Διεθνή

CNBC: Καθοριστική η κορεατική κρίση για τη μάχη ΗΠΑ - Κίνα στην Ασία

CNBC: Καθοριστική η κορεατική κρίση για τη μάχη ΗΠΑ - Κίνα στην Ασία
Οι μακροχρόνιες απειλές στην κορεατική χερσόνησο είναι η πιο σοβαρή άμεση πρόκληση για την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο
Σε αυξανόμενους κινδύνους και αβεβαιότητες εισέρχεται η οικονομία της Ανατολικής Ασίας λόγω των απειλών για μία στρατιωτική αναμέτρηση στην κορεατική χερσόνησο.
Το εμπόριο των με τις χώρες της περιοχής αυτής παραμένει εξαιρετικά ισορροπημένο ενώ η κορεατική κρίση είναι μια καθοριστική για τη μάχη ΗΠΑ-Κίνα για την Ασία, σημειώνει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Οι μακροχρόνιες απειλές στην κορεατική χερσόνησο είναι η πιο σοβαρή άμεση πρόκληση για την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο.
Οι οικονομίες της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας, - συνολικά περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής - επηρεάζονται άμεσα από τα γεγονότα αυτά.
Και το ίδιο συμβαίνει και με το εμπόριο των ΗΠΑ με αυτές τις χώρες.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τις χώρες αυτές το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανήλθε στα 432 δισεκατομμύρια και αντιπροσώπευε σχεδόν το 60% του συνολικού εμπορικού ελλείμματος.
Το έλλειμμα αυτό ήταν επίσης 2,4% υψηλότερο από το 2016, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με την ετήσια πτώση κατά 4,7% που σημειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Η αύξηση κατά 6,1% του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα ήταν ο κύριος λόγος για την αντιστροφή της τάσης.
Το έλλειμμα με τη Νότια Κορέα μειώθηκε κατά 32% και το έλλειμμα με την Ιαπωνία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.
Από την άλλη, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς τη Νότια Κορέα αυξήθηκαν κατά 22% το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα και την Ιαπωνία είχαν επίσης αυξητικό ρυθμό.

Οι εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του περιφερειακού εμπορίου

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω των συνθηκών ασφαλείας στη Βορειοανατολική Ασία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του περιφερειακού εμπορίου.
Στην περίπτωση αυτή, η αμερικανική αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακαταμάχητη εναλλακτική λύση για τις εξαγωγές της Κορέας, της Ιαπωνίας και της Κίνας, σημειώνει το CNBC.
Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Μια επισφαλής «ανακωχή» θα καθορίσει την πολιτική και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο για το εγγύς μέλλον - με εξαίρεση, φυσικά, ένα πυρηνικό Αρμαγεδδώνα που θα μπορούσε να προκληθεί και από ένα ατύχημα.
Ο λόγος είναι απλός εκτιμά το CNBC:
Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία είναι απίθανο να συμφωνήσουν στους όρους μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.
Εν τω μεταξύ η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε ενισχύσει τη θέση της ως μία αξιόπιστη πυρηνική ενώ οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια να πληγεί η οικονομία του Βορρά με εξουθενωτικές κυρώσεις θα συναντούσε τη σθεναρή αντίδραση της Κίνας και της Ρωσίας.
Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία της Νότιας Κορέας, που βασίζεται στην ισχυρή τεχνολογική ανάπτυξη και το αυξανόμενο εμπόριο με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Αιχμαλωτισμένη» η Νότια Κορέα μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ

Όπως αναφέρει το CNBC, η Σεούλ δείχνει «αιχμαλωτισμένη» εν μέσω πολιτικών συγκρούσεων και εμπορικών διαξιφισμών ΗΠΑ – Κίνας.
Η Ουάσιγκτον ασκεί εμπορική πίεση στην Νότια Κορέα για να τη διατηρήσει στο άρμα της ενώ το Πεκίνο επιχειρεί το ακριβώς αντίθετο, να αποσπάσει δηλαδή τη Νότια Κορέα από τις ΗΠΑ. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί οικονομικοί αναλυτές εστιάζουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νότια Κορέα, όπως αυτά στη βιομηχανία και την αγορά ακινήτων αλλά αγνοούν τη διασύνδεση που πλέον έχει με την Κίνα.
Το Πεκίνο, που «υποδέχεται» το 27% των εξαγωγών της Νότιας Κορέας, ποσοστό διπλάσιο από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ, διατύπωσε ένα αίτημα στη Σεούλ.
Ζήτησε από τη Νότια Κορέα να σταματήσει την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, την οποία η Κίνα θεωρεί μεγάλη απειλή για την ασφάλειά της.
Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα χάνει επίσης έδαφος στις εμπορικές της συναλλαγές με την Ιαπωνία.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά 31,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι εμπορικές σχέσεις Ιαπωνίας-Κορέας πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον αναζωογονημένων αντιπαραθέσεων και διαμαρτυριών εναντίον του Τόκιο, λόγω των φρικαλεοτήτων που προκάλεσε ο ιαπωνικός στρατός κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Παρόλα αυτά Κίνα και Ιαπωνία σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον έχουν ισχυρό διμερές εμπόριο και το πρώτο εξάμηνο του 2017 το Πεκίνο είχε σημαντικό πλεόνασμα 1,9 τρισεκατομμύρια γιεν.
Πάντως, όπως επισημάνει το CNBC, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εξαιρετικά ρευστή.
Την Παρασκευή (18/8), η Κίνα επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της στην Ιαπωνία για να αποφύγει τα ζητήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, καθώς το Τόκιο υπενθύμισε στο Πεκίνο ότι οι συμφωνίες ασφαλείας της με την Ουάσιγκτον καλύπτουν επίσης τα νησιά Σενκάκου.
Πρόκειται για νησιά διαφιλονικούμενα μεταξύ των δύο μεγάλων ασιατικών δυνάμεων.

Η Κίνα θέλει τις ΗΠΑ εκτός Ασίας

Οι δύσκολες, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας - του ενός τετάρτου της παγκόσμιας οικονομίας - εισήλθαν σε μια νέα φάση με ανησυχητική στρατιωτική ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.
Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα 1.3 τρισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικού εξωτερικού εμπορίου και να επαναφέρει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των 432 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αυτά τα τρία κράτη της Ανατολικής Ασίας.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο κορεατικό πολιτικό πρόβλημα, οι εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν επειδή οι βασικοί παράγοντες - οι ΗΠΑ και η Κίνα αλλά και η Ρωσία- έχουν διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα και στόχους.
Η κορεατική κρίση είναι βασικό μέρος της μάχης ΗΠΑ-Κίνας για την Ασία.
Η Κίνα θέλει σαφώς τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ασία, όπως συχνά διαφαίνεται από δηλώσεις ότι «η Ασία πρέπει να είναι για τους Ασιάτες» και ότι «οι εξωτερικές δυνάμεις δεν πρέπει αναμειγνύεται στις ασιατικές υποθέσεις».
Το Πεκίνο εκτιμά ότι ο χρόνος είναι σύμμαχός του καθώς η οικονομία του συνεχίζει να προχωράει.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζει να ανακυκλώνει τα ετήσια πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ύψους 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές για να βελτιώσει αυτό που η Κίνα αποκαλεί «ασιατική συνδεσιμότητα».
Η Ουάσιγκτον, φυσικά, έχει διαφορετικά σχέδια για όλα αυτά και διατηρεί μεγάλη στρατιωτική παρουσία σε όλη την Ασία-Ειρηνικό.
Πρόκειται για μια θανατηφόρα σοβαρή αντιπαράθεση, σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθογράφος του δημοσιεύματος.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης