Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο αδύναμος πληθωρισμός και η έλλειψη ομολόγων προς αγορά θα είναι το πρόβλημα του Draghi (ΕΚΤ) το 2018

tags :
Ο αδύναμος πληθωρισμός και η έλλειψη ομολόγων προς αγορά θα είναι το πρόβλημα του Draghi (ΕΚΤ) το 2018
Το δίλημμα για την έλλειψη ομολόγων της ΕΚΤ οξύνεται καθώς επιβραδύνεται ο πληθωρισμός
Προτού αποσυρθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Mario Draghi, επιθυμεί να υπάρξει μια «διαρκής» και βιώσιμη αύξηση του επιπέδου των τιμών.
Αλλά η ΕΚΤ μπορεί να έχει λίγες επιλογές στο άμεσο μέλλον, ενώ δεν αποκλείεται να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το επόμενο έτος - είτε ο πληθωρισμός φτάσει στο στόχο του είτε όχι.
Αυτό αναφέρουν σε νέα ανάλυσή τους οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση της οικονομίας της ευρωζώνης οδήγησε ήδη την ΕΚΤ να περιορίσει τις αγορές της κατά 20 δισ. ευρώ το μήνα σε 60 δισ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες.
Η ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi θα είναι ο κύριος στόχος των αγορών κατά την ετήσια συγκέντρωση των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στο Τζάκσον Χολ, που ξεκινά την Πέμπτη.
Ενώ οι traders θα προσπαθήσουν να βρουν κάθε ένδειξη για τις προθέσεις της ΕΚΤ, ο Draghi θα αντιμετωπίζει ένα δικό του δίλημμα: η κεντρική τράπεζα εξαντλεί το απόθεμα των ομολόγων που θα μπορεί να αγοράσει.
Οι δικοί της κανόνες περιορίζουν την αγορά μόνο του ενός τρίτου του χρέους της κάθε χώρας σε κυκλοφορία.
"Το όριο του 33% του εκδότη προρυθμίζει μια πορεία εξόδου, ανεξάρτητα από τις προοπτικές του πληθωρισμού", λέει ο Harvinder Sian, αναλυτής της Citigroup.
Ακόμη και αν η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει να βελτιώνεται, ο στόχος του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 1,3% τον Ιούλιο.
Πολύ χαμηλότερα από το σχεδόν 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ και η πρόσφατη άνοδος του ευρώ βαρύνει επίσης τις τιμές.
Προτού αποσυρθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Draghi θέλει να δει μια "ανθεκτική" αύξηση του επιπέδου των τιμών.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,4% κατά τη διάρκεια του 2018, σύμφωνα με το Bloomberg, εκτίμηση που αν αποδειχθεί ακριβής, τότε ο πονοκέφαλος της κεντρικής τράπεζας πάνω στην προσφορά ομολόγων θα οξυνθεί.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές κρατικών χρεογράφων της ηπείρου, το συνολικό απόθεμα των ομολόγων της δεν έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Η Γερμανία έχει ακαθάριστο δημόσιο χρέος ύψους 2,1 τρισ. ευρώ σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΚΤ κατέχει περισσότερα από 400 δισ. ευρώ των ομολόγων της.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών της Citigroup, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτύχει το όριο της αγοράς ύψους 33% για γερμανικό χρέος ήδη από τον Φεβρουάριο.
Αυτό θα υποχρέωνε την κεντρική τράπεζα να μειώσει επιλεκτικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, συνεχίζοντας να αγοράζει το χρέος των περιφερειακών χωρών.
Η ΕΚΤ προσεγγίζει επίσης το κατώφλι αγοράς σε ορισμένες μικρότερες χώρες της ευρωζώνης.
Θα φτάσει στο όριο για χρέος της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας την επόμενη άνοιξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS.
"Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα εξαντληθεί εντελώς για τη Γαλλία και την Ιταλία", λέει ο Norbert Aul, στρατηγικός αναλυτής της UBS.
Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να ξεκινά μια συγκεκαλυμμένη μετατόπιση από το γερμανικό χρέος.
Τους τελευταίους μήνες το πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.
Η φθίνουσα προσφορά των διαθέσιμων ομολόγων σημαίνει επίσης ότι η ΕΚΤ "κινδυνεύει να μειώσει τα κίνητρα πολύ σύντομα", λέει ο Richard Turnill, επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών της BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης