Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή πτώση στη Wall Street - Πολιτικές και γεωπολιτικές ανησυχίες στο επίκεντρο

Οριακή πτώση στη Wall Street - Πολιτικές και γεωπολιτικές ανησυχίες στο επίκεντρο
Οι μετοχές δείχνουν ότι αναζητούν κατεύθυνση μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών
Με οριακές διακυμάνσεις άνοιξε σήμερα (21/8/2017) η Wall Street, με τις μετοχές να δείχνουν ότι αναζητούν κατεύθυνση μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και της συνεχιζόμενης πολιτικής αναταραχής στις ΗΠΑ.
Έτσι, περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,07%, στις 21.659,93 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 0,07% και κινείτο στις 2.423,78 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,04% χαμηλότερα, στις 6.213,79 μονάδες.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών επανήλθε η κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Κορέα, καθώς οι Αμερικανοί ξεκίνησαν από σήμερα (21/8) μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην κορεατική χερσόνησο, με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του νοτιοκορεατικού στρατού. 
Η κοινή στρατιωτική άσκηση, που θα διαρκέσει 10 ημέρες και φέρει την ονομασία Ulchi Freedom Guardian, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προσομοίωση σχεδιασμένη για έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. 
Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ότι οι ΗΠΑ ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά». 
Σήμερα, το βορειοκορεατικό καθεστώς ανακοίνωσε πως αυτή η άσκηση έχει ως στόχο να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο με κάθε κόστος, όπως μετέδιδε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας.



«Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχει περιέλθει σε κρίσιμη φάση λόγω της απερίσκεπτης συμπεριφοράς των μανιακών με τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, μετά την απόλυση του Steve Bannon, του επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, που ανακοίνωσε την Παρασκευή (18/8) και επίσημα ο Λευκός Οίκος.
Η ένταση ανάμεσα στον Bannon και σε άλλους κορυφαίους συμβούλους του Trump, συμπεριλαμβανομένων του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου Gary Cohn και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster, είχε προκαλέσει προβλήματα στον Λευκό Οίκο, αποσταθεροποιώντας την ομάδα του Trump.
Οπότε η αποχώρηση του Bannon λαμβάνεται ως θετική εξέλιξη από τους επενδυτές, την ώρα που το κλίμα στην Ουάσιγκτον παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο μετά τα επεισόδια ρατσιστικής βίας στη Βιρτζίνια κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.
Η «χλιαρή» αντίδραση του αμερικανού προέδρου στα αιματηρά επεισόδια πυροδότησε μια σειρά από παραιτήσεις διευθυνόντων συμβούλων από το Συμβούλιο για τη Μεταποίηση, με τον Trump να οδηγείται στη διάλυση αυτού και του Συμβουλίου Στρατηγικής και Πολιτικής.
Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν αυξανόμενες ανησυχίες ότι η οικονομική ατζέντα του Trump, που περιλαμβάνει μια φορολογική μεταρρύθμιση και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, δεν θα περάσει από το Κογκρέσο.
Η Wall Street είχε μεγάλες ελπίδες για την ατζέντα του Trump μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2016, με τις μετοχές να ανέρχονται σε ιστορικά υψηλά.
Εν τω μεταξύ, το «βλέμμα» των επενδυτών στρέφεται στο Jackson Hole, όπου στις 24-26 Αυγούστου 2017 θα συγκεντρωθούν οι επικεφαλής κεντρικοί τραπεζίτες.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στις μετοχές ασκεί και η υποχώρηση του πετρελαίου, καθώς το ράλι της περασμένης Παρασκευής ώθησε τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, κλείνοντας θέσεις τους σε υψηλότερες τιμές, «κόντρα» σε μια σειρά ενδείξεων σταθεροποίησης της παγκόσμιας αγοράς.
Ειδικότερα, περί τις 16:15, η τιμή του Brent κατέγραφε πτώση 0,9%, στα 52,3 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του αργού κινείτο κατά 0,5% χαμηλότερα, στα 48,4 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης