Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Με σκάρτα υλικά και παρά τη νομοθεσία τα σπίτια που κατέρρευσαν από το σεισμό

tags :
Ιταλία: Με σκάρτα υλικά και παρά τη νομοθεσία τα σπίτια που κατέρρευσαν από το σεισμό
Το νησί πρόκειται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για να μπορέσουν να εγκριθούν άμεσα, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις
"Πολλά σπίτια της Ίσκια φτιάχτηκαν με σκάρτα υλικά" δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Angelo Borelli, επισημαίνοντας μάλιστα ότι "μερικά κτίρια δεν ανταποκρίνονται στην ισχύουσα νομοθεσία, και για τον λόγο αυτό κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές".
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τον χθεσινοβραδινό φονικό σεισμό στο νησί κοντά στη Νάπολη, ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Ίσκια "είναι και μια ειδική περίπτωση, διότι πρόκειται για ηφαιστειογενή περιοχή".
Ο Borelli εωρεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυθαίρετη δόμηση και καταρρεύσεις.
Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο, διότι μπορεί να υπάρχουν και αυθαίρετα που σέβονται τον αντισεισμικό κανονισμό.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το νησί πρόκειται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για να μπορέσουν να εγκριθούν άμεσα, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.
Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της γείτονα δήλωσε στην δημόσια ραδιοφωνία Rai ότι "πρέπει να εξασφαλισθεί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, διότι η Ιταλία ξοδεύει πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές των σεισμών".
Η σεισμική δόνηση των 4 Ρίχτερ που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας 21/8 (στις 20:57 τοπική ώρα, 21:57 μ.μ. ώρα Ελλάδας) το νησί Ίσκια, κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας άφησε πίσω της δύο νεκρούς (μια ηλικιωμένη που χτυπήθηκε από κατάρρευση τμήματος εκκλησίας στην περιοχή Casamicciola και μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού της) καθώς και 39 τραυματίες εκ των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Πάντως, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν σήμερα να διασώσουν τα τρία αδελφάκια που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια.
Η αρχή έγινε τα ξημερώματα, όταν οι Ιταλοί διασώστες κατάφεραν να βγάλουν τον μόλις 7 μηνών Πασκουάλε που ήταν εγκλωβισμένος κάτω από τα χαλάσματα του σπιτιού του, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τη μητέρα του που είναι έγκυος.
Ακολούθησε η διάσωση του πατέρα, και κατόπιν του 11χρονου Τσίρο και του 7χρονου Ματίας, οι οποίοι έμειναν εγκλωβισμένοι στα ερείπια για περισσότερο από 15 ώρες.
Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, ο 11χρονος ήταν αυτός που έσωσε τον αδελφό του καθώς την ώρα του σεισμού, τον τράβηξε κάτω από το κρεβάτι ενώ με μια σκούπα χτυπούσε τα χαλάσματα για να τους ακούσουν οι διασώστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης