Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brzeski (ING): Σίγουρη η τέταρτη θητεία της Merkel – Το ερώτημα είναι με ποιον θα συγκυβερνήσει – Τα σενάρια

Brzeski (ING): Σίγουρη η τέταρτη θητεία της Merkel – Το ερώτημα είναι με ποιον θα συγκυβερνήσει – Τα σενάρια
Η επιλογή της Merkel για τον κυβερνητικό της εταίρο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης αναφέρει ο οικονομολόγος της ING
Μεγάλο γεγονός για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτηρίζει τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, ο οποίος υποστηρίζει πως θα χρειαστεί ένα πολιτικό θαύμα για να αποτραπεί η τέταρτη θητεία της Angela Merkel.
«Με ένα μήνα να απομένει για τις γερμανικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία θα έπρεπε να είναι στην κορύφωση της.
Θα έπρεπε.
Διότι η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον πρόκειται για μια μη συναρπαστική προεκλογική εκστρατεία λόγω της υψηλής δημοτικότητας της Merkel και της αδυναμίας των υπόλοιπων κομμάτων να προκαλέσουν μια έντονη συζήτηση.
Θα χρειαζόταν σχεδόν ένα πολιτικό θαύμα για να αποτραπεί η τέταρτη θητεία της Καγκελαρίου.
Ωστόσο, αυτό που μοιάζει με ένα μικρό γεγονός για τη Γερμανία, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό γεγονός για το μέλλον της Ευρωζώνης» επισημαίνει ο οικονομολόγος της ING, τονίζοντας ότι η αναμονή των οριστικών εκλογικών αποτελεσμάτων δεν θα επιφέρει καμία ανησυχία στις αγορές.
«Πραγματικά, κρίνοντας από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – αλλά και από τις τάσεις των τελευταίων δύο μηνών – το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Καγκελάριος Merkel και το κόμμα της θα κατακτήσουν την πρώτη θέση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να ακολουθεί.
Μόνο ένα πολιτικό θαύμα, απροσδόκητα εξωτερικά γεγονότα, ένα τεράστιο σκάνδαλο ή τελείως λανθασμένες δημοσκοπήσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν την τέταρτη θητεία της Merkel.
Ωστόσο το ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο έως τα οριστικά αποτελέσματα είναι με ποιον θα συγκυβερνήσει η Merkel.
Με τέσσερα κόμματα κοντά στο 10%, η μάχη για την τρίτη θέση που είναι ανοιχτή, αποτελεί το μόνο συναρπαστικό χαρακτηριστικό της εκλογικής αυτής αναμέτρησης που θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Μικρές αλλαγές στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, θα μπορούσαν να φέρουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, όλα είναι πιθανά.
Οι επιλογές για την επόμενη κυβέρνηση ποικίλουν από μια απόλυτη πλειοψηφία της Merkel μέχρι κυβέρνηση συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους (FDP), με τους Πράσινους ή ακόμα και με τους Σοσιαλδημοκράτες, αν και το τελευταίο σενάριο μοιάζει μάλλον απίθανο» επισημαίνει ο Brzeski, τονίζοντας ότι η επιλογή της Merkel για τον κυβερνητικό της εταίρο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον της Ευρωζώνης.
«Αν και οι περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και οι λίγες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες από μια κυβέρνηση υπό τη Merkel, τα σχέδια για τη μελλοντική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κυμανθούν από μια προσπάθεια να «βγει εις πέρας με κάθε δυνατό τρόπο» ή να επιστρέψει στη λογική της μη διάσωσης (no bail out) και με έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από τις εκλογές στην Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι γερμανικές εκλογές είναι μια ευπρόσδεκτη επιστροφή στη σταθερότητα.
Ωστόσο ας μην υποτιμήσουμε τις γερμανικές εκλογές.
Υπάρχουν ακόμα πιθανές εκπλήξεις, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν το μέλλον της Ευρωζώνης, ακόμα και αν χρειαστεί ο ενθουσιασμός να περιμένει έως τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις 24 Σεπτεμβρίου» υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης