Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ο Mario Draghi (ΕΚΤ) πιθανόν να θέσει χρονοδιάγραμμα για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης

WSJ: Ο Mario Draghi (ΕΚΤ) πιθανόν να θέσει χρονοδιάγραμμα για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης
Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει, τον Ιούνιο του 2017, το ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης έπεσε στο 9,1%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi θα μπορούσε να γίνει το κέντρο της προσοχής και πάλι αυτή την εβδομάδα, καθώς επιστρέφει στη διάσκεψη του Jackson Hole της Fed στις 25 Αυγούστου 2017 αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Το έπραξε το 2014 όταν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης όταν υποσχέθηκε τη χρήση "όλων των διαθέσιμων μέσων που απαιτούνται" για να αντιστραφεί η πτώση του πληθωρισμού, θέτοντας τις βάσεις για το πρόγραμμα αγορών κρατικών (QE) ομολόγων έξι χρόνια μετά από αυτό της Fed.
Όπως ο κ. Draghi έθεσε ένα πλαίσιο προκειμένου να κατανοηθεί γιατί ήταν απαραίτητη η ποσοτική χαλάρωση, το 2014, οι παρατηρητές της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η επερχόμενη εμφάνισή του θα του δώσει την ευκαιρία να εξετάσει τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης στοιχεία και να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2018.
Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει, τον Ιούνιο του 2017, το ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης έπεσε στο 9,1%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.
Το ποσοστό αυτό ήταν 11,5% τον Αύγουστο του 2014 και ο αριθμός των εργαζομένων χωρίς εργασία μειώθηκε από 3,7 εκατομμύρια από τότε.
Η οικονομική ανάπτυξη έχει επίσης ενισχυθεί.
Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που έληξε τον Ιούνιο του 2014, η οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,1%.
Τρία χρόνια αργότερα, ο ρυθμός αυτός αύξησης ανήλθε στο 2,2%.
Έχει σημειωθεί επίσης κάποια πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, ο οποίος βρίσκεται λίγο κάτω από το 2%.
Όταν ο κ. Draghi μίλησε, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% το δωδεκάμηνο που έληξε τον Ιούλιο του 2014. Για την πιο πρόσφατη περίοδο αυξήθηκαν κατά 1,3%.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η ΕΚΤ θέτει τις βάσεις για τη μείωση και το τέλος του QE το 2018.
Η ΕΚΤ εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση της μάχης της για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ.
Η ανάκαμψη της περιοχής έχει επιταχυνθεί από την αρχή του έτους, επιτρέποντας στους αξιωματούχους να δεσμευτούν για την έναρξη των συνομιλιών αυτό το φθινόπωρο σχετικά με τη στρατηγική για το 2018 που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση των αγορών στο μηδέν.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνονται επίσης αβέβαιοι για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν.
Το QE  έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο και οι περισσότεροι παρατηρητές της ΕΚΤ αναμένουν παράταση το επόμενο έτος, αν και με χαμηλότερο ποσοστό μηνιαίων αγορών από τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ επί του παρόντος.
Όταν ο κ. Draghi μίλησε πριν από τρία χρόνια, υπήρξε μια έντονη ασυνέπεια στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης
H ΕΚΤ παρείχε κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, ενώ οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προσπαθούσαν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
Το κύριο επιχείρημα για το οποίο ο Draghi δεν θα γίνει hawkish και δεν θα σηματοδοτήσει τη μείωση του QE είναι ότι αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανατίμηση του ευρώ, ασκώντας έτσι πίεση προς τα κάτω στο outlook της ανάπτυξης και του πληθωρισμού
Η ομιλία του κ. Draghi ήταν κατ 'ουσίαν λόγος για να ωθήσουν όλοι όσοι εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση και, σε κάποιο βαθμό το πέτυχαν.
Η δημοσιονομική πολιτική έχει σταματήσει να λειτουργεί ενάντια στη νομισματική πολιτική και τώρα εργάζεται μαζί της.
Ωστόσο, η έκκληση του κ. Draghi προς τις κυβερνήσεις ξεπέρασε το πώς διαχειρίζονται τους προϋπολογισμούς τους και σε αυτά τα μέτωπα, καταλήγει το ΔΝΤ, η πρόοδος ήταν βραδεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης