Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ρίχνουν την πρώτη «βολή» στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Έρευνα για την πνευματική ιδιοκτησία

tags :
Οι ΗΠΑ ρίχνουν την πρώτη «βολή» στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Έρευνα για την πνευματική ιδιοκτησία
«Ο πρόεδρος Trump με ενημέρωσε να εξετάσω τους κινεζικούς νόμους, πολιτικές και πρακτικές που μπορεί να βλάψουν τα αμερικανικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», σημείωσε ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ αρχίζουν έρευνα για παραβίαση από την Κίνα των κανονισμών πνευματικής ιδιοκτησίας με χρήση του άρθρου 301 του νόμου περί εμπορίου του 1974.
Θεωρείται, πως είναι η πρώτη «βολή» στον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, τον οποίο προτίθεται να ξεκινήσει η Ουάσιγκτον.
«Ο πρόεδρος Trump με ενημέρωσε να εξετάσω τους κινεζικούς νόμους, πολιτικές και πρακτικές που μπορεί να βλάψουν τα αμερικανικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την καινοτομία ή την τεχνολογική ανάπτυξη», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ  Robert Lighthizer. «Έχω αποφασίσει ότι τα κρίσιμα αυτά ζητήματα αξίζουν μια εμπεριστατωμένη έρευνα μετά από διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Ενημέρωσα τον πρόεδρο ότι σήμερα (19/8) ξεκινώ έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 301 του Νόμου περί Εμπορίου του 1974», αναφέρει ο Lighthizer.
Η Κίνα θεωρεί τη χρήση του άρθρου 301 ως πράξη επιθετικότητας, επειδή επιτρέπει στον Αμερικανικό πρόεδρο να ενεργεί κατά της κινεζικής οικονομίας χωρίς να δεχθεί την παραίνεση του Παγκοσμίου Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Η Κίνα είναι μέλος του οργανισμού από το 2001.
Η χρήση του άρθρου 301 έκτοτε δεν ακολουθήθηκε από τους Αμερικανούς προέδρους, καθώς εκτιμούσαν ότι, το πλαίσιο του ΠΟΕ παρείχε τη μέγιστη δυνατή εμπορική νομιμότητα.
«Ο νόμος δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό», δήλωσε ο οικονομολόγος Chad Bown του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Peterson στο Business Insider.
«Έχουμε δημιουργήσει ένα ολοκαίνουργιο σύστημα συναλλαγών, οπότε δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον νόμο», σημείωσε.
Η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση για την παράκαμψη του ΠΟΕ και τη χρήση του άρθρου 301, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Το Πεκίνο διαμηνύει, πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με νοοτροπία του 19ου αιώνα ένα πρόβλημα της εποχής μας.
Εξάλλου ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Από το 2001 έως το 2016, οι αμερικανικές εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 3,5 φορές, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν σχεδόν κατά έξι φορές.
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά σπόρων σόγιας για τις ΗΠΑ αλλά και αεροσκαφών (το 25% των επιβατικών αεροσκαφών της Boeing το 2016).
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αμερικανικού βαμβακιού (14% το 2016), αυτοκινήτων (17% το 2016) και αγωγών (15% το 2016).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης