Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η τεράστια απόκλιση στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών - Σε καλύτερη θέση Fed και ΕΚΤ

Bloomberg: Η τεράστια απόκλιση στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών - Σε καλύτερη θέση Fed και ΕΚΤ
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξάνει τις αγορές assets ενώ η Fed κατευθύνεται προς το tapering
Έπειτα από μία σύντομη σύγκλιση μεταξύ των ισολογισμών της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, το ίδιο τρίο ετοιμάζεται να ακολουθήσει πολύ διαφορετικές πορείες.
Έτσι, σύμφωνα με το Bloomberg, αφού και οι τρεις άγγιξαν τα 4,5 τρισ. δολ., τώρα έχουν διαχωριστεί κυρίως λόγω του ράλι στο ευρώ και της ισχυροποίησης του γιεν.
Με την Janet Yellen να αναμένεται ότι θα προχωρήσει στη μείωση του ισολογισμού της Fed τους επόμενους μήνες και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίζει τις πρωτοφανείς αγορές assets, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα μπορεί να καταλήξει σε δύο χρόνια από τώρα με «φορτίο» διπλάσιο από αυτό της Fed.
Όσον αφορά στην ΕΚΤ, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και οι επενδυτές θα ακούσουν πολύ προσεκτικά την ομιλία του Mario Draghi στο Jackson Hole.
Με την ανάκαμψη της Ευρώπης να επιταχύνεται, οι αξιωματούχοι μπορεί να αρχίσουν -αυτό το φθινόπωρο- τις συζητήσεις για τη στρατηγική του 2018 που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση των αγορών assets στο μηδέν.



Όσον αφορά τα μεγέθη των ισολογισμών σε σχέση με τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρωτοστατεί και θα συνεχίσει να διευρύνει το προβάδισμα της,
Δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν αναμένει να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό μέχρι κάποια στιγμή κατά το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο του 2019, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για μεγάλες αγορές assets τα επόμενα έτη.



Αυτή η απόκλιση έχει μεγάλες επιπτώσεις στις κεντρικές τράπεζες κατά την επόμενη κρίση που φαίνεται να απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Fed και η ΕΚΤ αναμένεται να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα είναι εγκλωβισμένη, εκτός εάν βρει μια διέξοδο από την τρέχουσα κατάσταση πριν την εμφάνιση του επόμενου προβλήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης