Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο Schaeuble για να παραμείνει υπουργός - Οι αντικαταστάτες του

DW:  Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο Schaeuble για να παραμείνει υπουργός - Οι αντικαταστάτες του
«Δεν είμαι πάντα εύκολος, αλλά αφοσιωμένος», συνηθίζει να λέει ο Γερμανός υπουργός
Το ερώτημα που έχει προκύψει -ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο (2017)- είναι εάν ο Wolfgang Schaeuble θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών.
Όπως όλα δείχνουν το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν και ο Schaeuble θα διατηρήσει τη θέση του.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, υπάρχουν διάφορα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο ίδιος για να διατηρήσει το αξίωμα του.
Κι αυτά είναι: α) το εκλογικό ποσοστό των Γερμανών συντηρητικών β) τις διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς εταίρους για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και γ) το ερώτημα αν η Angela Merkel θελήσει να αναθέσει στον, όχι πάντα συνεργάσιμο, Schaeuble μια ακόμα φορά το υπουργείο Οικονομικών.
«Δεν είμαι πάντα εύκολος, αλλά αφοσιωμένος», συνηθίζει να λέει ο Γερμανός υπουργός.
Τι θα γίνει για παράδειγμα αν στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ο εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος δεν επιθυμεί τον Schaeuble σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο;
Πιθανός «αντικαταστάτης» θα μπορούσε να είναι ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών Jens Spahn, για τον οποίο ο ίδιος ο Schaeuble λέει ότι «είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες των συντηρητικών».
Ωστόσο, σε περίπτωση συνέχισης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών, δεν αποκλείεται το SPD να μην παραχωρήσει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών στους Συντηρητικούς, μιας και ο υπουργός Οικονομικών έχει βαρύνοντα λόγο στη χάραξη πολιτικής στη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη.
Για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών το SPD δεν αποκλείεται να «θυσιάσει» ακόμα και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών τα πιθανότερα ονόματα για το υπουργείο Οικονομικών είναι εκείνο του Sigmar Gabriel και του επικεφαλής της Κ.Ο. Thomas Opperman.
Σε περίπτωση ήττας στις εκλογές ο Μartin Schulz λέγεται ότι προτίθεται να αναλάβει το αξίωμα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αν όμως οι Φιλελεύθεροι αποτελέσουν την επομένη των εκλογών πιθανό εταίρο συγκυβέρνησης για τους συντηρητικούς, τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργείο Οικονομικών είναι του αντιπροέδρου του FDP Wolfgang Kubicki και του επί χρόνια επικεφαλής της επιτροπής Δημοσιονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου και νυν τοπικού υπουργού Οικονομίας στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου, Volker Wissing, ο oποίος θεωρείται ειδικός σε ζητήματα Οικονομίας.
Όπως όμως έχει πει στο παρελθόν ο Schaeuble αναφορικά με τις ικανότητες που οφείλει να έχει ένας υπουργός: «Ένας υπουργός δεν πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεγάλος ειδικός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης