Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκωτία και Ουαλία συγκροτούν κοινό μέτωπο για να διατηρήσουν τις εξουσίες τους μετά το Brexit

tags :
Σκωτία και Ουαλία συγκροτούν κοινό μέτωπο για να διατηρήσουν τις εξουσίες τους μετά το Brexit
Σκωτία και Ουαλία λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις εσωτερικής πολιτικής, όπως στους τομείς της Υγείας και της εκπαίδευσης
Σκωτία και Ουαλία συμφώνησαν σήμερα (22/8) να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καθορίσουν μία κοινή στρατηγική απέναντι στο ενδεχόμενο το Λονδίνο να αφαιρέσει τμήμα των αποκεντρωμένων εξουσιών τους στο πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.
Οι δύο αυτές περιοχές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι, το νομοσχέδιο για το Brexit θα μειώσει τις αποκεντρωμένες εξουσίες που ήδη διαθέτουν και προσανατολίζονται στην απόρριψή του.
Να σημειωθεί ότι, Σκωτία και Ουαλία λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις εσωτερικής πολιτικής, όπως στους τομείς της Υγείας και της εκπαίδευσης.
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την ΕΕ είναι ένα αδιέξοδο, που οδηγεί στη συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων στο Λονδίνο, αποσπώντας από εμάς εξουσίες και αρμοδιότητες» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί της Ουαλίας και της Σκωτίας Carwyn Jones και Nicola Sturgeon.
«Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να επιτρέπεται να ψηφιστεί στην τρέχουσα μορφή του», σημειώνουν οι δύο αξιωματούχοι.
Το Brexit έχει αυξήσει τις πιέσεις ανάμεσα στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή η Αγγλία και η Ουαλία τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν να παραμείνουν.
Οι δύο πρωθυπουργοί επισήμαναν ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ μέχρι σήμερα έχει παραβιάσει την αρχή της αποκέντρωσης, καθώς όπως αναφέρουν λαμβάνονται για την Ουαλία και τη Σκωτία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Οι κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας υποστηρίζουν ότι οι πιέσεις της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, θα υποβαθμίσουν τη σημασία των αυτών περιοχών.
Από την πλευρά του το Λονδίνο διαψεύδει, πως τελικά με το νομοσχέδιο για το Brexit θα ενισχυθεί η αποκεντρωμένη κοινοβουλευτική εξουσία σε Σκωτία και Ουαλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης