Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου αντιμετωπίζοντας τη Βόρεια Κορέα

CNBC: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου αντιμετωπίζοντας τη Βόρεια Κορέα
Οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες θα μπορούσαν να βρεθούν στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ
Με αφορμή τη χθεσινή (3/9/2017) έκρηξη σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας αλλά και το ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται την επόμενη κίνηση τους, το CNBC επαναφέρει τη συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στις κινεζικές τράπεζες.
Το να μπουν στο στόχαστρο οι μεγάλες τράπεζες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, δεν είναι καινούργια ιδέα.
Και δεν θα ήταν κατ' ανάγκην ένας τρόπος ώστε επίθεσης στο Πεκίνο για τον μη αποτελεσματικό έλεγχο της Πιονγκγιάνγκ: Κάποιες κινεζικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Κίνας, λένε ότι βοήθησαν τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει κυρώσεις.
Ωστόσο, οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει οποιαδήποτε τιμωρία από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τους μικρότερους παίκτες όπως η Bank of Dandong που τιμωρήθηκε για τη χρηματοδότηση της Βόρειας Κορέας.
Αυτό, όμως, θα μπορούσε να αλλάξει μετά την έκρηξη της Κυριακής (3/9/2017), καθώς ο Donald Trump «απαντώντας» σχολίασε στο twitter ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται «να σταματήσουν τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται με τη Βόρεια Κορέα», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Steve Mnuchin, φέρεται να συντάσσει ένα αποτελεσματικό πακέτο κυρώσεων.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, αντιπροσωπεύοντας το 85% του εμπορίου της τελευταίας, δήλωσε στο CNBC o Bejoy Das Gupta από το Institute of International Finance.
Στην ανακοίνωση του Αυγούστου από το Υπουργείο Οικονομικών, περισσότερες κινεζικές οντότητες προστέθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.
Ο Mnuchin δήλωσε τότε ότι το υπουργείο Οικονομικών «θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση στη Βόρεια Κορέα", μεταξύ άλλων «απομονώνοντάς τη από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Οι μεγαλύτερες τράπεζας της Κίνας

Ωστόσο, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας είναι επίσης οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη της S&P Global Market Intelligence.
Η Industrial and Commercial Bank of China είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με 3,47 τρισ. δολ. σε assets έως το τέλος του 2016.
Οι άλλες τράπεζες είναι οι: China Construction Bank, Agricultural Bank of China και Bank of China.
Αυτές οι τρεις τράπεζες έχουν assets μεταξύ 2,60 τρισ. δολ. και 3,02 τρισ. δολ..
Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα είναι η JP Morgan Chase στην έκτη θέση στην κατάταξη της S&P με assets της τάξης του 2,49 τρισ. δολ., ενώ η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, η HSBC, ήταν έβδομη με assets αξίας 2,37 τρισ. δολ..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης