Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Ευρώπη οφείλει περισσότερα στο Α. Γεωργίου

WSJ: Η Ευρώπη οφείλει περισσότερα στο Α. Γεωργίου

Οι διεθνείς πιστωτές ήταν πολύ δειλοί στην υποστήριξή τους για τον στατιστικολόγο που διόρθωσε τα ελληνικά στατιστικά δεδομένα
Λίγες περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν καλύτερα την ηθική κατάρρευση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας από τη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου αναφέρει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο κ. Κατσάμπας*.
Αυτή η ατελείωτη δοκιμασία είναι το αποκορύφωμα της αποτυχίας σε πολλαπλά επίπεδα όλων των ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων και των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων που έχουν επανειλημμένα χορηγήσει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια.
Από το 1997 έως το 2009, μια σειρά ελληνικών κυβερνήσεων παρείχε ψευδή στοιχεία μέσω της ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat.
Αυτό οδήγησε σε τρία χρόνια μεγάλων ελλειμμάτων, τα οποία εμπόδισαν την Ελλάδα να λάβει πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά μέτρα, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.
Οι εκθέσεις της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσαν ότι ορισμένα από τα στοιχεία αυτά ήταν τελείως ψεύτικα.
Ο όρος "ελληνικές στατιστικές" άρχισε να παίρνει υποτιμητικές αναφορές.
Ο κ. Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Αύγουστο του 2010 ανέλαβε την διεύθυνση της ΕΛΣΤΑΤ και άρχισε να βελτιώνει την ποιότητα των στατιστικών δεδομένων.
Οι προσπάθειές του βοήθησαν να αρθούν οι επιφυλάξεις που είχαν οι διεθνείς πιστωτές σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων που προέρχονταν από την ΕΛΣΤΑΤ.
Τα αληθινά στοιχεία που εξέδιδε η ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο του κ. Γεωργίου αποκάλυψαν ότι η Αθήνα δαπανούσε πολύ περισσότερα από τα έσοδά της για πολλά χρόνια.
Η νέα αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών επέτρεψε επίσης τη διασφάλιση ότι οι διεθνείς πιστωτές θα προσέφεραν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα από το 2010.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης αλλά και το ΔΝΤ δεν θα είχαν παράσχει αυτά τα δάνεια για να σώσουν την Ελλάδα από την πτώχευση, αν δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν την ΕΛΣΤΑΤ.
Αλλά δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι από τον κ. Γεωργίου.
Δέχθηκε επιθέσεις από το εσωτερικό της ΕΛΣΤΑΤ από εκείνους που αντιπροσώπευαν το προηγούμενο καθεστώς και ενοχλήθηκαν από την τεχνοκρατική και μη πολιτική προσέγγιση του κ. Γεωργίου.
Αυτοί οι εσωτερικοί επικριτές είτε βρήκαν πρόθυμους συμμάχους ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα είτε υποκινήθηκαν από πολιτικούς για να κατηγορήσουν τον κ. Γεωργίου για «παράβαση καθήκοντος» και «παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος».
Αυτές οι κατηγορίες έπρεπε να απορριφθούν ως αδικαιολόγητες.
Αλλά στην Ελλάδα η δικαστική δίωξη του κ. Γεωργίου συνεχίστηκε για έξι χρόνια, παρατείνοντας πέρα από το τέλος της θητείας του το 2015.
Αρκετές κατηγορίες εναντίον του κ. Γεωργίου έχουν επανειλημμένα αφαιρεθεί από δικαστήρια κατώτερου επιπέδου, αφού δεν βρέθηκαν παράνομες ενδείξεις.
Μόνο για να "αναζωπυρωθούν"  από ανώτερους εισαγγελείς που επιδιώκουν να κρατήσουν ζωντανή την υπόθεση.
Στην τελευταία εξέλιξη, στις 1 Αυγούστου 2017, το Εφετείο της Αθήνας, σε αντιστροφή μιας προγενέστερης αθωωτικής απόφασης, επέβαλε στον κ. Γεωργίου διετή ποινή φυλάκισης για παραβίαση των καθηκόντων του στην αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο κ. Γεωργίου θα έπρεπε να είχε ζητήσει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ προτού ανακοινώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα στην ΕΕ.
Δεν πειράζει ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι Στατιστικές Αρχές δεν υπόκεινται στην έγκριση από ένα διοικητικό συμβούλιο.
Λίγοι είναι χωρίς ευθύνη σε αυτό το φιάσκο.
Σίγουρα η ηθικά χρεοκοπημένη πολιτική τάξη της Ελλάδας, ηγετικό μέλος της οποίας έχει εδώ και χρόνια υποδείξει ότι ο κ. Γεωργίου αύλησε επίτηδες τα στοιχεία για το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 για να δικαιολογήσει την επιβολή των μνημονίων.
Οι αξιωματούχοι του κόμματος της αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας επιθυμούν να επιδιορθώσουν τη φήμη του πρώην ηγέτη και πρωθυπουργού τους, Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια του οποίου μέχρι τα τέλη του 2009 τα δημόσια οικονομικά επιδεινώθηκαν.
Οι σημερινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι του κυβερνώντος αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν βολικά να καταστήσουν τον κ. Γεωργίου αποδιοπομπαίο τράγο για τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που υπαγόρευσε η διάσωση.
Αλλά και οι τρεις Ευρωπαϊκοί Θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης έχουν  ουσιαστική ευθύνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Eurogroup.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα πιστοποιήσει ότι ο κ. Γεωργίου ανέφερε με ακρίβεια τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας.
Αρκετοί ερευνητές και εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Γεωργίου σωστά εφάρμοσε το δίκαιο της ΕΕ για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 και ακολούθησε τα πρότυπα της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν αυτές οι στατιστικές αποφάσεις.
Ωστόσο, παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία και τη διεθνή κατακραυγή υποστήριξης, η Ευρώπη παρείχε μόνο σιωπηλές απαντήσεις.
Η ανεύθυνη βούληση της Ευρώπης ξεπερνά την αναμενόμενη απόφαση για μια δεύτερη σοβαρότερη κατηγορία εναντίον του κ. Γεωργίου.
Το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας θα αποφασίσει εντός του επόμενου έτους εάν θα ακυρώσει την προηγούμενη απαλλαγή του από την κατηγορία ότι διόγκωσε το έλλειμμα και προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία στην Ελλάδα.
Αυτή η κατηγορία η οποία είναι κακούργημα, θα μπορούσε να επιφέρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας έχουν διαμαρτυρηθεί στην Αθήνα ότι η μακρόχρονη δίωξη του κ. Γεωργίου κινδυνεύει να υπονομεύσει την πολιτική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, αναζωογονώντας τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία των στοιχειών της.
Μέχρι στιγμής όμως οι πιστωτές δεν έχουν λάβει δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των εκταμιεύσεων των δόσεων από τον ESM, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει τους εισαγγελείς να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Μετά από έξι χρόνια πολιτικών κινήσεων, η υπόθεση Γεωργίου θα έπρεπε να έχει πείσει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι μια άμεση παρέμβαση δεν είναι μόνο επιτρεπτή, είναι απολύτως απαραίτητη, υπαγορευόμενη τόσο από τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και από τη σημασία της διαφύλαξης της ακεραιότητας του τεράστιου δανείου προς όφελος του ελληνικού λαού.



*Ο Κ. Κατσάμπας είναι ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Ατλαντικού και πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης