Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Διπλασιάζονται οι τιμές κατοικίας στη Γερμανία, όμως Bundesbank και Deutsche Bank καθησυχάζουν

tags :
Bloomberg: Διπλασιάζονται οι τιμές κατοικίας στη Γερμανία, όμως Bundesbank και Deutsche Bank καθησυχάζουν
μέση τιμή ενός διαμερίσματος σε μια πολυκατοικία τουλάχιστον 50 κατοικιών έχει αυξηθεί σε περίπου 101.000 ευρώ από 54.000 ευρώ την τελευταία πενταετία
Μπορεί οι τιμές στην αγορά κατοικίας της Γερμανίας να έχουν εκτιναχθεί, όμως οι ειδήμονες καθησυχάζουν, υποστηρίζοντας ότι "δεν πρόκειται για μια ακόμη φούσκα".
Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση φέρεται να παρέχει περισσότερα κίνητρα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς προκειμένου να δίνουν ευκολότερα δάνεια για την αγορά σπιτιών στους πελάτες τους.
Τα τελευταία επτά χρόνια, όμως, οι τιμές κατοικίας έχουν εκτοξευθεί στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ως και 60% πάνω, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank.
Σε σχέση με το 2016, η αξία για να αγοράσει κανείς σπίτι σε 127 γερμανικές πόλεις αυξήθηκε κατά 30%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικά, η μέση τιμή ενός διαμερίσματος σε μια πολυκατοικία τουλάχιστον 50 κατοικιών έχει αυξηθεί σε περίπου 101.000 ευρώ από 54.000 ευρώ την τελευταία πενταετία.
Στο Βερολίνο, η τιμή έχει διαμορφωθεί σε περίπου 141.000 ευρώ από 59.000 ευρώ.
Πάντως η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας δεν βλέπει κανένα λόγο ανησυχίας - τουλάχιστον, όχι ακόμη.
"Δεν υπάρχει επί του παρόντος στη Γερμανία καμία φούσκα ακινήτων που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Andreas Dombret σε ομιλία του τον Απρίλιο.
"Αλλά τα φανάρια κυκλοφορίας αναβοσβήνουν κίτρινα", είπε με νόημα.
Το Bloomberg αναφέρει, ωστόσο, ότι τα χαμηλά επίπεδα όσον αφορά στα χρέη των νοικοκυριών μέχρι σήμερα δεν αφήνουν περιθώρια για μια καθοδική διόρθωση των τιμών σύντομα.
Πάντως, η προοπτική μιας φούσκας στην αγορά κατοικίας οδήγησε την κυβέρνηση της Angela Merkel να λάβει μέτρα, ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα.
Η χώρα είναι εξάλλου ένας από τους κορυφαίους επικριτές των ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, τα οποία έχουν εκτινάξει τις τιμές των κατοικιών σε όλη τη Γερμανία.
Έτσι, τον Ιούνιο, η κυβέρνηση έδωσε στην οικονομική ρυθμιστική αρχή περισσότερη εξουσία να παρέμβει, εάν οι εγχώριες αξίες φαίνεται να φθάνουν σε μη βιώσιμα επίπεδα.
"Οι αυξανόμενες τιμές από μόνοι τους δεν αρκούν για να δημιουργήσουν μια φούσκα.
Πρέπει να εξετάσουμε τις βασικές αρχές της", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Michael Voigtlaender, αξιωματούχος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.
"Έχουμε μια σταθερή αγορά ενυπόθηκων δανείων με σταθερούς δείκτες μετοχικού κεφαλαίου και αρκετά μέτρια επίπεδα κατασκευής κατοικιών", είπε.
Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες σπιτιού στη Γερμανία τείνουν να διατηρούν την ακίνητη περιουσία τους για χρόνια, αντί να τη... σπρώχνουν, για να αποφύγουν την πληρωμή ενός φόρου περιουσίας.
Αυτό καθιστά την αγορά πιο ανθεκτική σε μια ενδεχόμενη βουτιά της αξίας των ακινήτων, που έχει πλήξει χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
"Σχεδόν κανείς δεν αγοράζει διαμερίσματα με την προσδοκία ότι θα είναι σε θέση να το πουλήσει σύντομα αργότερα για πολύ περισσότερα χρήματα", δήλωσε ο Matthias Pink, επικεφαλής της γερμανικής ερευνητικής Savills.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης