Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και η 3η ελληνική αξιολόγηση

tags :
Bloomberg: Οι πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και η 3η ελληνική αξιολόγηση
Μια από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ είναι και η 3η ελληνική αξιολόγηση της οικονομίας
Τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη παρουσιάσει σε ανάλυση του το Bloomberg.
Καθώς πλησιάζει το τέλος του καλοκαιριού, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να αξιολογήσει μια σειρά υποχρεώσεών της, αξιοποιώντας το νέο πολιτικό κεφάλαιό της μετά την άνοδο των ηγετών που τάσσονται υπέρ της ΕΕ στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Στις Βρυξέλλες το ακανθώδες θέμα είναι οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την επικείμενη έξοδο του από το μπλοκ των 28 χωρών, ενώ ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δοκιμάζουν τα όρια δημοκρατικότητας τους.
Επίσης η ζώνη του ευρώ εργάζεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων για την ισχυροποίηση της οικονομίας.

Οι συνομιλίες για το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν τρεις ακόμη γύρους διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ πριν από τη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο του 2017.
Σε αυτή τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες υποτίθεται ότι θα δώσουν την έγκρισή τους για την έναρξη της δεύτερης φάσης των συνομιλιών - για το πώς θα εξεταστεί η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών μόλις αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2019.
Αλλά υπάρχει ήδη αμφιβολία για το κατά πόσον θα υπάρξει επαρκής πρόοδος μέχρι τότε στην πρώτη φάση - πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας στην ΕΕ - όπως έχει προγραμματιστεί.
Και αν το χρονοδιάγραμμα καθυστερήσει, αυξάνει τις πιθανότητες του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, που δεν θα διασφάλιζε μια μελλοντική εμπορική συμφωνία και καμία μεταβατική περίοδο για να μετριαστούν οι συνέπειες….κάτι που καμία πλευρά δεν θέλει.
Οι εξελίξεις αυτές κάνουν τις επόμενες εβδομάδες κρίσιμες.
Η βρετανική κυβέρνηση θα δημοσιεύσει έγγραφα που θα καθορίζουν τις θέσεις της σε διάφορα ζητήματα, καθώς οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνίες σε περίπλοκα θέματα όπως τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην μετά Brexit…. Βρετανία .
Αν η πρωθυπουργός Theresa May, υπό την πίεση στο εσωτερικό της και λόγω του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στις 4 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου 2017, κερδίσει την έγκριση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το Brexit, θα είναι ένα σημάδι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αλλά είναι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

Κανόνας δικαίου

Τους επόμενους μήνες, η Πολωνία αντιμετωπίζει την απειλή πρωτοφανών κυρώσεων της ΕΕ από την πρώτη φορά που διερευνά το σεβασμό του κράτους δικαίου σε ένα μέλος της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπήρξε υπερβολική πολιτική επιρροή στο νομικό σύστημα της Πολωνίας και ξεκίνησε δράση εναντίον της χώρας για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να αναστείλει τα δικαιώματα ψήφου της Πολωνίας στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στη Βαρσοβία μια «προειδοποιητική επιστολή» τον Ιούλιο, δίνοντας στην κυβέρνηση ένα μήνα να απαντήσει.
Το επόμενο βήμα της διαδικασίας παράβασης θα συνεπαγόταν μια τελική προειδοποίηση από την επιτροπή προς την πολωνική κυβέρνηση με τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης», μετά την οποία θα μπορούσε να επιβληθούν μέτρα.
Η μάχη μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ και της πολωνικής κυβέρνησης σχετικά με τα σχέδιά της για την αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος υπογραμμίζει την εμφάνιση μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης.
Οι ηγέτες στην Πολωνία και την Ουγγαρία έχουν ενθαρρυνθεί από την προεδρία του Trump στις ΗΠΑ και από την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ.



Μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ

Οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο επανεκκίνησης του ευρώ έχουν ήδη αρχίσει τους τελευταίους μήνες, δεδομένου ότι δόθηκε νέα ώθηση από την εκλογή του κ. Emmanuel Macron στη Γαλλία, σθεναρού υποστηρικτή της περαιτέρω ολοκλήρωσης τη ΕΕ.
 Αν και δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των 19 μελών της ευρωζώνης για το εάν και πώς θα πρέπει η ευρωζώνη να αποκτήσει τον δικό της υπουργό οικονομικών, τον προϋπολογισμό ή ένα περιφερειακό Νομισματικό Ταμείο, οι συνομιλίες αναμένεται να ενταθούν μετά τις εκλογές στην Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις προσκλήσεις για περαιτέρω δημοσιονομική ολοκλήρωση, αλλά η καγκελάριος Angela Merkel έχει δηλώσει την πρόθεσή της να συζητήσει κάποια από αυτά τα ζητήματα στο μέλλον.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι υπουργοί οικονομικών έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η νομισματική ένωση πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Το αν θα υπάρξουν νέες αρμοδιότητες για το ταμείο διάσωσης τον ESM ή η μεγαλύτερη έμφαση στους τομείς της τραπεζικής ένωσης και της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς περιορισμούς των κρατών μελών και τις προτεραιότητές τους.
Αλλά το ζήτημα της περαιτέρω ολοκλήρωσης θα είναι πιθανότατα εμφανές στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών κατά τους επόμενους μήνες, ενώ ορισμένες αποφάσεις θα μπορούσαν να ληφθούν έως το τέλος του 2017.

Έλεγχος επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει προτάσεις ήδη από τον Σεπτέμβριο 2017 σχετικά με τους πιθανούς τρόπους για την καλύτερη αντιμετώπιση των επενδύσεων από τρίτες χώρες στην ΕΕ μετά από πιέσεις των ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Macron, που ζητούν την προστασία των βιομηχανιών της ευρωζώνης από ξένες εξαγορές σε στρατηγικούς τομείς.
Τα προτεινόμενα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά την δημοσίευση, τον Μάιο 2017, από την Επιτροπή ενός εγγράφου προβληματισμού σχετικά με την «εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης» και αφού οι ηγέτες της ΕΕ - που συναντήθηκαν τον Ιούνιο - ζήτησαν από την επιτροπή να «αναλύσει τις επενδύσεις τρίτων χωρών σε στρατηγικούς τομείς με πλήρη σεβασμό των κρατών μελών».
Οι αντιθέσεις για το αν η ευρωζώνη πρέπει να ακολουθήσει μια πιο προστατευτική προσέγγιση εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των μελών του.
 Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις θέλουν να ενισχύσουν την άμυνα της ΕΕ για την προστασία των βιομηχανιών από τις ξένες εξαγορές, άλλοι ανησυχούν ότι θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω από τις δεσμεύσεις υπέρ μιας ανοικτής αγοράς, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Ευρώπη θέλει να ηγηθεί παγκοσμίως στο ελεύθερο εμπόριο.

Τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση της διάσωσης της Ελλάδας θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου, με την ελπίδα να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και να εκταμιευθούν νέα δάνεια μέχρι τον Ιανουάριο 2018.
Ενώ τα θέματα που θα εξεταστούν δεν είναι τόσο επίμαχα όσο σε προηγούμενες αξιολογήσεις, οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν εμπόδια, ιδίως σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας και οι δημόσιες δαπάνες για κοινωνικές παροχές.
Μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, πιθανόν να ανακύψουν ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική διάσωση.
Ενώ το ταμείο συμφώνησε σε μια καταρχήν συμφωνία ζητάει και περισσότερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές σε ένα θέμα που η Γερμανία έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.
Εν τω μεταξύ, ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξουμε είναι εάν οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέα AQRs δηλαδή έλεγχο της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τους στα πλαίσια της δοκιμασίας προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων stress tests της ΕΚΤ και SSM ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος…. ένα θέμα που ζητάει το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποχωρήσει από τα μνημόνια το 2018.
Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την προετοιμασία του δρόμου για μια πιθανή έξοδο από τα μνημόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης