Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Το οικονομικό χάσμα μεταξύ γενεών αποτυπώνεται και στην αγορά κατοικίας

Βρετανία: Το οικονομικό χάσμα μεταξύ γενεών αποτυπώνεται και στην αγορά κατοικίας
Όσοι γεννήθηκαν από το 1981 και μετά, σε ποσοστό μόλις 3% είναι ιδιοκτήτες περισσοτέρων του ενός σπιτιού
Ραγδαία αύξηση παρουσίασε τις τελευταίες δεκαετίες στη Βρετανία ο αριθμός των πολιτών, που είναι ιδιοκτήτες περισσοτέρων του ενός σπιτιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε ο αρμόδιος οργανισμός, ο αριθμός των Βρετανών με τουλάχιστον δύο σπίτια στην ιδιοκτησία τους, αυξήθηκε κατά 30% τις χρονικές περιόδους 2000-2002 και 2012 -2014, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά πολύ.
Αξίζει να σημειωθεί όμως πως η συντριπτική πλειονότητα των  ιδιοκτητών πολλών κατοικιών είναι άνω των 35 ετών ενώ οι Βρετανοί, που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1946 -1965,  αποτελούν το 52% στη σχετική κατηγορία
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ακόμη μία ένδειξη του χάσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, που επιδεινώθηκε από την άνοδο του πληθωρισμού και την ισχνή αύξηση των μισθών μετά το Brexit το 2016, όπως παρατηρεί το Bloomberg.
Μια έκθεση της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Ιούλιο 2017  κατέδειξε ότι τα διαθέσιμα εισοδήματα των συνταξιούχων έχουν αυξηθεί κατά 15% από το 2008 σε πραγματικούς όρους, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση εισοδηματικής στασιμότητας εδώ και δεκαετίες.
Περίπου το 40% των ενηλίκων δεν έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα σύμφωνα με την έκθεση, από 35% το 2000-02, ενώ το 88% των ιδιοκτητών ανήκει στις υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες.
Όσοι γεννήθηκαν από το 1981 και μετά, σε ποσοστό μόλις 3% είναι ιδιοκτήτες περισσοτέρων του ενός σπιτιού.
«Όσο οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν σπίτι σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίας, η αυξανόμενη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων σε λιγότερες οικογένειες εγείρει ανησυχίες όχι μόνο για το βιοτικό τους επίπεδο αλλά και για την ανισότητα στον πλούτο της χώρας μας στο σύνολό της» δήλωσε η αναλύτρια Laura Gardiner.
«Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να σκεφτούν τι μπορούν να πράξουν για να διασφαλιστεί ότι η ιδιοκτησία σπιτιού δεν θα αποτελέσει όνειρο για τις επόμενες γενεές.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης