Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε «τεντωμένο σκοινί» οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας - Τι έχει προκαλέσει την ένταση;

Σε «τεντωμένο σκοινί» οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας - Τι έχει προκαλέσει την ένταση;
Απρόβλεπτο το μέλλον των γερμανο-τουρκικών σχέσεων μετά τη ραγδαία επιδείνωση των τελευταίων ημερών 
Τον δικό της επιθετικό τόνο δίνει στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών (24/9) η ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.
Οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν μεγάλες διακυμάνσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 στην Τουρκία και το πογκρόμ εναντίον των διαφωνούντων, που εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση με ακραίες μεθόδους καταστολής.
Η Γερμανία κατηγόρησε την Τουρκική κυβέρνηση για την αυταρχική της πολιτική με αφορμή και τις συλλήψεις Γερμανών δημοσιογράφων και ακτιβιστών στη γειτονική χώρα.
Στη συνέχεια έγιναν προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών, τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Άγκυρα και όλα έδειχναν, πως θα επέλθει βελτίωση μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως είχε προβλέψει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Όμως η κατάσταση δεν εξελίχθηκε με ομαλό τρόπο και μία νέα ραγδαία επιδείνωση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και τέσσερις μέρες (18/8/2017) με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι, η αρχή της νέας κρίσης δεν πρέπει να αναζητηθεί στην προτροπή του Recer Tayyip Erdogan στους Τούρκους της Γερμανίας να καταψηφίσουν τα δύο μεγαλύτερα CDU και SPD στις κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου, επειδή είναι «εχθροί της Τουρκίας».

Η μη επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας  

Όλα φαίνεται, πως ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2017 από το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τις προπαρασκευαστικές εργασίες με την Τουρκία σχετικά με την ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, διότι θα στείλει το «λάθος μήνυμα».
Το έγγραφο αίτημα, την ύπαρξη του οποίου είχε κάνει γνωστή το Reuters στις 31/7/2017, ανέφερε επίσης ορισμένα μέτρα που θέλει η Γερμανία να εφαρμοσθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αυξηθεί η οικονομική πίεση στην Τουρκία και να σεβαστεί το κράτος δικαίου.
Επίσης ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας πρέπει να στοχεύουν «ακόμη περισσότερο στην υποστήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Και καταλήγοντας το έγγραφο αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να εξετάσει την αναστολή όλων των προενταξιακών ενισχύσεων στην Τουρκία, εάν προκύψει ανάγκη.
Η Γερμανία ζήτησε από την Κομισιόν να «σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, με τρόπο που να έχει νόημα σε σύγκριση με τη συνολική χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία στο πλαίσιο των προενταξιακών προγραμμάτων».

Η οργή του Erdogan: Καταψηφίστε CDU και SPD

Περίπου δύο εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα στις 18/8/2017 ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση στα δύο κόμματα, που απαρτίζουν τη γερμανική κυβέρνηση και ζήτησε από τους Τούρκους της Γερμανίας, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές (24/9) να καταψηφίσουν τόσο το CDU όσο και το SPD.
«Καλώ όλους τους συμπατριώτες μου στη Γερμανία:
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP), το Πράσινο Κόμμα είναι όλοι εχθροί της Τουρκίας.
Υποστηρίζουμε τα πολιτικά κόμματα που δεν είναι εχθροί της Τουρκίας», είπε σε υψηλούς τόνους ο Erdogan.
«Τους καλώ να μην ψηφίσουν για τα κόμματα που έχουν εμπλακεί σε τόσο επιθετικές και χωρίς σεβασμό ενέργειες εναντίον της Τουρκίας και τους καλώ να δώσουν ένα μάθημα στα κόμματα αυτά στις κάλπες», σημείωσε.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη μη επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας τόνισε πως η Γερμανία έχει γίνει χώρα που παραβιάζει το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο.

Η σκληρή απάντηση Gabriel

Απαντώντας την ίδια μέρα το Βερολίνο κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να μην αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας.
«Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις ότι δεν θα αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις μας», έγραψε ο εκπρόσωπος της Merkel, Steffen Seibert στο Twitter.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz υπογράμμισε, πως οι Γερμανοί πολίτες δεν χρειάζονται νουθεσίες από το εξωτερικό.
Την αυστηρότερη απάντηση όμως στον Erdogan έδωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών
«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ενέργεια παρέμβασης στην εθνική κυριαρχία της χώρας μας», υπογράμμισε ο Sigmar Gabriel.
«Αυτή η ανάμιξη του Erdogan στην προεκλογική εκστρατεία δείχνει ότι θέλει να ωθήσει τους ανθρώπους, τους μεν εναντίον των δε στη Γερμανία, πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου», συνέχισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Επιμένει ο Erdogan - Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για Gabriel

Την Κυριακή 20 Αυγούστου ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε και κάλεσε εκ νέου τους Τούρκους της Γερμανίας να καταψηφίσουν CDU και SPD ενώ εξαπέλυσε σκληρή με επίθεση με προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Sigmar Gabriel.
«Ποιος είσαι εσύ για να μιλάς για τον πρόεδρο της Τουρκίας;
Να γνωρίζεις τα όριά σου!
Προσπάθησε να μας κάνει μάθημα», είπε μεταξύ άλλων ο Erdogan.

Επανέρχεται ο Gabriel: Να στηρίξουμε στην Τουρκία, όλους όσοι είναι αντίθετοι με τον  Erdogan- Έλεγχοι σε βάρος του

Στις 22 Αυγούστου ο Gabriel προχώρησε σε άλλη μία δήλωση, που πιθανότατα θα ρίξει «λάδι στη φωτιά»
Η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξουν την «δημοκρατικά σκεπτόμενη πλειοψηφία των Τούρκων που δεν υποστηρίζουν τον Erdogan.
«Περισσότεροι από τους μισούς Τούρκους έχουν δημοκρατικό πνεύμα, δεν στήριξαν τον Erdogan», υπογράμμισε ο Gabriel.
«Πιστεύω ότι πολλοί Τούρκοι βασίζονται στην Ευρώπη και τη Γερμανία να στηρίξουν τη δημοκρατία στην Τουρκία», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα, σε κοινή τους επιστολή στο Spiegel ο υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel και ο υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas ανακοινώνουν αυστηρότερους ελέγχους σε τουρκικούς συλλόγους και τεμένη που πρόσκεινται στον πρόεδρο Erdogan.
«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες των μουσουλμάνων δεν θα βρεθούν στη σφαίρα επιρροής του προέδρου Erdogan.
Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί αν και κατά πόσο το τουρκικό κράτος δημιουργεί στη Γερμανία δομές που επιτρέπουν διώξεις αντιπάλων του κυβερνώντος ΑΚΡ. Παράλληλα θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες αξίες, ποιες πολιτικές απόψεις κυριαρχούν σε τεμένη και συλλόγους που στηρίζει οικονομικά η Τουρκία».
Στη συνέχεια ο Gabriel κατήγγειλε προσωπικές απειλές υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου, εναντίον της συζύγου του.
Σύμφωνα με την Bild, o Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο (19-20/8) άγνωστοι άφησαν απειλητικά μηνύματα στον τηλεφωνητή του οδοντιατρείου της συζύγου του.
«Κάποιοι προφανώς παρακινούνται και επιχειρούν να ενοχλούν και να επιβαρύνουν την σύζυγό μου.
Όταν ο αρχηγός ενός κράτους αρχίζει τέτοιες προσωπικές επιθέσεις, υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν κι εκείνοι προσωπικές παρενοχλήσεις», σημείωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας το 90% των Γερμανών

Οι εν λόγω εξελίξεις αποτυπώνονται και σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό της εφημερίδας «Die Welt», στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
Συνολικά ποσοστό μεγαλύτερο του 89% των ερωτηθέντων τάσσεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, στην ερώτηση «Πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ;», το 73,1% των ερωτηθέντων απαντά «Ναι, οπωσδήποτε», ενώ το 16,3% απαντά «μάλλον ναι».
Σε ποσοστό 2,8% ανέρχονται εκείνοι που δηλώνουν αναποφάσιστοι και μόλις το 7,8% εκφράζεται «κατά» ή «μάλλον κατά» της προοπτικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Όπως όλα δείχνουν και μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου και τις γερμανικές εκλογές, πολύ πιθανότερο είναι να παρατηρηθεί περαιτέρω επιδείνωση στις ήδη ταραγμένες σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας, παρά βελτίωση, όπως εκτιμούσε η τουρκική κυβέρνηση πριν τη μη επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ –Τουρκίας.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης