Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαζικά κύματα μεταναστών στην Ελλάδα - O Erdogan ανέστειλε τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας;

Μαζικά κύματα μεταναστών στην Ελλάδα - O Erdogan ανέστειλε τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας;
Τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από τις 1-20 Αυγούστου 2017
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί το πρόσφατο ραγδαία αυξανόμενο κύμα προσφύγων, που καταφθάνει στα ελληνικά νησιά και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αποδίδουν τις αφίξεις αυτές σε μία επί της ουσίας διακοπή της συμφωνίας ΕΕ –Τουρκίας για το μεταναστευτικό από τον Recep Tayyip Erdogan μετά την τελευταία έντονη διαμάχη της Άγκυρας με το Βερολίνο.
Τις τελευταίες μέρες πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, αναφέρει το Zero Hedge παραθέτοντας στοιχεία των ελληνικών αρχών.

Οι τελευταίες αφίξεις μεταναστών:

18 Αυγούστου: 105
19 Αυγούστου: 308
20 Αυγούστου: 136
21 Αυγούστου: 397
22 Αυγούστου: 250
23 Αυγούστου: 174

Επιπλέον, 84 νέες αφίξεις καταγράφηκαν σε Λέσβο και Σάμο, την Τετάρτη (23/8).
Τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από τις 1-20 Αυγούστου 2017.
Οι μισοί εξ αυτών έφθασαν μέσα στις τελευταίες ημέρες.
Οι ελληνικές αρχές παρατηρούν τον αυξανόμενο αριθμό αφίξεων με «έντονη ανησυχία» για να διαπιστώσουν εάν το φαινόμενο συνδέεται προσωρινά με τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ή αν υπάρχει μια γενικότερη τάση.
Προειδοποιούν ήδη ότι η κατάσταση στα νησιά βαίνει εκτός ελέγχου.
Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κέντρα φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά τα οποία έχουν χωρητικότητα 5.576 ατόμων.
Στη Χίο, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε οικόπεδα ή άλλες εγκαταστάσεις έξω από τα hotspots.
Η τουρκική ακτοφυλακή έχει από τις 15 Αυγούστου μηδενική παρέμβαση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.
Σημειώνεται ότι, οι αυξητικές ροές προσφύγων και μεταναστών συμπίπτουν χρονικά με την αντιπαράθεση Άγκυρας και Βερολίνου.
Την περασμένη Παρασκευή (18/8), ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan περιέγραψε τα κυριότερα γερμανικά πολιτικά κόμματα ως «εχθρούς της Τουρκίας» και παρότρυνε τους Τούρκους της Γερμανίας να καταψηφίσουν το CDU της Merkel, το SPD και τους Πράσινους. 

Κομισιόν:Σε χαμηλά επίπεδα οι προσφυγικές ροές

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, παρά την ανοδική τάση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί επιτόπου και ημερησίως τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα.
«Σε αυτό το στάδιο δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Οι ροές κυμαίνονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Η συμφωνία με την Τουρκία συνέβαλε στη δραστική μείωση των ροών και συγκεκριμένα μειώθηκε κατά 97% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την εφαρμογή της συμφωνίας.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αύξηση η οποία όμως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα σημεία της συμφωνίας τηρούνται και από τις δύο πλευρές», ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης