Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bahceli (εθνικιστές Τουρκίας): Αιτία πολέμου το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ

Bahceli (εθνικιστές Τουρκίας): Αιτία πολέμου το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ
Είναι πρόβα για τη δημιουργία του Κουρδιστάν υποστήριξε ο επικεφαλής του εθνικιστικού MHP, Devlet Bahceli
Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ο επικεφαλής του εθνικού κόμματος της Τουρκίας (MHP) Devlet Bahceli το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έχουν εξαγγείλει για τις 25 Σεπτεμβρίου οι Κούρδοι του Ιράκ.
«Πρέπει να υπάρξει μια τοποθέτηση που θα βάζει τέλος σε αυτές τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που περιλαμβάνει και τουρκικές πόλεις.
Το δημοψήφισμα αυτό είναι μια πρόβα για το Κουρδιστάν.
Εάν είναι απαραίτητο, η Τουρκία θα πρέπει να θεωρήσει αυτό το δημοψήφισμα ως αιτία πολέμου» είπε ο εθνικιστικής Bahceli, ο οποίος αν και δεν διαμορφώνει πολιτική θέση, ωστόσο εκφράζει μεγάλο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας που εναντιώνεται στην ιδέα ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν και που υποστηρίζει την τουρκική εθνοτική μειονότητα του Ιράκ.
Σημειώνεται πως χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu εξέφρασε την ανησυχία του στον αρχηγό των Κούρδων του Ιράκ, Massoud Arzani, τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις του για το εν λόγω δημοψήφισμα.
Οι Κούρδοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Ποέλμου, όταν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις διένειμαν τη Μέση Ανατολή και μοίρασαν τα κουρδικά εδάφη σε Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο η Τουρκία, η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν αντιδρούν στο επικείμενο δημοψήφισμα, διότι φοβούνται ότι η προοπτική ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν θα προκαλέσει εσωτερική αναταραχή στα εδάφη τους από τον κουρδικό πληθυσμό, η οποία θα είναι ικανή να αλλάξει ακόμα και την χάραξη συνόρων και να επιφέρει απώλεια εδαφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης