι του Videgaray θα ήταν η Κούβα να αναγνωρίσει δημόσια ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι δύσκολη και να δημοσιεύει μια κριτική κριτική για το καθεστώς Maduro, προτρέποντας κάποια μορφή πολιτικής μετάβασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης