Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Τα μεγάλα θέματα που δεν απασχόλησαν την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία

tags :
FT: Τα μεγάλα θέματα που δεν απασχόλησαν την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο ανθυποψήφιός της Martin Schulz αποφεύγουν στην προεκλογική περίοδο το ζήτημα των προσφύγων, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Το πιο συγκλονιστικό γεγονός για τη Γερμανία το 2016 ήταν αναμφισβήτητα η τρομοκρατική επίθεση στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν από ένα φορτηγό, που έπεσε πάνω στο πλήθος, σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.
Αφού ο ύποπτος, ένας 24χρονος ο Anis Amri ο οποίος είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, οι έρευνες αποκάλυψαν μια σειρά αποτυχιών Γερμανών αξιωματούχων σχετικά με έναν νέο άνθρωπο, που ήταν ριζοσπάστης Ισλαμιστής.
Έξι εβδομάδες πριν οι Γερμανοί φτάσουν στις κάλπες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στις οποίες η Merkel μάχεται για μια τέταρτη θητεία, το περιστατικό απουσιάζει από την προεκλογική εκστρατεία.
Τόσο η Merkel όσο και ο βασικός αντίπαλός της, Martin Schulz, ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, υποβάθμισαν τα ζητήματα που ανέδειξε η υπόθεση Amri.
Το ίδιο ισχύει και για τα ευρύτερα θέματα ενσωμάτωσης των προσφύγων της Γερμανίας μετά την άφιξη περισσότερων από 1 εκατ. αιτούντων άσυλο το 2015-16, μια κρίση που απειλούσε να «εκδιώξει» τη Merkel από την εξουσία.
Ο Schulz δήλωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για τη συζήτηση της ένταξης των προσφύγων.
«Αν οι εκλογές για τη γερμανική Βουλή  μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, θα ήμουν ευτυχής, αλλά αυτό δεν γίνεται» σημείωσε ο Schulz.
Υπάρχουν πάντως εξηγήσεις για την αποσιώπηση τέτοιων ζητημάτων.
Πρώτον, το μόνο κόμμα που αποκομίζει οφέλη από την προσφυγική κρίση είναι το ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).
Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες εκτιμούν ότι, η ανακίνηση ενός τέτοιου ζητήματος θα ωφελήσει μόνο το AfD, που όπως όλα δείχνουν, θα γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα από το 1945, το οποίο θα εισέλθει στο γερμανικό Κοινοβούλιο. 
Δεύτερον, εκτός από εκλογικοί αντίπαλοι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες είναι και κυβερνητικοί εταίροι.
Τα δύο κόμματα συνεργάζονται σε 16 περιφερειακές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν συχνά επικριθεί για ελλείψεις και καθυστερήσεις στην απέλαση  αιτούντων άσυλο, που απέτυχαν στο αίτημά τους.
Τρίτον, το Βερολίνο βρίσκεται συζητήσεις με τους εταίρους του στην ΕΕ για ευαίσθητα ζητήματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, ιδίως στη Μεσόγειο, και της ενδεχόμενης επανεγκατάστασης μεταναστών που φτάνουν, για παράδειγμα, στην Ιταλία σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Τα ζητήματα αυτά, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν τίθενται στην προεκλογική περίοδο, που έχει αποκληθεί και «εκστρατεία ύπνου», γεγονός το οποίο παραδέχονται και οι επικριτές της AfD.
«Οι άνθρωποι θέλουν σαφείς απαντήσεις για τα θέματα αυτά από τον αυριανό καγκελάριο», έγραψε η εφημερίδα Bild.
Επίσης υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για συζήτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που επίσης δεν τέθηκαν.
Για παράδειγμα, ένα βασικό πρόβλημα στη διαχείριση τρομοκρατικών απειλών είναι η κατανομή των εγχώριων υπηρεσιών πληροφοριών και των αστυνομικών δυνάμεων μεταξύ των περιφερειών.
Αυτό απορρέει από τις αποφάσεις μετά το 1945 για την ανάθεση εξουσίας και την αποφυγή κάθε κινδύνου παρείσφρησης ακραίων στοιχείων στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Μετά από 70χρόνια, οι ανησυχίες αυτές δεν έχουν πλέον σημασία.
Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Γερμανία χρειάζεται περισσότερες δυνάμεις για την καταπολέμηση απειλών τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο - όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. 
«Κανένας αντίπαλος του συντάγματός μας δεν προσπαθεί να εξαλείψει το σύνταγμα σε μία μόνο ομοσπονδιακή περιοχή», είχε δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maizière, μετά την επίθεση του 2016.
Ο Amri αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως δυνητικά επικίνδυνος ισλαμιστής από αξιωματούχους ασφαλείας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στη Δυτική Γερμανία μήνες πριν από την επίθεση στην αγορά του Βερολίνου.
Όταν μετακόμισε στο Βερολίνο, ακολουθήθηκε αρχικά από τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά αργότερα «χάθηκε από τα ραντάρ».
Οι έρευνες έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας στη Γερμανία, τόσο σε διαπεριφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Λίγο μετά τη διάπραξη της επίθεσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέσπισε ένα πακέτο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που διευκολύνει την ανάπτυξη καμερών παρακολούθησης.
Επίσης πιέζει τις περιφέρειες να επιταχύνουν τις απελάσεις των αιτούντων άσυλο, ιδίως των ριζοσπαστών, οι αιτήσεις των οποίων απερρίφθησαν
Ωστόσο, οι προτάσεις του De Maizière για την αντιμετώπιση του θεμελιώδους ζητήματος και για τη συγκέντρωση της κατακερματισμένης δομής των  υπηρεσίας ασφαλείας δεν προχώρησαν - ενόψει της αντιδράσεως των περιφερειών που ανησυχούν για την απώλεια ισχύος και κύρους.
Οι συνταγματικές αλλαγές – που είναι σπάνιες στη Γερμανία - θα χρειαζόταν μία πλειοψηφία των δύο τρίτων στη γερμανική Βουλή.
Τα ζητήματα αυτά έχουν «εξαφανιστεί από την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία.
Εάν όμως δεν τίθενται τώρα, πότε θα τεθούν διερωτώνται οι Finanacial Times.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης