Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telepolis: Ιδεολογική διαμάχη στην Ελλάδα για τον κομμουνισμό

tags :
Telepolis: Ιδεολογική διαμάχη στην Ελλάδα για τον κομμουνισμό
Η 23η Αυγούστου εορτάζεται ως εθνική εορτή στην Εσθονία, η οποία θεωρείται θύμα του μπολσεβικισμού
Ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δεν μπορούν ποτέ να είναι δύο όψεις μιας εξίσωσης αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική ιστοσελίδα Telepolis αναφερόμενη στη διαμάχη  που έχει ξεσπάσει για την Ευρωπαϊκή Ημέρα στη μνήμη των θυμάτων του κομμουνισμού και του ναζισμού.
Ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Εσθονία που προεδρεύει στην ΕΕ κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Κομμουνισμού και του Ναζισμού στο Ταλίν.
Η 23η Αυγούστου εορτάζεται ως εθνική εορτή στην Εσθονία, η οποία θεωρείται θύμα του μπολσεβικισμού.
Είναι η ημέρα που ο Ribbentrop και ο Molotov σφράγισαν το σύμφωνο μη επιθετικότητας μεταξύ του Γερμανικού Ράιχ και της ΕΣΣΔ.

"Ισότητα του κομμουνισμού με τον ναζισμό"

Ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κόντονής, ανακοίνωσε με δημόσια δήλωση ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση.
Απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πρόσκληση της Εσθονίας, προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».
Στην απαντητική επιστολή του ο κ. Κοντονής διαμαρτύρεται για προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού και του ναζισμού και χαρακτηρίζει «πολύ ατυχή» την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου ειδικά – όπως αναφέρει – σε μια περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., από την άνοδο ακροδεξιών και νεοναζί.
Ο κ. Κοντονής υποστηρίζει ότι η Ιστορία «δεν μπορεί να παραχαραχτεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές», προσθέτοντας ότι βάσει «ιστορικών στοιχείων» τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης ήταν απελευθερωτές της Ευρώπης από τους Ναζί. Προσθέτει δε ότι ενώ ο κομμουνισμός γέννησε «δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα», ο ναζισμός είχε μόνο την εκδοχή της φρίκης.
Η ιστορική έρευνα, ειδικά μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, αναγνωρίζει μεν την μεγάλη συνεισφορά των Σοβιετικών στη νίκη επί τον Ναζί, αλλά συνάμα καταγράφει το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από στερήσεις, λιμό – ειδικά στη σημερινή Ουκρανία τη δεκαετία του 1930 – στο «αρχιπέλαγος των γκούλαγκ» αλλά και στην αιματηρή καταστολή αντι-σοβιετικών κινημάτων στην Ανατολική Ευρώπη.
Πριν από μια δεκαετία, όταν το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να γιορτάσει, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας μπόρεσε να συγκεντρώσει 19 ψήφους μεταξύ των 24 ελλήνων ευρωβουλευτών.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο τελευταίος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αργότερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ακόμη και ο δεξιός λαϊκιστής Γεώργιος Καρατζαφέρης δεν θέλησε να καταδικάσει τον κομμουνισμό όσο ήθελε το γενικό ρεύμα στο ευρωκοινοβούλιο.
Σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, δεν υπάρχει τίποτε από την ομοφωνία που υπήρξε τότε στην Ελλάδα.
Αντίθετα, οι Έλληνες πολιτικοί "σκάβουν" στο παρελθόν για να διαχωριστούν από τους άλλους.
Επειδή οι υποκείμενες συγκρούσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στον πληθυσμό, οι δηλώσεις Κοντόνη προκάλεσαν μια χιονοστιβάδα αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων.
Οι ημερήσιες εφημερίδες της Ελλάδας πήραν μέρος σε αυτή τη διαμάχη.
Η παραδοσιακή εφημερίδα "Τα Νέα", μια φιλελεύθερη εφημερίδα, που τώρα εκδίδεται από τον εφοπλιστή  Ευάγγελο Μαρινάκη, τώρα επικαλείται με μεγάλη σοβαρότητα ότι ο σταλινισμός ήταν στην εξουσία στην Ελλάδα.

Γιατί οι παλιές πληγές έρχονται και πάλι στο προσκήνιο

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος εξακολουθεί να έχει συνέπειες στην Ελλάδα.
Στην παρούσα περίπτωση, δεν είναι η ατελείωτη συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.
Αντίθετα, τα εσωτερικά-ελληνικά γεγονότα περιστρέφονται γύρω από το τραύμα του εμφυλίου πολέμου μεταξύ 1946 και 1949.
Στις 12 Φεβρουαρίου 1945, μετά την απελευθέρωση, ο κομμουνιστής ελεγχόμενος κομματικός στρατός ΕΑΜ / ΕΛΑΣ είχε καταθέσει τα όπλα στη συμφωνία της Βάρκιζας.
Η συνθήκη υπεγράφη μεταξύ των κομμουνιστών, των κεντρώων κομμάτων και των βασιλικών ποιυ ήταν υπό βρετανική επιρροή.
Αυτή η συμφωνία αφορούσε κυρίως τα ακόλουθα σημεία:
Η δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους με πλήρεις πολιτικές ελευθερίες.
Η άρση του στρατιωτικού νόμου
Αμνηστία για πολιτικά αδικήματα (με εξαίρεση τα κοινά ποινικά αδικήματα), τα οποία διαπράχθηκαν μετά τις 3 Δεκεμβρίου 1944.
Η πλήρης απελευθέρωση όσων συλλαμβάνονται από τον ΕΛΑΣ
Η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Στρατού.
Αποστράτευση του ΕΛΑΣ και πλήρης αφοπλισμός του.
Δημοψηφίσματα σχετικά με την κρατική μορφή και τις εκλογές υπό διεθνή παρατήρηση
H συνθήκη έγινε αναγκαία επειδή οι Κομμουνιστές, έλεγχαν μεγάλα τμήματα της χώρας, ωστόσο η Ελλάδα έπρεπε να ανήκει στην επιρροή της Δύσης, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γιάλτας.
Στις 3 Δεκεμβρίου 1944, υπό την ευθύνη του Σοσιαλδημοκρατικού Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου, μια διαδήλωση των Κομμουνιστών και των υποστηριχτών τους στην πλατεία Συντάγματος διαλύθηκε βίαια με αποτέλεσμα 33 νεκρούς και 140 τραυματίες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης